torstai 17. toukokuuta 2012

Vladimir Putin, Jussi Parviainen - ja minä


Eilinen päiväni alkoi kello 3 jälkeen ja päättyi keskiyöllä. Matka Helsingistä Vaasaan ja takaisin oli monipuolinen ja toimelias.

Suomalainen media kertoi Vaasan hovioikeuskäsittelystä

Suomen Yleisradion suomenkieliset uutiset lupasivat, että Venäjän presidentti Vladimir Putinia kuullaan Vaasassa hovioikeudessa Anton-jutussa. Hovioikeuskäsittelyn jälkeen Ylen suomenkieliset ja englanninkieliset uutiset kertoivat, että Vladimir Putinia kuultiin Vaasassa. Tietysti minä menen sinne, missä Vladimir Putinin ääntä voi kuulla.


Radio Rock-kanavalla Heikelä-Korporaatio paljasti tiistaina 15.5.2012, että elokuvaohjaaja Jussi Parviainen on tekemässä ”kohuleffaa”. Parviainen kertoi tekevänsä elokuvaa lapsen näkökulmasta. Radio Rockissa hän kertoi elokuvan rahoituksesta, että ”onhan sitä rahaa maailmassa”. Täytyyhän minun mennä sinne, missä Jussi Parviainen julkistaa elokuvahankkeensa. Ja Vaasassa Parviainen täydensikin, että elokuvan rahoitus on pääasiassa venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen varassa.

Näiden innoitusten varassa lähdin ystävien kanssa yhdellä vanhalla pikkuautolla varhain kello 4 Helsingistä ja ajoimme ripeästi Vaasaan, jossa oli kello 10 lehdistötilaisuus, kello 11:15 mielenosoitus ja kello 12 odotettu oikeudenkäynti, jossa itse Vladimir Putinin ääntä saisi kuulla. Matka oli tosi pitkä, mutta antoisa. Pelkäsin hiukan auton kuntoa ja kestävyyttä, kun matka oli niin pitkä, mutta kaikki meni melko hyvin. Odotukset täyttyivät ja ylittyivät joissakin seikoissa moninkertaisesti.


Televisiokanava Nelonen kertoi tapahtumien kulusta Vaasassa (ks. myös Ruutu).


Seppo Lammi oli kuvannut Vasabladet-lehteen mielenosoituksen. Löysin itseni erään lehtikuvan laitamilta.

Uutisaalto tallensi muutamia hyviä kuvia tapahtumistamme. Minä havaitsin itsekin eräässä kuvassa, joten elämä on taas tänä päivänä ja melkein koko viikoksi pelastettu, kun pääsin lehtikuvassa edes pieneen satunnaiseen nurkkaan.


Helsingin Sanomat kertoivat Rimma Salosen oikeudenkäynnin uutisoinnin yhteydessä Jussi Parviaisen elokuvahankkeesta.


Pohjolainen -sanomalehdessä oli laaja kirjoitus tapahtumien kulusta ja argumentoinnista hovioikeudessa. Poikkeuksellisen informatiivinen kirjoitus kertoi myös Jussi Parviaisen elokuvahankkeesta. Tämä leike on tuon laajemman jutun pieni osa, joka käsittelee elokuvahanketta.


