lauantai 2. kesäkuuta 2012

Helppoa olla onnellinen lasten tähden


Vanhemmat löytävät ilonsa erilaisista asioista, mutta minulle on erityisesti nykytilanteessa iloista nähdä iloinen poika. Valitettavasti elämän kohtaloiden vuoksi vanhemmat lapseni joutuivat kauaksi ja vieraaksi minusta. Tänään nuorin koulaiseni sai todistuksen - oikein hyvän.

Koululaispoikani oli eilen koulun päättöjuhlissa luokkansa näytelmän pääosassa, isän roolissa. Tähän tehtävään piti ilmeisemmin valita joku luokan vahvoista isoista pojista. Kun kaveri - hyvä luokkakaveri - soitti viulua, hän ei voinut olla enää isän roolissa. Toinen poika ei osannut venäjää siten, että venäjänkielisen näytelmän isän roolia olisi voinut suorittaa.

Tänään poika sai kevättodistuksen, joka oli täynnä erinomainen-merkintöjä. Matematiikastakin tuli joka kohdasta erinomaiset, kun muistutin häntä, että matematiikka täytyy hoitaa kunnolla. Pelkästään suomi ja venäjä eivät ole tärkeitä, vaikka niistäkin tuli erinomaiset-merkinnät.

Toissapäivänä poikani oli hiukan väsynyt liikunnan tähden. Koulupäivän jälkeen ajoimme polkupyörällä 10 kilometriä jalkapalloharjoituksiin. Harjoitusta ennen meillä oli aikaa potkia 45 minuuttia erilaisia tekniikkaharjoituksia. Sitten alkoivat jalkapallojoukkueen harjoitukset. Niiden jälkeen kello 20 jälkeen lähdimme kotiin polkupyörällä 10 kilometrin matkalle. Pysähdyimme kuitenkin erääseen pizzeriaan, jossa molemmat söimme puolikkaat pizzat. Idea oli minun, mutta ajattelin, että raskaasta liikuntareissusta pitää tehdä hauska retki. Niin tulimme myöhään 21 jälkeen kotiin polkupyörällä. Poika ymmärsi hyvin, että 4 kertaa tällainen jalkapalloharjoitukseen liittyvä pyöräretki viikossa kehittää hänet erityisen vahvaksi ja voimakkaaksi.

Tietysti tiedän ja ymmärrän, että kaikki vanhemmat eivät koe koulun päätöspäiviä yhtä iloisesti. Tyytymättömyys on voinut purkautua jo vuoden aikana. Havaitsin opettajan herkästä puhesta, että hänelle on oppilaiden ja vanhempien kanssa käytävä vuoropuhelu erityisen tärkeää. Lapsen kanssa täytyy vanhempien olla viisaita, päättäväisiä, selkeitä ja läsnäolevia: itselläni on mahdollisuus viettää aikaa pojan kanssa, minkä tähden hänelle kasvaa syvä ymmärrys elämän myönteisyydestä ja oppimisen iloisuudesta, vaikka en sinänsä juurikaan tarvitse läksyjen katsomiseen käyttää energiaa. Ne kaikki hoituvat varsin itsestään. Yhdessä vietetty aika ja yhteinen ilo ovat ratkaisevia lapsen itsetunnolle, jonka varassa hän uskaltaa tarttua uusien asioiden oppimiseen innostuneesti ja luottamuksella. Kiitos vihamieheni: minulla on runsaasti aikaa. Toki on sanottava, että myös vanhemmat lapseni ovat menestyneet hyvin, vaikka en ole voinut käyttää heihin aikaani edes tyydyttävällä tavalla.


_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html