maanantai 25. kesäkuuta 2012

Suomen Nato-jäsenyys sulkisi Saimaan kanavan – ja mitä kaikkea muutakin?

Venäjän kaksi suurinta oppositiopuoluetta – liberaalidemokraatit ja kommunistit – ovat olleet hyvin huolissaan Suomen kanssa tehdystä pitkästä vuokrasopimuksesta Saimaan kanavalle sillä perusteella, että Suomen Nato-jäsenyys muuttaisi turvallisuuspoliittista asetelmaa merkittävästi. Venäjän suurin puolue Yhtenäinen Venäjä on harjoittanut Suomen suhteen maltillisempaa politiikkaa toivoen suomalaisten hyvätahtoisuutta, mutta mikäli Venäjän väestön poliittiset mieltymykset kääntyvät valtapuolueesta enemmän Venäjän demokraattisen opposition hyväksi, tällöin ovat myös Venäjän poliittiset asenteet Suomen Nato- ja Amerikka- henkisyyteen oletettavasti tiukentumassa.

Liberaalidemokraattien ryhmänedustaja Valeri Sergeevich Seleznev lausui puolueensa käsityksen Venäjän federaation duumassa 1. marraskuuta 2011 Saimaan kanavan sopimusta koskevan ratifiointikeskustelun yhteydessä. Tietysti muistan tätä puhevuoroa yhä uudelleen myös sen vuoksi, että se on noussut soveltuvin osin myös venäjänkielisen wikipedian russofobia-artikkelin osaksi ja siinä muistetaan erästä suomalaista ihmisoikeusaktivistia, nykyään pitkäaikaistyötöntä pääkaupunkilaismiestä. Kenraali Makarovin ja presidentti Vladimir Putinin Natoa-koskevien äskettäisten lausuntojen jälkeen on aiheellista kerrata Venäjä suurimpien oppositiopuolueiden käsityksiä.

Tietenkin Seleznevin vapaa puhe sopii erityisesti julkaista tässä alla kokonaan suomeksi sen hyvän asiasisällön tähden, vaikka sitä ei ole sinänsä laadittu kirjalliseksi esitykseksi. Suomennos on epävirallinen.
_ _ _ _ _ _


Venäjän valtion duuma, Valeri Sergeevich Seleznev (Селезнёв Валерий Сергеевич , 1.11.2011)

Sergei Alekseevitch, esitelmöitsija, antoi historiallisen luennon meille, mutta olisin kuitenkin hieman puhunut historiasta.

Välittömästi ennen Neuvostoliiton-Suomen sotaa, suomalaiset käyttivät kanavaa esteenä: patoja rakennettiin, jotta tulvat vierisivät kanavaan siinä tilanteessa, jos Neuvostoliiton joukot rikkovat Mannerheim-linjan. Nämä alueet tulvivat, mutta puna-armeija ei pysähtynyt. Nämä historialliset viittaukset täytyy muistaa. Kanava rakennettiin 1845–1856 Suomen suuriruhtinaskunnan vuosina, kun Suomi kuului Venäjän keisarikuntaan. Kanavan rakentaminen maksoi enemmän kuin Suomen vuosittainen talousarvio – noin 3 miljoonaa ruplaa silloista rahaa. Se oli suurin rakennushanke sinä aikana.

Joten, minulla on paljon kysymyksiä tähän ratifiointiin. Ensimmäinen kysymys. Ratifiointisopimuksesta on sovittu, mutta meille ei ole annettu vuokratun alueen rajoista karttaa. Edelleen kartta puuttuu oikeudellisen osaston lähettämässä asiakirjapaketissa. Komitean puheenjohtajan mukaan siinä on joitakin oikeudellisteknisiä epätarkkuuksia. Mutta emme voi arvioida, missä määrin on näitä eroja, koska meillä ei ole tänä päivänäkään karttoja alueista, jotka annamme viideksikymmeneksi vuodeksi. Se ei ole pelkästään vuodeksi annettu alue! Emme voi nähdä sitä Venäjän valtion maa-aluetta, jonka annamme niin pitkällä vuokrasopimuksella.