Niinhän tietyt anti-antifasistit ajattelevat Suomessa, että päivä on pelastettu oman nimen julkisuudella. Sitä vastoin itse koin kaikkein syvimmän liikutuksen, kun Rimma Salonen puhui hovioikeudessa. En ole juuri koskaan kuullut enemmän liikuttavaa puhetta. Se ei ollut mikään opeteltu puhe, ei mikään juristin silmänkääntötemppu ja keinottelu, vaan äidin puhetta rakkaan poikansa tähden. Rimma kysyi Paavo Salosen asianajalta Riitta Rauhalta – takakonttidiplomaatti Simo Pietiläisen ex-vaimolta ja partnerilta – että eikö tämä olisi kahden lapsen äitinä yhtään emotionaalinen omien lastensa tähden, jos ne vietäisiin pois, miksi 9 vuotta vanha poika nukkuu isänsä vieressä, miksi isä ei välitä pojalle äidin onnittelu tekstiviestejä uutena vuotena ja syntymäpäivinä eikä isä ylipäätänsä vastaa puheluihin, miksi pojalla ei ole koulun ulkopuolella harrastuksia ja tämä nimeää psykologin haastattelussa, ettei isä ole hänen perheensä koska äitiä ei ole, vaan perhe on koulu ja koulussa 3 luokkatoveria? Paavo vastasi, että kaikki on aivan loistavasti pojan suhteen. Poika ei edes kerää tyhjiä pulloja rahan tarpeeseen ikään kuin isä ei voisi antaa viikkorahaa, vaan hyvän tavan mukaan niin kuin kaikki pojat.

Miksi pojan ja äidin tapaamiset ovat valvottuja?

Rimma Salonen ja Jyrki Leivonen tahtoivat saada tietää, mihin perustuu vaatimukset, että Rimman ja pojan tapaamiset täytyvät olla valvottuja. Noihin tapaamisiin liittyi myös se ongelma, että niihin piti järjestää tulkki sosiaaliviranomaisten valvonnan mahdollistamiseksi, jos Rimma ja Anton puhuvat äidinkieltään venäjää.

Hämärän oikeustalon sisällä Paavo Salonen liikkui tummissa aurinkolaseissa, mahdollisesti kätkeytyen venäläisten agenttien kaappausuhkaa vastaan. Hän ei odottanut julkisessa odotustilassa, vaan oli saanut turvakseen erityisen sivuhuoneen ja sivusisäänkäynnin. Suomen oikeuslaitos toimii erinomaisen hienosti tukien ihmisten turvallisuustunnetta.

Rimma Salosen asianajaja Jyrki Leivonen asetti kovan – mielestäni voittamattoman – haasteen Paavo Saloselle ja Riitta Rauhalalle, kun Leivonen alkoi murskata Paavon ja Riitan väitteitä "voimistuvasta lapsikaappausuhkasta". Paavo ja Riitta olivat jo myöntäneet itsekin, ettei heillä ole epäilystä Rimma Salosta vastaan, sitä vastoin nämä olivat nimenneet Suomen antifasistisen komitean ja venäläisen Nuoren Kaartin kaappauksen uhkatekijöiksi. Leivonen toivotti voimia ja menestystä Paavolle, ja toivoi harkintaa sen tilanteen osalta, että nyt seitsenkymppinen Paavo vanhenee, mutta Anton tulee murrosikään: saako silloin Anton juosta tyttöjen perässä vai pitääkö toimia vanhustenhoitajana kahdeksaakymppiä lähestyvälle isälleen, mitä huoltajuusjärjestely vaikuttaa pojan elämään?

Jyrki Leivonen viittasi siihen, että Simo Pietiläinenkin oli onnitellut Venäjän liittymistä Haagin lapsikaappaussopimukseen. Eräs keskeisimmistä suomalaisista moitteista Venäjää vastaan on nyt poistunut. Leivonen viittasi myös lehtimiehen haastatteluun eräässä lehdessä: tuossa haastattelussa Vladimir Putin arvioi kaappausuhkia ja valtiollista asennetta Haagin lapsikaappaussopimuksen vallitessa. Riitta Leivonen tyrmäsi kuitenkin Vladimir Putinin lausunnon sillä perusteella, että ”Putinilla on vain mielipiteitä”, Putinin mielipiteellä ei ole toisin sanoen enemmän vaikutusvaltaa ja merkittävyyttä, kun se on vain erään ihmisen mielipide. Oikeussalissa Paavolla ei ollut suurempaa voimaa vastahyökkäyksen Putinin lausuntoa ja Haagin lapsikaappaussopimusta vastaan, mutta Paavo sai oikeuden jälkeisenä päivänä avukseen Satakunnan Uutiset ja Asta Matikaisen. Nämä väittivät, ettei Venäjä ole sopinut mitään Haagan lapsikaappaussopimusta ja Putinin lausunto on tosi vanha. Lisäksi nämä hyökkäsivät nyt myös Porin demareita vastaan, koska Evgenia Hildén-Järvenperä on Rimman ystävä.

