tiistai 29. toukokuuta 2012

Simson – älä tee aviorikosta!


Shirley Manson, Samson and Delilah, Terminaattori-elokuvasta.

En nyt kirjoita Simpsoneista (engl. The Simpsons), Matt Groeningin luomasta ja Gracie Films -yhtiön 20th Century Foxille tuottamasta Emmy-palkitusta animaatiosarjasta, en edes Homer Simpsonista, vaikka nämä olisivat paljon paremmin tunnettuja kuin Raamatun Simson, jota ei nykypäivän kristityt yleensä enää muista lainkaan eivätkä tiedä, onko hänestä jossain ehkä kirjoitettu jotain. Simson on kuitenkin kulttuurin ja teologian eräs perushenkilöitä, joka teemana toistuu monella tavalla yhä edelleen, kuten edellä näkyy Terminaattori-elokuvan laulustakin.

VT:n Tuomarien kirjojen 13 luku kertoo Simsonin syntymästä. Israelilaiset olivat jälleen kerran rikkoneet Herraa vastaan. Israelilaiset saivat rangaistukseksi elää filistealaisten armoilla. Eräänä päivänä Manoahin lapseton vaimo sai ilmoituksen, että hän saa sittenkin pojan, josta tulee Jumalan nasiiri jo äidinkohdusta asti. Simson tunnetaan taiteessa pitkistä hiuksistaan ja väkevistä voimistaan.

Herra siunasi Simson-poikaa. Herran henki ajoi miestä tekoihin. Teoissaan ansioituneella miehellä oli kuitenkin kovat halut naisiin. Ensin Timnassa Simson näki filistealaisen tytön, jonka hän järjesti hankittavaksi itselleen vaimoksi. Timnan viinitarhojen luona Simson repi leijonan kappaleiksi paljain käsin. Lopulta Simson pääsi tuon tytön luo, joka miellytti häntä. Jo heti hääviikolla Simon ja vaimo joutuivat välienselvittelyyn, jonka seurauksena Simson tappoi Askelonissa kolmekymmentä miestä ja Simsonin vaimo naitettiin Simsonin lähimmälle sulhaspojalle.

Kohta Simson oli kuitenkin palaamassa tuon naisen luo, joka oli jo naimisissa Simsonin sulhaspojan kanssa. Naisen isä tarjosi nuorempaa tytärtä – edellistä kauniimpaa – vaimoksi. Vihastunut Simson pyydysti kolmesataa kettua, sytytti soidut ja ajoi ketut filistealaisten viljapelloille, poltatti siis kaiken viljan ja viinitarhat. Niin filistealaiset lähtivät Timnaan ja polttivat sekä tytön että hänen isänsä. Simson itse lähti Etamin kalliolle ja jäi sinne luolaan asumaan.

Simsonin kuuluisin naisseikkailu on tietysti Sorekin laaksossa asuvan Delila-nimisen naisen kanssa. Filistealaiset pyysivät Delilaa viekoittelemaan Simson, jotta miehen voimien salaisuus paljastuisi. Delila uteli Simsonin voimien salaisuutta, mutta Simson koko ajan valehteli ja filistealaiset epäonnistuivat väijytyksissään. Nainen pääsi kuitenkin tavoitteeseen, kun kiusasi Simsonia puheillaan niin että mies oli kuollakseen jo tuskastumiseen. Simson lopulta paljasti Delilalle salaisuutensa hiuksiin liittyvästä voimasta. Delila vaivutti Simsonin uneen sylissään ja kutsui sitten miehen, joka leikkasi pois Simsonin seitsemän palmikkoa. Silloin Simsonin voimat katosivat. Filistealaiset ottivat Simsonin vangiksi, puhkaisivat hänen silmänsä ja veivät hänet Gazaan. Lopulta Simsonin hiukset alkoivat kasvaa ja filistealaisen rakennuksen keskuspilarit murskaten hän surmasi sekä itsensä että enemmän vihollisia kuin oli surmannut eläessään.

Raamatun kertomus tietää sen katalan ongelman, josta olisi otettava ohjeeksi ja neuvoksi, että Jumalan suuressa taistelijassa oli heikkoutensa, ja taas tuolla kertaa vihollinen sai voiton miehen heikkoudessa naisiin. Tämä kertomus on opettava myös niitä oman aikamme ihmisiä varten, joilla on "suuri tehtävä" kamppailla oman aikamme fasisteja ja vääryyttä vastaan: kuinka moni hyvä hanke on häiriintynyt tai tuhoutunut, kun miehet sekoavat moraalisesti ja sallivat itselleen vapauden omalle himoitsevalle mielelleen.

Kristillinen usko lausuu selvästi kuudennessa käskyssä ”Älä tee aviorikosta” tai vanhan käännöksen mukaan ”Älä tee huorin”. Tuo käsky on ennen kaikkea seksuaalisen kanssakäymisen rajoittamista pelkästään omaan aviopuolisoon ja vapaiden naisseikkailujen tuomitsemista synniksi, jota seuraa Jumalan rangaistus, vaikka kuinka hauskaa ne olisivat sillä seksin hetkellä molemmille osapuolille.

Ortodoksinen kristillinen kirkko tunnustaa Jumalan käskyt ja kutsuu kristittyjä liturgiaan, jota edeltää henkilökohtainen synnintunnustus (rippi). Mikäli ymmärrys omista seikkailuista katoaa omistatunnoista, en voi uskoa suurempaa siunauksellisuutta yhteiskunnalliselle aktivismillekaan sinänsä oikeankaltaisista aatteellisista oivalluksista ja oppineisuudesta huolimatta. Meistä ei ole Simsoniksi, joka viime hetkellä saa jättivoimat ja kukistaa viholliset ihmeellisellä väkevyydellään. On suostuttava tavalliseksi ihmiseksi, jota velvoittavat Jumalan käskyt. Tässä seikassa olen jossakin määrin nähnyt huolestuttavaa moraalittomuutta.

Tämä edelläsanottu kehotus koskee toki myös kaikenlaisia propellipäitä, vihreitä hovisyöttiläitä ja natseja, joista yllättävän moni huoraa kaikenalaisissa sukupuolisissa sillisalaateissa tuottaen itselleen rangaistuksen ja tuomion - sekä moraalittomalla kevytmielisyydellään kylväen tuhoa koko yhteiskuntaan. Liian vähän sanotaan nykyään ääneen kristillisen uskon ja Pyhän Raamatun luovuttamatonta käskyä: Älä tee aviorikosta, älä tee huorin!


Nicolas Roegin ohjaama elokuva Simson ja Delila (tähtinä Dennis Hopper, Elizabeth Hurley ja Eric Thal). Venäjäksi dupattu.

Televisiodraama Далила (Dalila, 94 min, 1995), bulgarilainen ohjaaja Vili Tsankov, pääosissa Nona Yotova, Anya Pencheva, Stefan Dunailov ja Vasil Banov.
_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html