keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Babysitter, perhepäivähoitaja


Tänään pääsin palkattomana pitkäaikaistyöttömänä vapauteni turvin ex tempora babysitteriksi, perhepäivähoitajaksi. En toki saanut muuta ”palkkaa” kuin hyvän mielen itselleni ja lapsille. Koska en ole täti, niin olisi väärin sanoa, että olin ”puistotäti”, mutta ehkä voisi sanoa, että olin babysitter ja ”puistosetä” ja perhepäivähoitaja.

Eräs kaksi vuotta vanha lapsi oli nuhassa eikä hän voinut mennä päivähoitopaikkaan. Ensimmäisen kerran pääsin pesemään tuon pienen lapsen peppua kello 9:30, sitten valmistin makaronit ja nakit syötäväksi hänelle ja toiselle hoidettavalle (koululaiselle). Tätä ennen olin antanut jo varhain aamulla aamupalan molemmille. Vähän ajan kuluttua lähdimme hiekkalaatikolle puistoon ja sittemmin kauppaan pienille ostoksille. Ostin jäätelöt molemmille. Sen verran löytyi rahaa työttömän miehen kukkarosta lasten iloksi. Sitten kello 13 oli toisen kerran pepun pesu ja kello 13:40 pieni lapsi sanoi sujuvasti venäjäksi, että ”jälleen kakka”. Niin pesin kolmannen kerran pepun. Tämä oli monikulttuurinen lastenhoitotapahtuma, sillä saimme puhua monia kieliä päivän aikana.

Eräs tärkeimmistä päivän kokemuksista on kauniista säästä ja ulkoilmasta nauttiminen. Se on terveyden kannalta tärkeää.


Pietarista yllättäen saapunut eräs ”tuttavan tuttava” näki aamupäivällä minut näiden lasten kanssa. Hän kysyi ihmetellen, olenko minä babysitter. Kerroin, että olen ollut jo yli vuoden työtön, mutta babysitterin työ olisi myös palkallisena aivan kelpo kutsumustyö minulle. Hän kysyi, paljon minulla ikää ikään kuin ihmetellen, että 48 vuotta vanha mies on babysitter - mahdollisesti eläkevuosiin saakka. Vastasin, että tämä on kaikkein parasta työtä, mitä ihminen voi tehdä tulevaisuuden hyväksi. Itse asiassa KELA/Työvoimatoimisto maksaisi babysitterin palkkaajalle ilmeisesti noin 600-800 euroa kuukaudessa, koska olen jo pitkäaikaistyötön, heikosti työllistyvä. UM:n erään työntekijän kodissa tarvitaankin babysitteriä kesälomakuukausien jälkeen. Palkka ei ole kirkkoherran palkkaan verrattava, mutta toimeentulo on myös pienempi toimeentulo. Kun olen vihdoin luopunut kalliista Lexuksesta ja autoilusta, niin tulen toimeen vähälläkin rahalla. Elämä on itsessään ihanaa.

Perhepäivähoitajan kurssi alkaa lähiviikkojen jälkeen. Vantaan ja Helsingin kaupungit järjestävät tämän kurssin. Sen kurssin jälkeen voin reilusti ottaa hoitoon lapsia ja toimia babysitterinä palkkaa vastaan. Minulla on huomattava etu siinä, että voin toimita babysitterinä myös monikulttuurisessa ja –kielisessä ympäristössä, erityisesti suomen, venäjän ja englannin kieltä puhuvia perheitä varten. Teologian tohtoritutkinnon ja psykohistorian väitöskirjan sekä vuosikymmenien pappiskokemuksen, myös kirkkoherra kokemuksen ja nyttemmin Venäjän ortodoksisen kirkon uskon tähden osaan tukea lapsia eettisessä ja kristillisessä kasvatustoiminnassa.

Liiketalouden opintojen 180 opintoviikkoa, tradenomin tutkinto ja opinnäytetyö Porterin kilpailustrategian ja johtajuuden näkökulmista on aivan hyvää yleissivistävää ohjausta juuri babysitterille lasten hoitoon: tänäänkin piti osata neuvotella ymmärtäväisesti kaksi vuotta vanhan ja yhdeksän vuotta vanhan erilaisten intressien välillä. Kilpailuympäristössä on kyse vastaavasta pelistä ja markkinointiviestinnästä (suostuttelusta).

Isompi hoidettava pyysi tänään, että autan hänen virustorjuntaohjelmien ja movie makerin päivityksissä. Ammattikorkeakoulun IT-opinnot ja muutoinkin IT-kokemus olivat nekin avuksi babysitterin tehtävässä, kun vasemmalla kädellä ohjasin poikaa itseoppivaan tietokoneasioiden hoitoon ja oikealla kädellä leikin legoilla pienemmän lapsen kanssa sitten, kun olimme jo palanneet ulkoa sisälle.