Satakunnan Uutisten toimittaja ei ollut itse paikalla oikeudenkäynnissä silloin, kun Evgeniaa kuultiin. Paavo ja Asta löysivät toisensa oikeudenkäynnin jälkeen. Suomalaiset toimittajat poistuivat lyhyen alkuvalokuvauksen jälkeen. Eräs toimittaja haisi jopa niin paljon vanhalle viinalle ja tupakalle, että minun oli vaikea istua hänen vieressään. Sittemmin siirryin toiseen kohtaan, jotta en tarvitse istua haisunäädän vieressä. Tuo oli suomalainen mies (toimittaja), ei kuitenkaan Asta. Haisunäätä ei kuitenkaan tullut enää alkuhetken jälkeen paikalle. Ehkä hän meni juomaan "tasottavia" - vai miten ne juopot lausuvat tilanteen? Ulkoasultaan venäläinen Televisiokana Ykkösen toimittaja poikkesi edukseen suomalaisista kollegoista: venäläinen toimittaja oli siisti, pukeutui tyylikkäästi pukuun, puhui arvostavasti ja älykkäästi, oli itse asiassa arvokkaasta teatteriakatemiasta valmistunut näyttelijä, joka toimii nyt toimittajana Venäjän päätelevisiokanavalla, jolla on toistasataa miljoonaa katsojaa. Haluan kuitenkin korostaa, Satakunnan Uutisten hämärä tapaus ja tuo eräs haiseva toimittaja pelkän ulkoasunsa tähden ei ole kuitenkaan riittävä yleistykseksi kaikkia suomalaisia toimittajia vastaan. Myös hyviä suomalaisia tapauksia on lukuisia.

Paavo Salonen ja Riitta Rauhala toivat voimakkaasti esille kaappausuhkaa, joka syntyisi Rimman ”lähipiirin” suunnitelmista. Heidän mukaansa Rimma Salonen on ”häiriintynyt”, joka on ”kiihkeässä mielentilassa ja aggressiivinen” (en tietenkään itse ole tuota mieltä, vaan päinvastoin: ja kunnioituksesta Rimmaa, äänestin häntä myös viime vaaleissa). Rimman "joissakin lähipiireissä tunteet saattaisivat riistäytyä kaappaukseksi, kun asioista ei jakseta ottaa selvää". Oikeudessa mainittiin myös Suomen antifasisteista Johan Bäckmanin ja Juha Molarin nimet tietynläisen uhkan yhteydessä, mutta Salonen ja Rauhala eivät tahtoneet, osanneet tai uskaltaneet nimetä tarkemmin ja yksiselitteisesti kaappausuhkan aiheuttavia suomalaisia antifasisteja, vaikka Johan Bäckmanin nimeä Paavon puolelta toisteltiin useasti niiden kirjoitusten perusteella, joita Bäckman oli kirjoittanut. Paavon ja Riitan argumentti lepäsi Safkan blogikirjoituksen otsikon tasolla, jonka mukaan ”Anton Salosen vapauttajat marssivat Vaasaan” (12.5.2012): ”Siinä tuodaan ilmi, että joku henkilö pitäisi vapauttaa jostakin mahdollisen kaappauksen avulla ja kirjoitus on vihje uhan olemassaolosta”. Paavo ja Riitta kyseenalaistivat myös Haagin lapsikaappaussopimuksen, jota Suomi oli niin voimakkaasti vaatimassa Venäjältä: Riitta myönsi sopimuksen olemassaolon, mutta sitä sovellettaisiin vasta kaappauksesta jälkikäteen. Paavo ja Riitta kertoivat, että itse KRP oli tehnyt turvakartoitukset, jotka ovat kuitenkin salaiset.