Toinen kysymys, jonka kommunistit ovat nostaneet esille – on mahdollisuus Suomen kuulumisesta Natoon. Se on jo otettu esille, vaikka maa ei edes kuulu liittoon, mutta se ei tarkoita, että Nato-jäsenyyttä ei tulisi. Itse asiassa siellä on tarpeeksi iso ryhmittymä, aivan lähellä. Ehkä pitäisi miettiä ennen sopimuksen ratifiointia, miten sopimus voidaan nopeutetussa menettelyssä irtisanoa Suomen liittyessä Natoon? Joitakin välineitä täytyy olla!

Ja taloudelliset tekijät, palaan jälleen taloudelliseen osaan. Toistan, koska en kuullut vastausta kysymykseen: emme voi niin tärkeää geopoliittista aluetta luovuttaa 10 miljoonasta eurosta kenellekään viideksikymmeneksi vuodeksi eikä vähemmän siitä syytä, että tämä maa Suomi ei ole kovin ystävällinen meitä kohtaan – ja epäystävällinen asenne vain kasvaa ja kasvaa. Niin kerron myöhemmin hieman siitä.

Myös taloudellisessa mielessä se raha ei mene ainoastaan hukkaan, vaan pitäisi laskea kaikki vielä uudemman kerran, ottaen huomioon myös vaihtoehtoinen kuljetus kaikille tuotteille, jotka kulkevat nykyään Saimaan kanavan kautta, … Ja siellä on pääosin suomalaisia tavaroita, antaa pääsyn Euroopan maihin ja Venäjän sisäisille markkinoille. Näin minun mielestäni suomalaiset, jos he eivät ole kiinnostuneet kanavan tehokasta käytöstä, siirtävät kuitenkin tavaroita vaihtoehtoisiin liikennemuotoihin, kuten rautateille. Jälleen kerran toistan: meillä on 10 miljardin euron lupaus avustaa Euroopan unionia, mutta täällä puhutaan tuhat kertaa pienemmästä summasta emmekä voi esittää kysymystä, onko valtiovarainministeriö antanut rahaa tämän kanavan ylläpitoon!

Nyt russofobisten suhteiden huolenaiheesta. Voin antaa luettavaksi arviot, joita ovat antaneet itse suomalaiset asiantuntijat, myös papit. Pappi ja yhteiskunta-aktivisti Juha Molari vakuuttaa, että russofobia on käytännössä valtiollista politiikkaa Suomessa. Lainaus: ”Russofobia Suomessa – on laajempi ongelma, on osoitettu lukuisissa akateemisissa tutkimuksissa. Kaksi pääsyytä tähän vihamielisyyteen venäläisiä vastaan: poliittinen propaganda sanoo, että suomalaiset loivat itse valtionsa Venäjää vastaan, ja kateus: Venäjä on rikas maa, sillä on paljon resursseja. Suomalainen luterilainen kirkko on järjestelmällisesti russofobinen”.

Tätä taustaa vastaan ei ole ihme oikeastaan, mitä nyt tapahtuu. Suomalainen media on erityinen kanava russofobialle. Tuo media viittaa jatkuvasti erittäin huonosti Venäjään julistaen, että Venäjällä on onnettomuuksia, säteilyä, tappoja, äidit sieppaavat ja tappavat lapsia. Media opettaa ihmisiä vihaamaan venäläisiä, jotka ostavat kiinteistöjä Suomessa. Tästä taustasta syntyvät hävitykset venäläisiä kiinteistöjen omistajia vastaan ja autoja vastaan, kaikki mahdollinen sorto ja ahdistelu Venäjän etuja vastaan.

Siksi liberaalipuolueen (ЛДПР) ryhmä uskoo, että tällaisten sopimusten ratifiointi on harkitsematonta erityisesti ulkoministeriössä ja äänestää tämän sopimuksen lakiesitystä vastaan.

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html