perjantai 22. kesäkuuta 2012

Presidentti Sauli Niinistö palautui tosiasioihin Venäjällä valtiovierailullaUlkopoliittisesti suhteellisen niukan kokemuksen varassa Suomen tuore presidentti Sauli Niinistö erehtyi julkisesti arvailemaan, että Suomessa arvovaltaisella vierailulla ollut Venäjä asevoimien komentaja, kenraali Nikolai Makarov olisi puhunut pelkästään omiansa Suomen sotilaallisen liittoutumisen kielteisistä vaikutuksista Venäjälle. Venäjän valtiojohdolla on huomattavasti enemmän ulkopoliittista ja kansainvälistä kokemusta, joten hyvällä ymmärryksellä ja vieraanvaraisuudella Venäjä isännöi Sauli Niinistön ensimmäistä valtiovierailua Venäjälle. Venäjällä rakennetaan suhteita hyvän vuorovaikutuksen ja perinteen varassa, tuntien myös vastapuoli.

Tänään Niinistö sai kuulla, että hän erehtyi vähättelyssään. Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti, että Venäjä asevoimien komentaja Makarovin kanta Suomen sotilaalliseen liittoutumiseen on Venäjän nykyjohdon kanta.

Niinistön matkaa Venäjälle on seurattu poikkeuksellisen innokkaasti suomalaisessa mediassa, vaikka tällä kertaa nuori vaimo ei ole näkynyt kuvissa. Niinistön esiintyminen on noudattunut myös viimeaikojen valtiomiesmäistä suomalaista perintöä, jonka mukaisesti Suomi kunniakkaasti esiintyy kaikilla kansainvälisillä ja kahdenvälisillä foorumeilla vapauden, demokratian, sivistyksen ja kehityksen esimerkkimaana.

Suomen ja Venäjän välisen investointi-ilmapiirin kannalta olisi ollut paremmalle kehitykselle suotuisaa, jos Niinistö olisi venäläisten isäntien ja median läsnä ollessa ottanut kantaa Suomessa rehottavaan russofobiaan ja suoranaiseen de-russofikaatioon, josta on puhuttu samanaikaisesti venäläisessä mediassa näkyvästi venäläisten äitien hädänhuudon tähden. Myös työelämän diskriminaatio venäläistä väestöä vastaan ja yleinen kielteinen suomalainen ilmapiiri venäläisiä vastaan Suomessa vaikeuttaa maiden ja kansojen välistä talousyhteistyötä Suomessa. Niinistön julkisella agendalla ei ainakaan etukäteen tiedetä olleen näiden keskeisten ongelmien poistaminen.

Sauli Niinistön vierailun edellä valmistui suomalainen tutkimus, jossa taloustutkimuksen tutkimusjohtaja tohtori Juho Rahkonen havaitsi hurjat russofobiset suomalaiset mielikuvat Venäjästä. Karjalainen-lehti uutisoi tulokset kylmiä väristyksiä herättävällä vakavuudella: ”Venäjälle ei haluta muuttaa” (17.06.2012). Taloustutkimuksen Sunnuntaisuomalaiselle tekemässä tutkimuksessa kysyttiin mieluisinta ja epämieluisinta ulkomaata asumisen kannalta. Venäjä keräsi ylivoimaisesti eniten mainintoja epäsuosituimpana maana, 27 % kaikista vastauksista. Toiseksi epämieluisimman maan Pohjois-Korean nimesi joka kymmenes vastaaja. Tuollaisten synkkien suomalaistuntojen vallitessa presidentti Sauli Niinistöllä olisi ollut erinomainen tilaisuus kasvattaa suomalaisia laajempaan ystävyyteen hyvää naapuria kohtaan. Nyt vaikuttaisi siltä, että kasvattaminen noudatti vanhoja suomalaisia perinteitä, joissa ei nähdä hirttä omassa silmässä.

Ps.

Minä tahtoisin muuttaa Venäjälle, jos saisin jostain työtä, jossa saisin kohtuullisen palkan. Venäjä on hieno maa elää ja tehdä työtä! Tällä hetkellä minulla ei ole edes viisumia Venäjälle, koska kertaviisumi maksaa 76 euroa ja vuosiviisumi 179 euroa. Sellaisiin hintoihin minulla ei ole valitettavasti varaa. Olen kuin lintu häkissa, vangittuna Suomeen.


_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html