sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Vanhojen miesten tappio jalkapallossa


Kuvassa on Pietarin Zenit-seuran harjoituskenttä. Ulkoilen usein Zenitin harjoituskeskuksen ympäristössä, jos olen Pietarissa. Kuvat ovat kesältä 2011. Ne eivät liity tämän päivän koettelemukseen. Tänään oli HJK:n lasten ja vanhempien keskinäinen jalkapallo-ottelu: lapset voittivat isänsä.


Tänään sunnuntaina 10. kesäkuuta 2012 oli vanhempien ja HJK:n lasten keskinäinen tunnin mittainen jalkapallo-ottelu huomattavasti pienemmällä ja halvemmalla harjoituskentällä, Helsingin Ilomäen harjoituskentällä.


Eilen kävin juoksemassa vanhoja lihaksia ja niveliä elvyttääkseni ottelua varten: juoksin kilometrin verryttelyn jälkeen 5 kilometriä periaatteella 100 metriä tosi lujaa ja 100 metriä kävelyä. Muutaman kerran annoin lujan juoksun venyä neljään sataan metriin saakka. Lisäksi venyttelin lihaksi huolella eilisiltana ja tänä aamuna. Vanhana miehenä täytyy huolehtia kehosta, jotta voisi pelata nuoria poikia vastaan. Eilisen lenkin aikana tajusin, että tällainen juoksulenkki olisi hyvä myös pojalleni ja muille jalkapalloa harjoitteleville nuorille nopeuden ja nopeuskestävyyden sekä hapenoton kehittämistä varten.

Tänään oli se suuri ottelu aurinkoisella Ilomäen tekonurmikentällä. Vanhemmat vaihtoivat lennossa sen mukaan kuin itse kukin pelaaja alkoi väsyä. Ja todella neljän pelaajan ja maalivahdin joukkuepeli ottaa kunnon päälle. Aluksi riitti intoa juosta puolustuksen avuksi ja osallistua hyökkäykseen, mutta sittemmin juoksut suuntaan tai toiseen hiipuivat yhä laiskemmiksi. Totisesti pienillä pojilla täytyy olla hyvä kunto, kun he jaksavat pelata kolmekin ottelua päivässä. Kunnioitus pientä poikaani kohtaan kovasti kasvoi.

Sain toki tehtyä maalinkin ja käynnistettyä hyökkäyksen useampaa maalia varten. 9 vuotta vanhat HJK:n pikkupojat voittivat meidät vanhat miehet tylysti numeroin 12-8. Mitään ei jäänyt selitettäväksi. Kuntomme loppui kesken. Vähän kyllä selitimme omaksi hyväksemme, sillä lapset olivat saaneet yhden taitavan isän maalivahdikseen ja joukkueen valmentaja pelasi heidän tukenaan silloin, kun hän ei ollut vaihdossa. Kaikesta huolimatta lapset voittivat jo nyt isänsä. Olisin odottanut, että voitto tulee vasta pari vuotta myöhemmin. Pelkkä juoksunopeus ei riittänyt voittoomme, sillä olisin kyllä juoksunopeudessa päihittänyt pojat, mutta nämä osasivat syötellä ja laukoa sekä hallitsivat pallon hyvin. Onnittelut pojille!

Opin tänään jälleen sen, että vanhojen miesten – jo 20-40 vuotta poikiaan iäkkäämpien ja 40-100 kiloa raskaampien vanhempien – on erityisen tarpeellista liikkua oman terveytensä ja hyvinvointinsa puolesta. Pelkät kävelylenkit eivät ole tarpeeksi intensiivisiä fyysisen kunnon ylläpitoa ja kehittämistä varten. Tarvitaan jalkapallomaista aktiviteettia, jotta motoriikka ja kunto kehittyisivät monipuolisesti. Ketteryys tahtoo kadota iän ja lisäkilojen myötä. Siihenkin pitää iäkkäämpien kuntoilijoiden kiinnittää huomiota jopa enemmän kuin yksitotiseen aerobiseen kuntoiluun.

Suomen miehet eivät pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa, koska eivät selvittäneet karsintoja riittävän hyvin. En muista, ovatko suomalaiset koskaan selvittäneet itseään EM-lopputurnaukseen jalkapallossa. Suomalaiset eivät kai osaa toistaiseksi pelata riittävän hyvin jalkapalloa - joukkuepeliä. Juttelin toissapäivänä erään venäläisen ammattijalkapallovalmentajan kanssa, kun pojalla oli kaksi jalkapallo-ottelua. Hänen mukaansa suomalaisen jalkapallon ongelma on, että lapsesta alkaen pelaajia ei opeteta syöttämään ja etsimään paikkaa. Pallo liikkuisi todelisuudessa nopeammin kuin pallon kanssa juokseva pelaaja. Toistaiseksi olen katsonut otteluja ihan uudella silmällä poikani jalkapalloharrastuksen innoittamana. Mielenkiintoisena pidin Tanskan voittoa Hollannista. Saksa voitti ottelunsa. Tuo lohko on erityisen kova. Ihmettelin hiukan Portugalin tehottomuutta Saksaa vastaan. Venäjä selvitti hyvin ylivoimaiseen tyyliin Tsekin (maalit 4-1). En viitsi otteluja katsella alusta loppuun, mutta kyllä joskus saatan silmäillä televisiosta peliä paremman tekemisen puuttuessa. Työttömänä on aikaa katsoa jalkapalloakin. Venäjän menestys jalkapalloturnauksessa olisi minun mieleeni: en koe mitään pahaa suomalaisena, jos ja vaikka Venäjä voittaisi mestaruuden. Siihen on kuitenkin pitkä matka.


_ _ _ _

Juha Molari
työtön


Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html