perjantai 29. kesäkuuta 2012

Venäjänkielinen epäasiallinen huhu Natoa vastaan

Venäläinen nettisivusto päätti pudottaa virtuaalisessa todellisuudessa amerikkalaisen taisteluhävittäjän Kaliningradin alueella. Fiktiivinen uutinen väitti eilen, että Venäjä olisi ampunut Nato-hävittäjän F-15C ”Eaglen” alas Kaliningradin alueella. Olennainen kysymys on, mitä perätön huhu kertoo sen keksijän sieluntilasta ja yleisemmin. Mikä olisi sopivampi ja oikeamielisempi lähestymisnäkökulma Baltian haasteisiin?

Mikään venäläinen valtamedia tai englanninkielinen uutinen ei ole kertonut tuosta asiasta, jota ei ole siis edes tapahtunut. Perätön huhu on jo levinnyt jossakin määrin myös suomalaisten aktivistien keskustelukanaville. En linkitä blogiani perättömään huhuun, sillä mainitulla sivustolla vaikuttaa olevan tavanomaisia kaikenlaiset mielikuvitukselliset perättömät "uutiset".

Perättömän huhun mukaan Venäjä pudotti McDonnell Douglas F-15 C taisteluhävittäjän

Venäläisen nettisivuston levittämän perättömän huhun mukaan amerikkalainen taisteluhävittäjä McDonnell Douglas F-15 C ”Eagle” olisi loukannut törkeästi Venäjän federaation rajaa Kaliningradin aluelela. Tarina kertoo, että Baltian maissa 27.6.2012 järjestetyissä Naton ilmavoimien koulutusoperaatioon osallistui Yhdysvaltainarmeijan AEW & C, Eng. AWACS, C-130 Hercules ja F-15C Eagle. Komennosta vastasi Nato-ilmavoimat.

Tässä väitetty F-15 C hävittäjä, joka olisi perättömän huhun mukaan pudotettu alas:


Perättömän venäläistarinan mukaan yksi amerikkalainen taktinen hävittäjä McDonnell Douglas F-15C Eagle loukkasi törkeästi Venäjän federaation rajaa. Mig-29 hävittäjät olisivat yrittäneet pakottaa rikkojaa laskeutumiseen, mutta Nato-koneen ohjaaja ei totellut käskyä, vaan ”iloisesti heilutteli siipiään” yrittäen lentää kansainväliselle ilmatilaan.

Venäjän lentäjät päättivät iskeä. Perättömän tarinan mukaan tuota pakenevaa rikoksentekijään olisi ammuttu RVV-AE-luokan ilmasta-ilmaan –ohjus. Naton hävittäjä olisi lopulta upotettu Itämereen Kaliningradin alueella. Hävittäjäkoneen pilotti oli kuitenkin onnistunut pelastautua katapultti-istuimella. Merimiehet olisivat poimineet pilotin Venäjän Itämeren laivaston vartiolaivaan «Ярослав Мудрый». (Jaroslav Viisas) Tarina kertoo, että pilotin elämä ei ole uhattu. Perätön tarina kertoo, että Venäjän armeijan syyttäjä ja Venäjän FSB:n tutkiva yksikkö kuulustelisivat häntä.

Edelleen tuo perätön venäläishuhu väittää, että Liettuan puolella amerikkalaiset moittivat, että kone olisi ollut kansainvälisessä ilmatilassa. Naton pyynnöstä Liettuassa pidettäisiin 29.6. ylimääräinen kokous tapahtuma johdosta. Naton ilmoitti tuomitsevansa jyrkästi Venäjän toimet. Anders Fogh Rasmussen piti tilannetta erittäin huolestuttavana: ”Ajatuksemme ovat lentäjässä, hänen perheessään ja ystävissään”.

Miksi tuollainen venäläinen perätön tarina?

Ei ole mitenkään uskottavaa, että mikään Venäjän virallinen organisaatio olisi luonut tätä perätöntä huhua, vaan yksittäisen ylpeät venäläiset ovat käyttäneet patrioottista mielikuvitustaan luoden tarinan, jossa Naton koneen pudottaminen onnistuu rohkeasti venäläisestä hävittäjästä. Venäjä ei pelkää Naton ja Amerikan sotilaallista uhkaa. Tietysti tarina palvelee patrioottista ylpeyttä ja voimantuntoa. Virtuaalisessa epätodellisuudessa on helpompi pudotella sotilaskoneita kuin todellisuudessa.

Perättömän huhun kehittäminen kertoo kääntäen patrioottisen keksijänsä vastenmielistä tunnetta Venäjän heikkoudesta, jota hän ei siedä. Hän tahtoo vakuuttaa, että Venäjä on vahva. Tuollainen vakuuttaminen ei ole tarpeellista, jos asia ei ole mitenkään kysymyksenalainen.

Innoituksena perättömän huhun luomiselle saattaa olla Syyrian ja Turkin/Naton välinen lentokonekonflikti, jossa Syyria kertoo Turkin koneen saapuneen Syyrian alueelle, mutta Turkki väittää toisin. Turkki on keskittänyt joukkojaan Syyrian rajalle sotilaallisia toimia varten Naton hyväksynnässä.

Hillary Clinton on antanut tukensa operaatioille, eikä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja presidentti Sauli Niinistö sano mitään vastaan Turkin/Naton operaatioille Syyriaa vastaan. Helsingissä vierailunsa ”salaisessa kädenpuristuksessa” asiasta Clinton sopi suomalaisten osapuoltensa kanssa. Salaiseen kädenpuristukseen kuuluu myös Nato-jäsenyyden rakentaminen palapelimäisesti pieni pala toisensa jälkeen. Natoa ei myydä kokonaisena pakettina, vaan osissa. Tietoturvalausekkeen avulla pyritään estää kansalaisjärjestöjen ja median tietämys näiden Nato- ja USA- yhteensopivien osien myynnistä ja kehittelystä, enkä tarkoita tässä vain aseteknologisia osia, vaan strategisia ja taktisia osia organisaatiossa.

Baltia ei tarvitse Venäjä-uhkaa rakennusaineekseen

Omasta puolestani en pidä mitenkään sopivana, että valheellista tietoa on kehitelty Venäjän ja Naton aseellisesta yhteentörmäyksestä Baltian taivaan ylle. Mahdollisesti kehittelevää osapuolta on kiinnostanut poliittinen jännite Baltiassa Nato-jäsenyyden seurauksena. Perätön huhu tahtoo viestiä, että Baltian sotilaallinen asema ei ole vahvistunut, vaan uhka on vakavoitunut. Siitä huolimatta kysyn, eikö olisi rakentavia vaihtoehtoja viestiä Venäjän ja Baltian suhteista.

Eikö voisi kertoa mahdollisuuksista, jotka ovat onnistuneet yhteistyössä esimerkiksi Baltian venäläisväestön ansiosta? Eikö voisi kertoa myös sovinnollisista menestyksellisistä projekteista, joita Baltian ja Venäjän välillä on toimitettu?

Luultavasti sellaisella rakentavalla viestinnällä olisi enemmän kosketuspintaa Baltian venäläisväestön ja kaiken väestön keskuudessa kuin uhkakuvia provosoivilla huhuilla, jotka itse asiassa herättävät vain kiitosta russofobisissa poliittisissa ryhmissä.

Juuri nuo russofobiset ryhmät tahtovat kertoa, että Venäjä olisi uhka. Niin Venäjän uhkasta on vain pieni matka venäläisväestön stigmatisoimiseen vaaralliseksi kolonnaksi noiden maiden alueella.

. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html