lauantai 26. toukokuuta 2012

Suomalainen ampuu selkään, Hyvinkään maastopukuinen terroristi


Sisäministeri Päivi Räsänen muisti Hyvinkään ”terrori-iskun” (käsite on kuitenkin tämän blogin kirjoittajan: Suomessa ei osata käyttää käsitettä silloinkaan, kun surmaaminen kohdistuu täysin ulkopuolisiin) yhtäläisyyttä Andres Breivikin suorittamaan iskuun. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero paljasti Ilta-Sanomille, että Hyvinkään ampumatapaus oli odotettavissa Norjan joukkomurhan jälkeen. Hän myös paljastaa todennäköisyyteen perustuvan ennusteensa, että murheelliset ampumavälikohtaukset jatkuvat maailmalla. Nämä paljastukset ovat selvä muutos Breivikin yhteydessä käytyyn hissutteluun, että Breivik olisi ollut yksittäistapaus. Poliisilla oli enemmän tietoa kuin he tahtoivat julkisuudelle kertoa. Kansalaisia tahdotaan pitää jonkinlaisessa turvallisuudentunteessa.


Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uutinen Hyvinkään iskusta oli yksi pääuutisista. Ruotsin valtamediat, Norjan mediat, niin myös Yhdysvalloissa, Intiassa ja Australiassa muistettiin, että ampumatapaukset eivät ole harvinaisia Suomessa. Nyt oli kuitenkin se merkittävä ero, että kylmäverinen maastopukuinen tappaja ampui itselleen vieraita ihmisiä satunnaisesti eikä surmannut itseään, vaan pakeni poliisia.


18-vuotta vanha paikkakuntalainen, jolla ei ole ollut aiempaa väkivaltataustaa, kuljeskeli myöhään yössä maastopuvussaan ja ampui mahdollisimman monta liikkeellä ollutta henkilöä. Kaksi kuoli ja poliisin kohtaloa emme voi vielä ennustaa. Nuorukaisella oli hallussaan ainakin pienoiskivääri ja kivääri. Aselupaa hänellä ei ollut. Poliisin mukaan ammuntaan voi liittyä myös muita tekijöitä kuin tämä nuorukainen. Sittemmin poliisi tähdensi, että vain tämä Eero Hiltunen hoiti asiansa yksin. Facebookissa Eerolla on kuitenkin kavereita, jotka yhtäläisesti esiintyvät asesankareina ja ihailevat tappajia. Henkilön aatteellinen tausta on yltiönationalistinen. Mies osteli myös sotilasvaatteita, vaikka hänet heitettiin armeijasta pois. Eero ilmoitti ihailevansa saksalaista armeijaa. Ei siis kovin erilainen tyyppi kuin Breivik.Nuorukainen surmasi karkuun juoksevan tytön – itselleen siis täysin ulkopuolisen ja viattoman tytön. Hän tappoi ainakin kaksi paikkakuntalaista 18-vuotiasta, haavoittunut poliisi on myös hyvin kriittisessä tilassa. Tapettu poika oli huippupesäpalloilija.

Hyvinkään maastopukuinen tappaja tähtäsi Zoom-ravintolan katolta baarien edustalla olevia ihmisiä päin, latasi aseensa ja kääntyi uutta paikkaa kohti kylmäverisesti. Tappaja valikoi uhrinsa satunnaisesti. Hän ei tuntenut heitä entuudestaan. Nämä taustat sekä sisäministerin ja poliisiylijohtajan lausuntojen rivien välit antavat aihetta odottaa jännityksellä toistaiseksi julkisuudelta salassa olevien asioiden paljastamista tai kätkemistä.


Aseensa nuorukainen oli anastanut lähipiiristään. Aseita oli säilytetty asianmukaisesti lukittuina. Epäilty myös näytti yrittävän välttää riskiä tulla itse ammutuksi. Hän ei surmannut itseään, vaan pakoili poliisia useita tunteja. Ampuminen tehtiin ennen kahta aamuyöllä ja ampujaksi epäilty otettiin kiinni vasta ennen kahdeksaa aamulla.


Aselupien kiristäminen auttaa vain heikosti tai ei lainkaan tällaisiin tapauksiin, joissa ase on todella luvattomasti hankittu sukulaisten hallusta. Tietenkin voidaan spekuloida sukua syyllistäen, millaiset ihmiset ylipäätänsä tahtovat pitää aseita ja millaisia nuorukaisia kasvaa sellaisissa suvuissa. Tuo spekulaatio voi tyydyttää joitakin, mutta ei johda kelvollisiin päätelmiin: Hyvinkää on kuitenkin sellainen maaseutumainen pikkukaupunki, että siellä on metsämiehen elämäntapa tyypillisempi kuin pääkaupunkiseudulla, jossa on myös kunnon metsämiehiä ilman tappajan viettiä. Aseiden säilyttäminen viranomaistiloissa olisi suhteellisen vaikea operaatio.


Metsäpukuisen tappajan mielenterveydestä, harrastuksista, ideologista suhteista ja nimestä emme tiedä toistaiseksi mitään julkisesti. Pelien, elokuvien ja julkisuuden väkivaltaistunut maailma on osiaan tarjoamassa sankaruutta raukoille, joiden epätoivoinen yritys voimansa osoittamisessa jää aseen varaan. Sellaisen tappajamiehen tai -naisen psyykeessä täytyy olla huomattava riittämättömyyden tunne, kun tyyppi ei muutoin tyydy olemassa olevaan reaaliseen maailmaan ja tämän maailman epätyydyttävään tilaan sekä omiin rajallisiin kykyihin saada vaikutusvaltaa ja huomiota. Tuo riittämättömyyden tunne saadaan ikään kuin ratkaistua ”mahtavalla” asemiehen teolla, joka kuitenkin osoittaa loppujen lopuksi tyypin riittämättömyyden ja säälittävyyden. Nettikeskusteluissa onkin arvioitu, että Eero-poika ei ilmeisemmin ole koskaan saanut naista sillä miehisellä tavalla, oli sen verran onnettoman oloinen ulkoisesti, joten väkivaltainen käytös on jonkinlaista oman riittämättömyyden pakenemista.

Syytä on etsitty jälleen kerran ideologioista. Eero fanitti neuvostoliittolaisia tappanutta tarkka-ampujaa ja perussuomalaisia. Yhdentekevää, mikä on ideologia tai uskonto, sillä ongelma on psyykkinen, mutta sairas mieli löytää aina ideologisen kulissinsa ja kaverinsa. Ja valitettavasti pohjoismaisessa yhteiskunnassa kehuskellaan, että tämä yhteiskuntamme on niin humaani, kun hullutkin saavat liikkua vapaasti. Tappamisen motiivit löytyvät noita Facebook-profiilin kulisseja syvemmältä sairaista impulsseista, joita ei lääkkeiden avulla saatu hallituksi.

Sen sijaan että tappaja olisi kohdannut aseettomana tasavertaisena nuo nuorukaiset silmätysten, hän vaanii pelkurin tavoin ravintolan katolla ja ampuu sieltä itselleen ulkopuolisia pakoon yrittäviä ikätovereitaan. Noiden tapettujen ja haavoitettujen verellä hän mustasi oman sielunsa entistä likaisemmaksi. Surullista, että sellaisia raukkoja on kuitenkin aina keskuudessamme: nämä eivät kohtaa silmätysten, vaan ampuvat piilosta katolta, puukottavat selkään, piilosta myrkyttävät toisten elämää. Se on suomalaisuutta sellaisena kuin maailmanlehdistö taas tänään tietää kertoa.
_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html