sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Venäjän, Kiinan ja EU:n suhteet talouskaaoksen aattona


Videoleike: ”rikkaat kaverit” Jussi Parviaisen elokuvasta Yksinteoin kaksi.

Globaalitalous on pyörteessä, mikä aiheuttaa myös vaarallisia uhkia Venäjälle. Venäjällä on luonnollisesti vahvuuksia, joita ei pidä sivuuttaa. Venäjällä on kulttuurinen ja historiallinen perintö sekä köyhyyteen sopeutuvat toimintatavat, joiden mukaisesti Venäjällä on aiemminkin kestetty taloudelliset mullistukset. 1990-luvun alkuvuosien mullistukset olivat senkaltaisia, etteivät pahimmatkaan ennusteet lupaa tuollaisia Venäjälle euron romahtamisen seurauksena. Venäjällä on myös etunaan laaja maantiede: Venäjän ainut ulottuvuus ei ole sittenkään EU, vaikka se onkin erittäin tärkeä.

Venäjälle povataan kovia aikoja

Pahimmissa povauksissa on luvattu Putinille kaaosta, jos Kreikan kriisi edelleen syvenee. Erityisesti Putinin vastustajina itselleen julkisuutta tavoittelevat poliittiset tähdet ovat kokeneet innostusta pahan povaamisessa Venäjälle. Siinä povaamisessa on löytynyt apua asiantuntijoiden vakavista raporteistakin. Kyllä Venäjää on kohtaamassa monet vakavat haasteet.

Sberbankin ekonomistit ovat laskeneet Kreikan irtaantumisen euroalueesta maksavan Venäjän kansantaloudelle liki 100 miljardia dollaria pääoman pakona ja useita prosenttiyksikköjä bruttokansantuotteessa. Joku saattaa ymmärtämättömästi ihmetellä, miksi nyt Venäjä kärsisi EU:n ongelmista?

Syynä on maailmantalouden hiipuminen. Ural-öljynhinta tipahtaa 80-60 §:iin barrelilta, mikäli Kreikka lähtee valuuttaunionista. Ural-öljynhinta oli toukokuun puolessa 2012 välissä vielä yli 100 § barrelilta, mikä sekin oli vähemmän kuin koskaan joulukuun puolen välin jälkeen. Vuonna 2011 Ural-öljyn keskihinta oli 110 dollaria barrelilta. Yksittäisen autoilijan kokema riemu mahdollisesta polttoaineen halpenemisesta ei ole kuitenkaan globaalin talouden mittasuhteissa kovin kaunis indikaattori.

Venäjän federaation budjetti on rakennettu sen ennusteen mukaan, että Ural-öljyn keskihinta olisi vuonna 2012 noin 100 dollaria barrelilta, vuonna 2012 noin 97 dollaria. Pääministeri Dmitri Medvedevin täytyi lauantaina 2. kesäkuuta 2012 määrätä jopa tukitoimia ruplan arvon laskua vastaan. Rupla ennätti laskea alimpaan arvoonsa kolmeen vuoteen. Rupla kohtasi kovimman hyökkäyksen sitten vuoden 2008 talouskriisin. Tällä kertaa syynä olivat euroalueen ongelmat ja öljyn hinnan romahtaminen, joita mahdollisesti tietyt spekulatiiviset tahot käyttivät Venäjän vastaiseen operaatioon. Perjantaina eurolla sai 41,82 ruplaa ja dollarilla 33,69 ruplaa. Epäselvää on vielä, missä määrin ruplan kokemassa hyökkäyksessä oli poliittisen tarkoitushakuisuuden luomaa lisää. Tosiasiana on kuitenkin, että rupla ei ole tällä hetkellä erityisen kiinnostava valuutta globaalien talousnäkymien johdosta. Halpa rupla on surullinen uutinen Suomen euroyrittäjille, joiden tuotteet muodostuvat entistä kalliimmiksi venäläisiin kotimaisiin tuotteisiin verrattuna.

Venäjän kansantalous ja valtiobudjetti on hyvin riippuvainen raaka-aineiden vientituloista. Energiahinnan ja –kulutuksen romahdukset aiheuttavat valitettavia seurauksia Venäjän kansalaisille. Pahimmassa tapauksessa tyytymättömyys tulee sanotetuksi muutamiin tuhansiin tyrehtyneen ”Miljoonien marssin” provokaattoreiden ilmaisutavalla, syytöksiksi korruptiota vastaan. Korruption ongelma on vakava haaste Venäjällä, mutta Euroopan ongelmien syyt ja jälkivaikutukset eivät ole venäläisen järjestelmän korruptioon liittyvissä ongelmissa.

