keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Viron Kapo salakuuntelee, entä miten Suomessa


Kapon poliittiset intressit ovat tulleet usein esille blogissani: 8.2.2010; 20.3.2011; 26.9.2011; 24.2.2012; 7.5.2012; ja niin edelleen.

Olen tarkastellut ilmiötä puhtaasti teoreettisena ja yhteiskunnallisena todellisuutena ilman että mitään henkilökohtaista kosketusta tai kokemusta olisi asiaan. Kuten Suomessa sanotaan: tavallisella ihmisellä ei ole mitään huolta tulla tarkkailtavaksi.

Tänään 30. toukokuuta 2012 on Yleisradio kertonut Viron pääministerin kohauttavasta salakuuntelulausunnosta. Pääministeri Andrus Ansipin mukaan Viron suojelupoliisi kuuntelee ja nauhoittaa säännöllisesti yritysjohtajien ja poliitikkojen puheita. Toisaalta tiedetään, että Toomas Henrik Ilves on erityisen innokas kyber-asioissa.

Ansipin lausunnon jälkeen on entistä iloisempaa olla tavallinen ei-poliittinen humanisti. Antifasistit ovat olleet koko ajan oikeassa. Nyt kaikki antifasistit yhtykää: vauhdilla eteenpäin!

MicroPC kertoi tammikuussa 2012, että gsm-salakuuntelu on mahdollista Suomessakin. Uhkan tunteeseen saa yleensä Suomessa rauhoituspuheen: tavallinen ihminen voi olla täysin rauhassa, hakkereiden hyökkäykseen käyttämät laitteet ovat vielä suhteellisen kalliita. Entä siinä tapauksessa, kun viranomaisrikollinen tahtoo salakuunnella ei-niin-tavallista suomalaista, joka on aktiivinen poliittisesti Suomen ulkoministeriötä häiritsevällä tavalla? Sellaisen estämisestä ei puhuta missään mitään?

Security Research Labsin tietoturvatutkija Karsten Nohl varoitti vuoden vaihteessa Chaos Communication Congress-tapahtumassa, että suurin osa maailman gsm-käyttäjistä on täysin alttiina puheluiden salakuuntelulle. Salakuuntelutapauksia ei ole paljastettu julkisuuteen, mutta kyseessä ei ole vain teoreettinen haavoittuvuus.

Tietokone-lehti kertoi tammikuussa 2010, että tavallisia gsm-puheluja voi salakuunnella. Tähän tarvittava laitteisto olisi ollut tavallisten rikollistenkin ulottuvilla, mutta salakuuntelu voidaan estää. Tietokone ei käsitellyt sitä, että viranomaisrikollinen salakuuntelee.

Kesällä 2011 uutisoitiin, että Euroopan Unionin salainen poliisi Europol sai luvan salakuunnella Suomen kansalaisten puhelimia, sekä lukea heidän sähköposteja, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Suomi on hyväksynyt EU:n salakuunteluoikeuden sopimuksen.

Tiedustelupalvelu voi ongelmattomasti salakuunnella tukiasemien avulla eikä selaista hyökkäystä vastaan osaa suojautua. Kännykkäpuheluja voi vakoilla myös vakoiluohjelmien avulla, jolloin ohjelma pyörii huomaamatta taustalla. Muistamme pari vuotta sitten kännykkäliikenteen seuraamisen, jota brittilehti News of the World oli harjoittanut.

Suomessa on ainakin kaksi tahoa, jotka pystyvät nauhoittamaan kännykästä soitettuja puheluja ylivertaisesti muihin tahoihin verrattuna: Nokia ja Supo. Mutta muistamme myös sen, että Telia-Sonera salakuunteli oman talonsa työntekijöitä. Suomessa ei ole puhelinsalaisuutta, vaan viranomaiset salakuuntelevat aivan tavallisten kansalaisten puhelimia. Yleisin syy joutua salakuunnelluksi on väärä mielipide. Internetin ja puhelimien tehostetun valvonnan aloitti pääministeri Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen sisäasiainministeri Kari Rajamäki.

Mitä tästä on sanottavissa?

Olen kai leimautunut aktivistiksi, jopa venäläismieliseksi. Kun ja jos käyn Virossa, en ota koskaan mukaan kännykkääni enkä tietokonettani. Gsm-yhteys on tällöin seuralaisten varassa. Minulla ei ole salaisuuksia, mutta koskemattomuuden turvaaminen on aina Virossa asiallista, kun on tullut tunnetuksi antifasistina.

