torstai 14. kesäkuuta 2012

Suomalaisen pitkäaikaistyöttömän lottovoittoOn lottovoitto elää vapaana työnorjuudesta, vapaana riistäjien orjuudesta. On lottovoitto saada käyttää ”oma aika” lapsen hyväksi.

Tänään tunnelmani olivat lottovoittajan riemua. Kerron ihan konkreettisesti päiväohjelman, jotta työnorjat voivat nähdä, miten onniteltava pitkäaikaistyötön on.

Aamupalan jälkeen aamulla kello 8 aikaan vein nuorimman pojan päivähoitoon, minkä jälkeen kesälomaa viettävän koululaispojan kanssa lähdimme pienelle kauppa- ja virastokierrokselle. Kierroksen aikana poika esitteli street dance –kuvioita ja –askelmia minulle. Löysimme myös upeat uintiräpylät, joita poikani tahtoo kovasti käyttää uintiharjoittelussa saamien hyvien vauhdikkaiden kokemusten tähden.

Kello 10 jälkeen pääsin ruoan laittoon pojalle ja itselleni. Sillä hetkellä poika teki jonkun lyhyt elokuvan movie makerin avulla. Kello 11 lähdimme ulos aurinkoiseen kauniiseen säähän. Otimme jalkapallon ja koripallon mukaamme. Niin syntyi myös iloinen uusi ennätys jalkapallon pomputtelussa, minkä poika teki, vaikka suoritus on yhä hyvin kaukana Maradonan teknisestä taituruudesta. Vajaan tunnin jalkapallon pomputtelun jälkeen lähdimme koripallokentälle ja heitimme vajaan tunnin koripalloa.

Kun tulimme takaisin sisälle, kello olikin jo kohta kello 14 jälkeen. Laskin, että pian pitää laittaa ruokaa, jotta poika ennättäisi syödä vähintään kolme tuntia ennen jalkapallo-ottelua. Söimme kello 15 jälkeen, joten ruoka ei enää häirinnyt illan peleissä. Aloimme koota jalkapallovarusteita ja eväitä mukaan, sillä kello 16 lähdimme 10 kilometrin polkupyöräretkelle jalkapallo-otteluun. Saavuimme tunti ennen ottelua paikalle. Niin potkimme kolme varttia palloa ennen itse ottelua. Jalkapallo-ottelussa kaksi HJK-tiimiä oli vastakkain. Pojan ryhmä hävisi 4-0, mutta pakkina hän koki tappion vähemmän raskaaksi, koska hänen peliaikana – reilut puolet ottelun ajasta – ei syntynyt yhtään tappiomaalia. Peli oli siinä mielessä 0-0, vaikka toki oman joukkueen tappio on aina ikävä. Pakille tappiomaalit ovat aina kovia henkisesti, koska maalit syntyvät pakin tuntumasta.

Jalkapallo-ottelun jälkeen poika tahtoi ajaa kymmenen kilometriä kotiin erityisen reippaasti. Reitillä on myös muutama isompi ylämäki. Hikisinä tulimme kello 20 kotiin. Kotiin oli kiire polkea, sillä hän tahtoi lähteä heittää koripalloa urheilukentälle. Reilun puolen tunnin koripallon heittämisen jälkeen oli vielä mahdollisuus pallon kanssa puolisen tuntia tutustua uuteen tekonurmijalkapallokenttään, joka on juuri valmistumassa. Illalla oli vielä pieni hetki televisiojalkapallo ja ilmoittautuminen HJK-TPS –jalkapallo-ottelun yleisöksi.

Voidaan sanoa, että lottovoitto syntyy luonnollisesta liikunnasta, joka luo valtaisan elämän energian pienelle pojalle. Sen sijaan että pitkäaikaistyötön voisi kulkea autolla vartissa jalkapallo-otteluun ja muun ajan poika istuisi odotellen ottelua, nyt poljemme ilmaiseksi 20 kilometriä reipasta vauhtia otteluun eikä sekään riitä ottelun kanssa päivän liikunnaksi. Rahalla voi tietysti ostaa leveää elämää, jos sellaiseksi laskee enemmän tai vähemmän hyvät autot, joihin minulla ei ole enää ilmeisemmin koskaan varaa. Eräs rikas tai köyhä - en oikein tiedä hänestä - soitti tänään valitellen kyydin puutetta Helsingin sisäisissä liikkumistarpeissa. Vastasin, että julkisilla kulkuneuvoilla pääsee halvalla. Tuota yksinkertaisen elämän siunauksellisuutta eivät kaikki mitenkään tahdo hyväksyä itselleen: olisiko se ylpeyttä, jossa ei ole kuitenkaan mitään ylpeiltävää.

Rahalla voisi tietysti ostaa rikkoutuneen kännykän tilalle uusi hieno kännykkä, mutta minun on tyytyminen ikivanhaan parinkymmenen euron kännykkään. Rahalla voisi voittaa levollisuutta päivittäisten maksujen suorittamisessa. Rahan avulla hukkaa kuitenkin yksinkertaisen elämän suuruuden: lottovoitto syntyy pienissä yhdessä tekemisen hetkissä, joissa emme tarvitse maksaa mitään.

Olen elänyt lottovoittajan päivän.

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html