Euroopan talousongelmat maksavat myös suunnattomasti venäläisten yritysten kehitysnäkymille. Venäjälle olisi eduksi Euroopan Unionin vakaa kehitys. Yli puolet Venäjän kaupasta suuntautuu EU:n alueelle ja ¾ osaa ulkomaisista investoinnista EU:lle. Venäjä on EU:n kolmanneksi suurin kauppakumppani ja tärkein energiatoimittaja.

Venäjän ja Kiinan suhteet

Euroopan kriisi voimistaa Venäjän muiden maantieteellisten ulottuvuuksien merkittävyyttä. Ulkoministeri Sergei Lavrov lausui kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan haastattelussa sunnuntaina 3. kesäkuuta 2012, että Venäjän ja Kiinan suhteet ovat ennennäkemättömän korkealla tasolla. Presidentti Vladimir Putin vierailee 5. kesäkuuta Kiinassa ja 6-7. kesäkuuta hän osallistuu Pekingissä Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen.

Putin tekee toimikautensa ensimmäisen valtiovierailun nimenomaisesti Kiinaan. Vuoden 2011 kesäkuussa Venäjän silloinen presidentti Dmitri Medvedev ja Kiinan hallituksen puheenjohtaja Hu Jintao sopivat valtioiden kahdenvälisestä 100 miljardin kaupoista vuoteen 2015 mennessä ja 200 miljardin dollarin arvosta vuoteen 2020. Lavrovin mukaan Kiina ja Venäjä keskustelevat myös alueellisista ja maailmanlaajuisista turvallisuuskysymyksistä.

Lavrov muistutti, että Venäjä ja Kiina eivät hyväksy sotilasliittojen ekspansiopolitiikkaa, jossa bloki yrittää varmistaa omaa turvallisuutta ohjuspuolustusjärjestelmien avulla joiden toisten valtioiden kustannuksella.

Harmageddonin isku EU- ja euroalueelle

Euroopan kriisi iskee rajusti Venäjää vastaan, mutta voimakkaammat iskut kokevat itse EU- ja euroalue. Näiden kohtaloiden sanottamiseen ja kuvittamiseen eivät ole edes värikkäimmät sensaatiolehdet uskaltautuneet toistaiseksi. Kansalaisrauhan kannalta on uskoteltu kestävää tulevaisuutta. Saksassa on Occypy-liike osoittanut orastavan voimaansa, mutta nämä kymmenien tuhansien mielenosoitukset ovat toistaiseksi tapahtuneet Saksan menestyksen päivinä. Entä sitten, kun Saksa vyöryy myös taloudelliseen ahdinkoon Kreikan, Italian ja Espanjan vauhdittamana?

Suomalainen kurinpitoyhteiskunta

Suomessa ei ole toistaiseksi näkyvissä vastaavia protestipyrkimyksiä. Ilmeisemmin suomalaiset havaitsevat, ettei protestiliikkeillä ole sinänsä mitään vastuullista vaihtoehtoa, pelkkä moite ei riitä suomalaisille. Järjestelmämme on alistanut kansalaiset henkiseen vankilaan, kurinpitoyhteiskuntaan. Vapausrangaistus kohdistuu Suomessa asuvan ihmisen sieluun, ihmisen tahtoon. Vankeudessa hän oppii tahdottomuuden. Suomen valtion kurinpitoyhteiskunnan kansalaisena en näe valvojaa enkä tiedä, onko valvoja paikalla vai ei. Näkymätön valvonta ikään kuin siirtyy tajuntaan. Vallan mekanismiksi syntyy, että tahdottomaksi alistuvana kansalaisena alan itse valvoa itseäni.

Suomen kansalaiseksi vangittuna sisäistän tajuntaani itsekurin välttämättömyyden. Koko yhteiskunta kurinalaistuu. Vallasta on tullut kätkettyä valtaa, mikrovaltaa, jonka harjoittaminen ei näy. Yhteiskunta on muodollisesti vapaa ja yksilöllinen, ainakin paperilla, mutta tosiasiallisesti tahdoton, vangittu. Suomen kansalaisena olen siis vapaasti ja yksilöllisesti alistunut. Tässä suomalaisessa kurinpitoyhteiskunnassa ei occupy-liikettä varten riitä rohkeutta vallitsevassa tilanteessa.