Paavo ja Riitta nostivat toisena todisteenaan kaappausuhkasta Rimma Salosen kääntymisen venäläisen järjestön Nuorten Kaartin puoleen, jolta Rimma pyysi ”apua”. Paavon ja Riitan mukaan Rimma ja Nuori Kaarti kaavailisivat jopa venäläisten lasten ryhmäkaappausta Suomesta Venäjälle. Kyse ei olisi enää vain Anton Salosesta, vaan Suomessa asuvien kaikkien satojen venäläislasten "ryhmäkaappauksesta" Venäjälle. Rimma Salonen ei suostunut hyväksymään tuota tulkintaa, jonka mukaan avunpyyntö tarkoittaisi lapsien kaappaamista Suomesta Venäjälle.

Paavon ja Riitan esityksistä tuli ilmi jonkinlainen kaappausuhka, joka nimettiin Rimman ystävän Evgenia Hildén-Järvenperän tiliin. Evgenia oli kuultavana todistajana. Riitta Rauhala halusi tietää, onko Rimma Suomen antifasistisen komitean jäsen. Evgenia kertoi asuneensa Suomessa jo yli 20 vuotta, 3 lapsen äiti, jolla on suomalainen puoliso, toimii opettajana ja suomalaisen hallituspuolueen korkeassa luottamustehtävässä. Evgenian mukaan on ”täysin irrationaalisia väitteitä ja suorastaan absurdia”, jos hänet liitetään jonkun laittomuuden ja kaappausuhkan tekijäksi. Evgenian lausui myös valallisena todistajana, että Juha Molari ja Johan Bäckman ovat ”lainkuuliaisia ihmisiä”.

Hovioikeus oli tehnyt jo ennakkopäätöksenä muutoksen vanhaan tuomioon siltä osin, että nyt Rimma saa viranomaisilta tietoja myös Anton-pojastaan. Loppulausunnossaan Leivonen teki johtopäätöksensä, että kaappausuhkaa ei ole näytetty toteen. Yleensä lähdetään sitä, että ihmiset ovat lainkuuliaisia. Rimman ja lapsen tapaamisten rajoittaminen ei ole oikein silläkään perusteella, että Rimma käyttää perustuslaillista sanan- ja kokoontumisvapautta. Kun ei ole olemassa kaappausuhkaa, tällöin valvottujen tapaamisten vaatimukselle ei ole perusteita.

Lähteekö Rimma puistotreffeille?

Rauhalan mukaan käräjäoikeuden päätöstä ei pidä muuttaa, mutta elatusapua tulee korottaa indeksin mukaisesti. Rauhala tyrmää yhteishuoltajuuden mahdollisuuden. Hän esitti vaatimuksen ”valvotuista tapaamisista – ei ole muuta vaihtoehtoa tällä hetkellä”.

Perustelunaan Rauhala ihmetteli, "mitä muuta apu voisi olla konkreettisesti kuin kaappaus". Kun on näin suuri riski, että jotain voi tapahtua, niin vain valvotut tapaamiset tulevat kyseen. Paavo Salonen ilmoitti tulevansa myös merkittävästi vastaan Rimmaa valvottujen tapaamisten suhteen, jotka pidetään järjestelynä: kun heinäkuussa kunta ei kykene järjestää valvottua tapaamista (siis Rimma ei näkisi poikaa liki koko kesänä), niin Paavo voisi tulla Rimman luo ja kaikki kävelisivät puistossa yhdessä kolmen tunnin verran. Paavo tuli Rimmaa vastaan hänen kesäunelmansa verran: 3 tunnin puistokävelyn verran. Paavo ei tiedustelut, tahtoo Rimma lähteä puistotreffeille. Ehkä Seiska julkaisee kohta sydämelliset kuvat puistotreffeistä? (vinkki, vinkki)

