torstai 12. heinäkuuta 2012

Lainaa minulle 200 euroa heinäkuussa 2012

Olen elänyt pitkäaikaistyöttömänä jo yhden vuoden neljä kuukautta. En kuulu mihinkään ammattiliittoon, joten toimeentuloni on todella minimaalinen. Niukkuudessa olen jotenkin selvinnyt, mutta nyt heinäkuussa 2012 en mitenkään löydä pankkitililtä tai muuten enää rahaa, jotta voisin maksaa visakortin velkaa varten kuukausilyhennyksen 150 euroa (eräpäivä 30.7.) ja internet-liittymän kuukausimaksun 21,07 euroa (eräpäivä 16.7.). Pankkitililläni on 6,07 euroa, rahakukkarossa vähän vähemmän.

Periaatteessa voin elää vedellä elokuun alkuun. Elokuussa saan taas muutama sata euroa tukea elämiseen. En tupakoi, en käytä alkoholi, minulla ei ole mitään lääkekuluja tms. Heinäkuussa en liiku mihinkään, minne en voisi kulkea jalkaisin tai pyörällä: en tarvitse rahaa edes julkisiin kulkuneuvoihin. Sen vuoksi selviän vähällä rahalla nämä pari viikkoa.

Valitettavasti sosiaalivirasto ei maksa tällaisiin tarpeisiin mitään, vaan laskuista pitää selvitä minimaalisella peruspäivärahalla: sosiaalivirasto laskee, että ihminen selviää reilulla neljällä sadalla eurolla kuussa – ja se on oma vika, jos on kuluja enemmän. Tällä kertaa en valitettavasti selviä. En saa myöskään muuten toimeentulotukea, vaan työttömyyskorvaus on täysin "riittävä" toimeentuloa varten. Riittävyys on aivan totta, jos kaikki menee normaalisti.

En voi maksaa 200 euroa takaisin ennen joulukuuta 2012. Ongelmani on siinä, että elokuussa olen saamassa sääntömääräiset muutama sata euroa, mutta niillä rahoilla en voi valitettavasti maksaa 200 euron lainaa takaisin. Verovuoden 2011 veronpalautukset maksetaan 5.12.2012. Vasta tuolloin saan ”suuremman rahasumman”, jonka avulla voin maksaa 200 euroa takaisin. Sinänsä 200 euroa ei ole suuri summa, mutta minun on mahdoton maksaa sitä köyhässä niukkuudessa, jossa ei ole yhtään ylimääräistä euroa käytettäväksi.

Syksyllä 2012 vastaan tulee myös uusia taloudellisia haasteita:
miten maksan poikani jalkapalloharjoitusten maksut: täytyykö hänen lopettaa harrastus? En kerjää rahaa niihin tarpeisiin, vaan sitten lopetetaan harrastus, jos on pakko. Sosiaalivirasto on maksanut jo harrastusta varten maksimit, ja se maksimi tuki on noin neljäsosa harrastuksen vuosikustannuksista.

Jos käytän jalkapalloharjoitusten maksuun luottokorttia, kuten todennäköisesti joudun menettelee, niin minun pitäisi saada hiukan kerättyä luottokortille luottoa, mutta nyt en voi enää käyttää luottokorttia edes heinäkuun maksuihin. Luottotietoni ovat sinänsä kunnossa, mutta olen ”rajalla”: nyt heinäkuu 2012 on tosi mahdoton ratkaistavaksi. Valitettavasti muutama yllättävä lasku sekoitti suunnitelmiani tässä kuussa.

Minuun saa yhteyden puhelimella tai sähköpostilla. Tämä ei ole huumoria, vaan minulla on tosi kysymyksessä.


- - - -

Jälkikirjoitus 1

Euroopan talouskriisin aaton aattona nykyiset huoleni ovat suhteellisen pieniä. Valtiollinen kyky huolehtia kansalaistensa minimaalisesta toimeentulosta voi muodostua entistä heikommaksi seuraavan vuoden aikana. Tiedän että EU:n valtiolliset johtajat ja Venäjän presidentti ovat halunneet hillitä kriisipuheita. Syynä vaientamiseen on tietysti se, että kriittiset puheet luovat synkkää todellisuutta, puheet myös paljastavat todellisuutta epäluotettavasta maailmasta – ja juuri epäluottamusta Eurooppa ei kaipaisi.