Kun pesin kolmatta kertaa pienen lapsen pepusta kakkoja pois, tunsin tämän työn hyvin antifasistiseksi tehtäväksi: myös antifasistina olin tottunut siihen, että paskaan täytyy joskus työntää sormensa, että paskan voisi pestä pois. Pienen lapsen pepun peseminen on paljon vähemmän epäkiitollinen homma kuin kaikenlaisten fasistien ja bandiittien paskan peseminen: pieni lapsi on tyytyväinen puhtaasta pepusta, mutta jälkimmäiset tahtovat suojella likaansa kaikella aikaihmisen kieroudella.

Paskan pesusta puheen ollen tänään sain tietää kesken hiekkalaatikkoleikkien, että Helsingin hovioikeus on antanut Karl Mikael Storsjön asiassa vankeustuomion (ehdonalainen) laittoman maahantulon järjestämisestä. Olen lukenut jo ruotsinkielisen tuomioselostuksen. Storsjö oli vaatinut syyttäjän vaatimusten hylkäämistä ja että valtio tulisi velvoittaa maksamaan hänen oikeudenkäyntikulut myös hovioikeudesta korkoineen. Hovioikeus totesi, ettei rikoslain 17 luvun 8 §:n 1 momentti edellytä, että rikoksentekijä olisi hakenut tai saanut taloudellista hyötyä laittoman maahantulon järjestämisestä. Hovioikeus ei näytä uhranneen yhtään lausetta Storsjön ja hänen asianajajien höpinöille "pakolaisvakoilusta", sillä tuomiolauselmassa ei noihin höpinöihin ole uhrattu riviäkään. Tuollaista paskaa ja myös toisenlaista on haissut nenääni vuosien aikana, joten sellaisen ”antifasistisen kohtalon” jälkeen on huomattavan helppoa ja jaloa pestä pienen lapsen peppua. Lapsen kakka haisee vähemmän.

Jos tahdot kutsua minua babysitteriksi, voimme ehkä järjestää useamman lapsen hoidon. Tässä on babysitterin CV ja kirjakokoelma tiivistetysti. Pyydän rohkeutta kutsua 48 vuotta mies babysitteriksi siinä missä 16 vuotta vanhat tytötkin kutsutaan: minulla on sentään neljä lasta, joita kaikkia olen hoitanut kun he ovat olleet aivan pieniä. Lapset tarvitsevat nykyään yhä enemmän miehen läsnäoloa päivittäisessä arjessa ja hoitotyössä.

Babysitterin CV

Syntynyt 28.3.1964 Savonlinna
Neljä lasta - kaikki ovat menestyneet elämässään hyvin sen mukaan kuin kunkin ikäisestä sopii ajatella.
Ylioppilaaksi Savonlinna 1983
Metsuri, Savonlinna 1983, 1984 (yht. 8 kuukautta)
Varusmiespastori Haminassa 1983–1984 (hartaudet, opetus, yksityiskeskustelut, konsertit, käynnit pidätettyjen luona)
Kesäteologi, Säämingin seurakunta 1985
Kesäteologi, Virtasalmen seurakunta 1986
Metsuri, Savonlinna 1987 (3 kuukautta)
Kesäteologi, Lammin seurakunta 1988
Teologian maisteri 1989
Tukiaineopintoja jatko-opintoihin Historialliskielitieteellinen tiedekunta klassisen filologian laitos Helsingin yliopisto v. 1988-2008.
Seurakuntapastori Malmin seurakunta 1989–2001 (sielunhoito ja päivystys, kirkolliset toimitukset, ilmoitusten ja mainosten teko)
Huoltamotyöntekijä Shell Myllypuro 1998–2002 (asiakaspalvelu, kassa, tavaroiden vastaanotto yms.)
Liiketalouden tradenomin tutkinto Helian AMK 2004 (177,50 opintoviikkoa; 319,5 opintopistettä); opinnäytetyö käsitteli suomalaisen erään huonekalutehtaan kilpailustrategista tilannetta ja markkinointiviestintää Pietarin markkinoilla.
IT-tradenomin opintoja Haaga-Helian AMK:ssa 2006–2009 (n. 150 opintopistettä; tutkielmana oli ERP-järjestelmän menestystekijät Venäjän markkinoilla)
Teologian tohtori (väitöskirjan viitekehys psykohistoria), Helsingin yliopisto 2009
Liiketalouden konsultti, Pietari 2003 (varastonhallinnan ja kierron valvonta)
Pietarin valtiollinen finanssi- ja ekonomiyliopisto 2003–2004
Venäjän kauppatie –lehden edustaja Pietarissa, tutkija ja toimittaja 2003-2004; toukokuusta 2004 alkaen Suomesta käsin kevääseen 2011 saakka
Seurakuntapastori Malmin seurakunta 2004–2008
Kirkkoherra Pohjan seurakunta 2008–2011 (kokonaisvaltainen johto, talous ja toiminta)
Englanninkielinen kolumnisti Venäjän valtiollinen televisiokanava Russia Today 2011–2012 (harrastussuhde, jossa 4-5 artikkelia per kuukausi kesäkuusta 2011 maaliskuun loppuun 2012, aiheena kansainvälinen politiikka sekä turvallisuuteen ja terrorismiin liittyvät kysymykset
Lehdistöavustaja Iranin suurlähetystö 22.–23.4.2012*