Paavo ei nähnyt sitä, mitä minä näin autossa ja muualla. Jussi Parviainen olisi kovin mielellään myös kutsunut Rimmaa treffeille. Kenet Rimma valitsee – vai ei ketään? Kotiinsa lähtevä Rimma sai talonsa parkkipaikalla Jussilta kolme lämmintä poskisuudelmaa. Jussi on gentleman tyylikkäitä ja kauniita naisia kohtaan. Hän arvostaa ja suorastaan rakastaa naisen kauneutta. Paavolla on paljon tekemistä, jos hän aikoo voittaa Rimman kolmentunnin puistotreffeille.

Minulle tuli yllättävä >arvonylennys, kun anti-antifasistit kirjoittivat tapahtumien kulusta Facebookissa: Tuula Visa, Pauli Saarinen ja Antti-Pekka Mustonen määrittelivät jopa minun rooliani. Pauli Saarinen keksi, että olisin nyt ”Jussi Parviaisen assistentti”.


Tietysti tehtävä olisi mielenkiintoinen, kun miljoonien eurojen elokuvahanke tuottaa tuloja tekijöille. Aikovatko nuo anti-antifasistit tuhota tämänkin toimeentulomahdollisuuden minulta? Todellisuudessa minulla ei ole mitään assistentin tai apulaisen roolia, ei mitään työhön tai toimeentuloon liittyvää paikkaa hankkeessa. Istuin vain samassa autossa, samassa ruokapöydässä ja samassa salissa samaan aikaan tiettyjen julkisuuden henkilöiden kanssa. Istuin syrjässä ja hiljaisena ruokapöydässä, istuin syrjässä ja hiljaisena oikeussalissa – ja taukojen aikana keskustelin kaikenlaista muutaman venäläisen kanssa hiljaisena ja nöyränä miehenä. Sittemmin kävi lehtikuvista ilmi, että taukojen keskustelukaveri oli Venäjän suurlähetystön edustaja. Päivän keskuksessa oli Rimma Salonen, jonka puhe oikeudessa toi kyyneleet silmiini. Ihmettelen, jos oikeudenkäyntiin osallistuneet muut henkilöt jäivät ilman tunteiden kosketusta. Suomalaiset toimittajat eivät jääneet oikeudenkäynnin alussa tapahtuneen lyhyen valokuvauksen jälkeen seuraamaan näitä puheita ja todistelua.

Vaasa venäläisissä lehdissä

Venäläisissä lehdissä kerrottiin mittavasti Vaasan oikeudenkäynnin tapahtumista ja muustakin aiheeseen liittyvästä. Myös elokuvahanke tuli esille toistuvasti.

Lähde: Rossiiskaja Gazeta

Venäläinen hallituksen lehti "Российская газета" (Rossiiskaja Gazeta) on julkaissut Galina Vasiman (Галина Васина) jutun Vaasan tapahtumista: Антон, багажник, Финляндия… Siinä on käytettyn kuvana jopa tekemääni ennakkomainosta Jussi Parviaisen ”Takakontti”-elokuvasta.

Venäjän ääni («Голос России»; Golos Rossii) on myös kertonut Jussi Parviaisen elokuvahankkeesta: Финский суд начал рассмотрение нового иска Риммы Салонен.


Fontankassa on julkaistu Maria Heikkisen kertomus, että valmistuvassa elokuvassa katsotaan tapahtumien kulkua lapsen silmin: Как прошло заседание суда по иску Риммы Салонен

Echo St. Petersburg -radiokanava (Эхо Санкт-Петербурге FM 91,5 MHz) kertoi elokuvahankkeen monisanaisesti: Финский суд рассмотрит требование россиянки Салонен вернуть ей право опеки над сыном_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html