Venäjälle EU:n talouden romahdus on myös järkyttävä romahdus, joka vaikuttaa väistämättä yhteiskunnalliseen vakauteen. Luultavasti pahimmat kohtalot koetaan EU:ssa. Amerikka selviää pienemmillä vaurioilla. Myös Kiinalle EU:n kriisi maksaa jonkin verran. Varsinainen romahdus ei suinkaan rajoitu vain Kreikkaan, Espanjaan ja Italiaan, vaan Suomi ja Saksa joutuvat myös huomattaviin mullistuksiin valtiotalouden tasapainottamiseksi, mikäli kriisissä siirrytään aaton aatosta itse asiaan.

Suomessa peruspäiväraha on yksittäiselle ihmiselle noin 500-600 euroa/kk nettona. Euroopan talouskriisin mustien päivien jälkeen - pahimman kauhuskenaarion mukaan - Suomi aloittaa tiukat leikkaukset – yhtenä viimeisimmistä valtiosta EU:ssa: peruspäiväraha ja toimeentulotuen määrä tippuu 250 euroon/kk; ilmainen kouluruokailu poistuu; varusmiespalvelu lyhenee kaikilla 3 kuukauteen; työmatkavähennykset verotuksessa poistuvat; asumistuki puolittuu, opettajat lomautetaan vuodessa 3 kuukauden ajaksi, jne. Tällä tiukalla kuurilla Suomi säästää kuluissa ja valtion talous pysyy jotenkin hallinnassa, kun tulopuoli on tyrehtynyt laman vuoksi. Tasapainoa seuraa kuitenkin yhteiskunnallista radikalisoitumista ja kapinallisuutta, joka muistuttaa pahimmissa kylissä vuoden 1918 tapahtumia. Tuohon kauhuskenaarioon verrattuna minun nykyinen tilanteeni on suorastaan helppo. Tämä ei ole mikään ennustus, vaan ainoastaan mielikuvituksellinen kauhuskenaario: todennäköisesti kehitys on EU-Suomessa kuitenkin parempi kuin kauhuskenaarion mallissa.


Jälkikirjoitus 2

Olen aloittanut tänään "nälkälakon", joka jatkuu siihen asti, kunnes saan töitä - tai terveys vaatii aterioimaan. Nälkälakkoni ei ole tyhmä äärimmäistoimi eikä se mikään painostuskeino, koska kukaan ei sinänsä ole kiinnostunut siitä, syönkö vai enkö. Kyse on osittain välttämättömyydestä. Osittain on tunne, että miehen ei pidä syödä, jos ei tee työtäkään. Nälkälakkoni ei ole mikään tyly ehdottomuus, vaan juon toki mehuja ja pääsääntöisesti vettä sekä syön multitaps-vitaamiin joka päivä.

Viime kesällä minulla oli kaksi kertaa vastaava "nälkälakko", jotka molemmat kestivät noin viikon. Sinä aikana en syönyt mitään, paitsi mainitun multitaps-vitaamiinin päivässä ja parina viimeisenä päivänä söin jopa keitetyn kananmunan. Nyt ajattelen toimia samalla periaatteella. Vuosi sitten lopetin syömättömyyden, kun ystävillä oli hyvää ruokaa tarjolla ja kesähelteellä tunsin energian puutteessa kovaa kylmyyttä.

Vuosi sitten luultavasti nälkälakon hyöty oli sekä tipahtaneessa painossani että parin viikon kuluttua juoksemassa hämmästyttävässä 1000 metrin juoksussa: energia ei loppunut lihaksista edes kovassa vauhdissa eikä maitohappoa kertynyt!

Nälkälakossa on muistettava aina myös oma terveys: minulla on suhteellisen hyvä terveys, ei ole verenpaineongelmia eikä lääkityksen luomia välttämättömyyksiä ruoan puolesta tai sitä vastaan. Aikamiehenä tunnen kehoni ja muutamat rasvakilot, joiden palaminen energiaksi eivät ole suinkaan paha asia. Ruokailu on muuttunut nykyään enemmän "halun" kuin "tarpeen" asiaksi: siksi nälkälakko paljastaa terveesti tarpeettoman riippuvuuden "halusta" tilanteessa, jossa "tarve" pitäisi olla tärkeämpää.


. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html