Suomessa voi käyttää kännykkää tietäen, että Suomen ulkoministeriölle, sisäministeriölle ja suojelupoliisille nämä puhelut ovat julkisia. Yksityisyyden säilyttämiseksi ei riitä, että sammuttaa kännykän keskustelun ajaksi. Parasta on silloin ottaa kännykästä sim-kortti ja akku sekä mennä sopivaan paikkaan keskustelua varten. Jos erityistä yksityisyyttä tahtoo pitää yllä, silloin on sovittava ilman puhelinta kasvotusten tapaamisista, joihin ei oteta mukaan kännyköitä, jotka täytyy siis jättää toisaalle. Julkisesti voi sopia tapaamisen toiseen paikkaan: on se pienikin kiusa resurssien varaamista muualle ja oman yksityisyyden lisäämistä. Sähköpostissa ei ole syytä sopia mitään sellaista, mitä ei ole tarkoitettu Suomen ulkoministeriön tietoon. Kun on tavallinen antifasisti – meikäläisen pitkäaikaistyöttömän kaltainen – silloin ei tietenkään ole mitään edellisen kaltaisia murheita. Kaikki tärkeimmät asiat on luettavissa Suomen antifasistisen komitean blogista. Jos siellä ei jotain julkaista, ei mitään olennaista ole julkisesti kerrottavaa.

Vuonna 2001 kesällä minua kuulusteltiin Helsingin keskustassa poliisilaitoksella, joka määräsi, että autoni pitää jättää tiettyyn osoitteeseen ja minun täytyy tulla kuulusteluihin ilman autoa. En tehnyt ensimmäisellä kerralla niin. Toisella kerralla vaatimus toistui ja tottelin. Kun saavuin takaisin, totesin, että Audi A4:n stereokaiuttimet olivat alkaneet rätistä. Menin autoliikkeeseen ja vaihdoin toisen auton. Kun seuraavan kerran tulin kuulusteluihin, minun uusi autoni ohjattiin poliisilaitoksen sisäpihalle. Kun palasin autoon, sen ovet olivat auki ja sähköiset penkit olivat ihan kummallisessa asennossa. En väitä, että minua varten olisi yritetty laittaa kuuntelulaitteita, vaikka George Paile väittikin pitkän kokemuksensa perusteella. Minun autoni oli vain sähköisesti aktiivinen silloin kun en itse ollut paikalla, oikea Ritari Ässän auto.

Kuva: kyseinen autoni vuonna 2001. Autoni kuva julkaistiin myös sittemmin iltapäivälehden etukannessa. Se lehtikuva oli kuitenkin otettu poliisilaitoksen edessä juuri mainittuna päivänä jostakin ihmeen "sattumasta". Kun tein selvityspyynnön eduskunnan oikeusasiamiehen kautta ym., niin sen enempää poliisi kuin iltapäivälehti eivät tietäneet, missä ja milloin ja kenen kutsusta autoni oli kuvattu (näkyi kyllä lehtikuvan taustasta selvästi)

Kirjoita ne asiat sähköpostilla ja puhu puhelimella, mitkä sinä tahdot vilpittömästi Suomen viranomaisten tietoon. Jos ne eivät muuten kuuntele, he tutkivat kyllä nuo viestit. Yksityisyyden suojaamiseksi sähköposti ei ole mahdoton työväline, jos ja kun käytät kokonaan ainutkertaista tietokonetta, anonyymiä sähköpostiosoitetta ja ainutkertaista prepaid-nettiyhteyttä, joka on ostettu käteisellä ilman mitään oikeaa ostajan nimeä. Kun käytät tuota langatonta yhteyttä, silloin pidä huoli, ettei gsm-puhelimesi ole mitenkään lähituntumassa, ettei langaton nettiyhteys paikallistuisi saman pöydän ääreen puhelimesi kanssa. Salausjärjestelmän käyttäminen on varma merkki siitä, että nyt on jotain kiinnostavaa asiaa matkalla. Jos Viron tai jonkun maan tiedustelupalvelu kuuntelee liikennettäsi häiritsevästi, voit luonnollisesti alkaa paljastaa näiden kuuntelevien tahojen puheluita ja sähköpostiliikennettä – tee asiat niin kuin he tekevät sinulle, mutta olet julkisempi. Myös mielenkiintoista paljastettavaa voi olla yksityiselämästä. Esimerkiksi Suomen suurlähetystön miehet Pietarista tykkäävät joskus olla viihteellä: nämä kuvat ja tytöt voisi tuoda julkisuuteen silloin kun UM ei lakkaa omaa ongelmallista myyräntyötänsä vapaaehtoisesti. Minulla ei ole parempaa tekniikkaa asian korjaamiseksi ja siksi turvaudun noin alkeellisiin vastatoimiin.

Ps. minun upea uusi älykännykkäni on nyt vapautettu kuuntelusta, sillä sokerimehu tuhosi puhelimen gsm-ominaisuudet._ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html