perjantai 29. kesäkuuta 2012

Ulkomaisten agenttien ja rahoittajien toiminta vaikeutuu Venäjällä

Venäjän suurin puolue Yhtenäinen Venäjä tekee lähipäivinä lakiesityksen, jonka tarkoituksena on torjua ulkomaisella rahoituksella toimivien kansalaisjärjestöjen osallistuminen poliittiseen toimintaan. Puolueessa on havaittu, että ulkomaiset agentit olivat löytäneet kansalaisjärjestöjen rahoituksen avulla mahdollisuuden vaikuttaa Venäjän poliittiseen tilanteeseen. Venäjä etenee kansalaisyhteiskunnan ja demokratian läpinäkyvyyden vaatimuksessa huomattavasti nykyaikaisemmaksi ja kehittyneemmäksi kuin Suomen suljettu salaisuuksien ”demokratia”.


Kansalaisjärjestöjen toimintaa ei sinänsä estetä. Lisää täsmennystä saavat myös vaatimukset kansalaisjärjestöjen vuosittaisille pakollisille tilintarkastuksille ja toimintakertomuksille. Lain avulla tehostetaan myös torjutaa rahanpesua ja terrorismin rahoitusta vastaan. Kaikki yksittäiset lahjoitukset, kansainvälisten järjestöjen tai valtioiden avustukset kansalaisjärjestöille halutaan rekisteröityä sekä pakolliset verotarkastukset vuosittain. Määräysten noudattamatta jättämisestä seuraa 200 000 – 1 000 000 ruplan sakko sekä toistuvasta rikkomuksesta vankeus enintään 3 vuotta.

Kommunistit ovat voimakkaasti lakialoitetta vastaan. Erityisesti aktivisti Ljudmila Alekseeva (Людмила Алексеева) on kauhistellut uutta lakia, jonka perusteella ilmeisemmin myös hänen tulisi paljastaa saamansa ulkomaiset avustukset. Ljudmila Alekseeva vetosi perjantaina Interfaxin haastattelussa presidenttiin, jotta presidentti ei hyväksyisi lakia.

Yhtenäisen Venäjän lakialoite ei ole mikään uutuus, vaan Yhdysvalloissa on jo vastaava laki ”rekisteröidyistä ulkomaisista agenteista” (vuodelta 1938). Amerikkalaisesta laista on nyt lainattu myös termi Venäjän uutta lakia varten. Myös Ranskass ja Israelissa on lainsäädäntö ulkomaisten agenttien virallista säätelyä varten. Ulkomaisen agentin on kuuden kuukauden välein annettava kertomus toiminnastaan. Amerikassa lain rikkomisesta seuraavat sakot voivat olla jop 10 000 dollaria tai viisi vuotta vankeutta sekä ulkomaalaisten karkottaminen.

Pidän erittäin onnistuneena ja tarpeellisena poliittisen läpinäkyvyyden ja rehellisyyden kannalta, että ulkomaisen rahoituksen valvonta tulee ilmeisemmäksi. Tahtoisin myös Suomessa vastaavaa uudistusta, jossa poliittiseen toimintaan ja kansalaisaktivismiin osallistuvat yhteisöt – rekisteröidyt ja rekisteröimättömät – sekä yksittäiset ihmiset toisivat lain pakottamana ja lainvalvojan valvonnassa julkisuuteen ulkomaisen rahoituksensa.

Kerron erään esimerkin: poliisille antamien tietojensa mukaan liikemiehen verotettava tulo oli tutkittavana vuonna vain 2665 euroa (tämä pari vuotta sitten). Kun työttömän minimaalinen peruspäiväraha on ilmeisemmin yli 8000 euroa vuodessa, niin on varsin selvää, ettei kukaan todellisuudessa tule toimeen 2665 eurolla vuodessa. Olen itse opetellut tuohon minimaaliseen toimeentuloon, ja tiedän, miten rajusti rahojen niukkuus rajoittaa elämää!!! Nyt minun on tehtävä valinta sen välillä, mennäkö velkarahalla sukulaisten konfirmaatiojuhliin kauas pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, sillä matkat maksaisivat kai lähes 100 euroa, vai ostaisiko Venäjälle kertaviisumin yli 70 eurolla, koska sielläkin pitäisi käydä. Voi olla, että minulla ei ole uskallusta ottaa velkaa kumpaakaan varten. Jos yli 8000 euron minimitoimeentulossa on tehtävä näitä valintoja, niin miten paljon enemmän olisi tehtävä alle 3000 euron vuositulolla!