*suhde katkesi valitettavasti jo ennen alkamistaan, kun eräät amerikkalaishenkiset suomalaiset poliittiset viholliset ilmoittivat ympäri maailmaa Iranin lähetystöihin, että olisin ”sionistinen Israel-fanaatikko”. Helsingin lähetystön kanssa ei ongelmaa, mutta syntyi poliittinen riski kansainvälisesti. Suhdetta varten ei ollut laadittu vielä edes työsopimusta eikä sovittu palkkaa.

Olen osallistunut lukuisiin julkaistuihin kirjahankkeisiin; esim. v. 2011 julkaistiin Pietarissa presidentin alaisessa akatemiassa: Государство и бизнес. Вопросы теории и практики: моделирование, менеджмент, финансы. СЗАГС: Санкт-Петербург 2011 (ISBN 978-5-89781-364-3). Satoja teologian, liiketalouden, markkinointiviestinnän ja muita kansainvälisiä ilmiöitä käsitteleviä julkaistuja artikkeleitani suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Vuosien 2011–2012 aikana vähintään yli 600 venäjänkielistä uutista valtakunnallisissa ja alueellisissa televisiolähetyksissä, valtakunnallisissa suurissa sanomalehdissä (esim. Komsomolskaja Pravda, Izvestia) ja alueellisissa sanomalehdissä, joissa on käsitelty myönteisesti minua.

Puhun vapaasti suomea, venäjää ja englantia. Harrastukset: kestävyysjuoksu ja kuntosali (noin 7 kertaa viikossa). Minulla on hyvin terveet elämäntavat: en ole koskaan tupakoinut tai käyttänyt alkoholia, nukun yöni levollisesti ja hyvin niin että herään aamulla varhain pirteänä. En ole koskaan itse eikä kukaan ole suvussanikaan sairastanut mielenterveysongelmia tai tarvinnut syödä mielenterveyslääkkeitä. Hymyilen elämän eri tilanteissa. Viihdyn isompien ja pienempien lapsien kanssa. Olen kastanut luultavasti yli 1000 lasta ja monta sata lasta ovat valmistunut rippikouluista, joissa olen opettanut.

Babysitterin
julkaistuja kirjoja tai kirjoitusprojekteja

• Eskatologinen eksorsisti (UT:n eksegetiikan pro gradu. Helsingin yliopisto 1989)
• Missä viipyy Jumalan valtakunta? s. 79-102 (Iustitia – Muuttumaton ja muuttuva, 1991, STI: SLEY-Kirjat, ISBN 951-617-960-6)
• Lex Naturae, Regula Aurea ja lapsenmielisten moraali, s. 60-98 (Iustitia – Paavali ja laki, 1995, STI: Yliopistopaino, ISBN 952-9857-02-0)
• Ihminen on kulttuurinsa tuote, s. 65-126, 187-193 (Syntyjä syviä, 1995, Osumakirjat: Vantaa, ISBN 951-602-008-9)
• Huonekalukaupan kuluttajien ostovoima Venäjällä (Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu, liiketalouden koulutusohjelma, 2004)
• Q-evankeliumi suomeksi (2005). Q-evankeliumin ensimmäinen ja ainoa rekonstruktio ja käännös suomeksi.
• Varhaisen keisariajan dokumentit kyynikoista (2005)
• Vanha kirkko ja kyynikot (2005)
• Evankeliumien tutkijat ja kyynikot (2005)
• Juudas Iskariotin evankeliumi (2007). Juudaksen evankeliumin ensimmäinen käännös suomeksi.
• Toiminnanohjausjärjestelmien tuloksellisuuteen vaikuttavat tekijät venäläisessä liiketoimintaympäristössä (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, tietojenkäsittelyn koulutusohjelma, 2007).
• Q-evankeliumi ja psykohistoria (Helsinki: Yliopistopaino 2009, ISBN 978-952-92-4839-1)
• Venäjästä ilman fobiaa ja russofobiasta (2. uudistettu painos 2010, ISBN 978-952-92-7026-2)
• Normaaleja ajatuksia, s. 61-74 (V-M. Hynninen, Miksi minusta pappi, 2009, Edico OY, ISBN 978-952-5708-37-0)
• Юха Молари, Juha Molari, The Government and Middle-Size Enterprises in Finland and Sweden. In: Государство и бизнес. Вопросы теории и практики: моделирование, менеджмент, финансы. СЗАГС: Санкт-Петербург 2011 (ISBN 978-5-89781-364-3).


_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри
pitkäaikaistyötön,
Teologian tohtori, BBA


Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html