Viennistä riippuvainen Suomi ei voi kriisin syvennettyä enää kehua hyvistä luottoluokituksista, kun ne ovat pian muisto: EU-vienti ei vedä eikä Venäjän vienti enää vedä. Ensimmäisessä vaiheessa kriisiä syntyy näköharha, kun pääomaa pakenee heikommista eurotalouksista Saksaan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan ja mahdollisesti jopa Suomeen ja Ruotsiin. Kreikkalaiset opiskelevat innolla saksan kieltä ja jättävät maansa. Eurooppalaiset pankit ovat lainanneet yli 6 biljoonaa dollaria muulle maailmalle, kaksi kertaa niin paljon kuin amerikkalaiset pankit. Kriisi lisää pankkien tarvetta kotiuttaa pääomat. Euroopan kriisi ei ole näyttänyt pahinta tuhoansa vielä Kreikassa. EU:n kriisin varsinaiset mustat aukot Espanjassa ja Italiassa luovat koko euroalueella ja Suomeen vuoden 2012 aikana suuremman talouskriisin kuin muistan Suomessa kohdatun kertaakaan keski-ikäisenä miehen elinvuosieni aikana.

Satojen tuhansien suomalaisten täytyy kesän 2012 lopulla ja syksyllä 2012 opetella, millaista on köyhyys: ruokakaupassa ei voi ostaa tuotteita maun mukaan, vaan hinnan mukaan täytyy tehdä harkinnat älykkäästi, itsestään varmana "omaa kotia" maksaneet työteliäät pariskunnat menettävät koko työnsä tuloksen ja etsivät kunnallista vuokra-asuntoa, joka ei sinänsä ole huono vaihtoehto, jos sellainen on saatavana. Yömajasta tulee raittiiden, akateemisten työttömien "koti", kun tähän saakka yömaja on ollut muutamien juoppojen etuoikeus. Yhä useampi puhelinliittymä sulkeutuu, kun maksuihin ei ole enää varaa. Yhä useampi suunnittelee elämänsä, miten 500 euron sosiaaliturvalla hän rakentaa kaiken selviytymisen koko kuukaudeksi. Silloin ei varata hammaslääkäriä välittömästi suun hygienian ja terveyden hoitoon, vaan käydään moninaiset neuvottelut, mitä saa tehtyä edullisesti ja mitä jätetään tekemättä. Minulla on jo pikkurilli tässä köyhyydessä. Voin vakuuttaa, että köyhänä voi olla onnellinen, jos osaa asennoitua elämään uudella tavalla.

Millaisen taktiikan EU valitsee?

Britannian media kuvaili tässä murrostilanteessa Venäjää sotilaallis-poliittiseksi aggressiiviseksi uhkaksi. Venäjä on erittäin hyvin ymmärtänyt, että Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän luominen ilman Venäjän osallisuutta muuttaa merkittävästi Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria.

The Economist –lehdessä on liputettu federalismin hyväksi EU:n valintatilanteessa, jossa vaihtoehtona olisi euron romahdus. Espanajan talousministeri Luis de Guindos lausui 31.5.2012, että Espanja ja Eurooppa ovat risteyksessä. Euron tulevaisuus on tuhottu muutamien seuraavien viikkojen aikana. Espanjan ja Italian vakaus joutuu vakavaan koetukseen. Espanjassa on menossa valtion pankkihistorian suurimmat pelastusoperaatiot. Euroopan ja Suomen toimintatapaa kommunikoida ja suunnistaa kriisin syvimmässä hädässä ei ole vielä päätetty, mutta kaikki tuntomerkit tuon pian koittavan ajan lupauksiksi eivät ole myönteiset.

Paavo Lipponen lausui joulukuussa 2008 arvionsa TV 1:ssä, että Euroopan talouskriisi ei ole talvisota, vaan Harmageddon. Helsingin Sanomat arvioi lokakuussa 2011 pääkirjoituksessaan New Yorkin yliopiston taloustieteen professorin Nouriel Roubinin sanoja mukaillen, että maailmaa ”uhkaa talouden Harmageddon”. Kesällä 2011 Barach Obama varoitti talouden Harmageddonista. Jim Rogers, Rogers Holdings ja Beeland Interests, Inc. yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana, toinen Quantum Fund hedge-rahaston perustajista yhdessä George Soroksen kanssa, varotti helmikuussa 2012, että talouden Harmageddon saapuu. Ilmestyskirjamaisten käsitteiden käyttö herättää teologissa mietiskelyä, missä määrin Ilmestyskirjan kertomaan Harmageddoniin liittyvät sotilaalliset ja yhteiskunnalliset levottomuudet myös seuraavat taloudellista katastrofia._ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html