Pieni suomalainen verotulo ei suinkaan tarkoita verorikollisuutta Suomea vastaan, vaan henkilö saattaa maksaa verotuloja ulkomaisen tulolähteensä mukaisesti toiseen maahan, niin kuin suomalaiset formula- ja rallitähdet ovat ainakin joskus menetelleet. Median, kansalaisaktivismin ja poliittisen toiminnan kannalta olisi kuitenkin ehdottoman tärkeää, että tällaiseen toimintaan osallistuvien ihmisten ja yhteisöjen pitäisi ilmoittaa myös ulkomaiset tulonlähteet, vaikka kyse ei olisi verokiertoon liittyvistä epäilyistä. Mikael Storsjön 2665 euroa vuodessa ei ole suinkaan ainoa outo tapaus, vaan vastaavia epäluuloa virittäviä esimerkkejä on lukuisia Suomessa erilaisten aktivistien keskuudessa.

Henkilöillä saattaa olla myös suomalainen vahva toimeentulo, kuten kansanedustajan palkka Pekka Haavistolla. Hänen yli 400-neliöisen miljoona-asunnon osto Yhdysvaltain suurlähetystöltä unohdettiin jo pian. Keskustelu ikävästä asiasta jäi alkuvaiheeseensa eikä edennyt jatkopohdintoihin. Haavisto ei ole missään tuonut julkisuuteen euro- tai dollari- määräisiä palkkioitaan tai palkkaansa, jotka hän on ansainnut Nato-akatemian luennoitsijana (Oberammergaun NATO-koulun vieraileva luennoitsija). Myöskään hän ei ole näyttänyt luennoitsijana tekemäänsä kirjallista sopimusta Naton kanssa.

Juuri tällaisten epäselvien ulkomaisten rahoituslähteiden paljastaminen pitäisi olla lain velvoittama pakko sakon uhalla sekä median, kansalaisjärjestöjen että politiikan kaiken tason vaikuttajille. Tämä velvollisuus ei tulisi rajoittua vain kansanedustajiin, vaan koskevan puoluekoneiston aktivisteja ja ehdokkaita, joita ei koskaan tulla valituiksi. Odottaisin läpinäkyvyyden ja moraalin nimissä myös, että Helsingin Sanomien Saska Saarikoski (ent. Snellman) kertoisi nykyisen opintonsa rahoituksen ja koulutuksen sisällön läpinäkyvästi, koska Reuters Instituten yhteydet ulkomaisiin tiedustelupalveluihin ovat olleet historiallisesti läheiset. Vastaavia esimerkkejä voi poimia satoja eivätkä nämä mainitut henkilöt ole sinänsä tässä missään mustalla listalla, vaan ainoastaan poimintoja suomalaisista salaisuuksista, jotka saisivat tulla avoimesti kerrotuiksi lain määräämän pakon avulla.

Epäluuloa ja kritiikkiä ei tule kohdistaa Suomessa ainoastaan Natosta ja Yhdysvalloista tulevaa mahdollista rahoitusta vastaan, vaan sama tarkkaavaisuus ja läpinäkyvyys tulee kohdistua myös Baltian maista, Ruotsista ja Venäjältä mahdollisesti saapunutta rahoitusta kohtaan. Rahoitus ei ole sinänsä rikos, mutta sen salaaminen on moraalitonta. Jos ulkomaista rahoitusta henkilölle saapuu, tällöin älköön henkilö osallistuko Suomen poliittiseen elämään.. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html