maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maanantain synkät kasvot: Hanna Smith ja Jarmo Mäkelä


Aleksanderin instituutin tutkija Hanna Smith osallistui keskusteluohjelmaan Päivän kasvo (Ma 23.7.2012 klo 18.20 Yle TV1). Ylen propagandisti Jarmo Mäkelä johti keskustelun. Mäkelän mukaan ”Venäjältä on alkanut kuulua kummia. Yhä useammassa venäläisessä puheenvuorossa ollaan yhä ärtyneempiä suomalaisia vastaan, huonotuulisia”. Mäkelän mukaan suomalaiset ovat sitä vastoin korostaneet ja harjoittaneet ystävällistä, rakentavaa kanssakäymistä Venäjän kanssa.

Tällaisten keskusteluohjelmien tarkoitusperä on hämärä. On vaikea nähdä, mikä on Jarmo Mäkelän pätevyys yleensäkään sanoa mitään Venäjästä: oppiko hän viisautensa Virossa vai Amerikoissa? Mitä valtiollisen televisiokanavan Venäjä-keskustelu kertoi taas kerran Suomen suunnasta?

Hanna Smithin mukaan Venäjän huonotuulinen toiminta selittyy ”vaikeasta venäläisestä sisäpoliittisesta tilanteesta”. Smithin mukaan ”Putinin mandaatti on hataralla pohjalla”, vaikka Smithin myönsi kuitenkin, että Putin sai äänestäjien enimmät äänet. Muistettakoon tässä ohimennen, että Suomen sisäpoliittinen tilanne on huomattavasti vaikeampi kuin Venäjän: Suomen presidentti Niinistö ei saanut äänestäjien suosiota, vaan tarvitsi toisen kierron; Suomen hallituksella on riitaisa niukka enemmistö eduskunnassa; koko EU:n ja Suomen talous on taistelua harmageddonia vastaan.

Mäkelä loi mielikuvia katselijoihin kysymystensä avulla: ”Miksi Venäjän viranomaiset haluavat pitää ylläpitää syyllistävää ilmapiiri venäläisten asemasta ulkomailla”. Mäkelälle ei ollut itse asiassa mitään merkitystä, mitä Smith tai mahdollisesti joku muu olisi vastannut, vaan pitkillä saarnaavilla, johdattavilla kysymyksillä esitettiin väittämä todellisuudesta sellaisena kuin Mäkelä tahtoi sen loihtia. Mäkelä kysyi: ”Onko todella niin, että Venäjä katsoo oikeudekseen suojella venäläisiä riippumatta, missä nämä asuvat?

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö World without Nazism on jo aiemmin moittinut Jarmo Mäkelän pahatahtoista agendaa. Olen itsekin kirjoittanut Mäkelän merkillisyyksistä useamman kerran näiden vuosien aikana. Mäkelän Yle-sarja Venäjän verkossa ja monet luottotehtävät Suomen ulkoministeriön seminaareissa oudoksuttavat: useammat ihmiset ovat jo kommentoineet, että Jarmo Mäkelä myrkyttää suomalaisten mieliä vihaan ja epäluuloon Venäjää vastaan. Jarmo Mäkelällä on niukka tai liki olematon tuntemus Venäjästä, hyvin pahatahtoinen asenne Venäjän poliittista johtoa vastaan, erityisen korkea ikä eläkeläisenä. Hän on ulkoisestikin jo varsin harmaantunut vanhus, joka korkean ikänsä tähden hiukan sammaltaa tai maiskuttaa sanojansa. Siksi hänen vahvistunut paikkansa Suomen valtiollisen tiedotuskanavan Venäjä-uutisoinnissa oudoksuttaa entistä enemmän. Sinänsä en tietenkään tue mitään ikärasismia, mutta ihmettelen, millä ansioilla ja suosituksilla Mäkelä ansaitsi paikkansa? Kuka suositteli Mäkelän oman aikamme propagandistiksi?

Venäjällä ei ole voinut jäädä huomaamatta Suomen viekkaasti mutta vauhdikkaasti muutettu ulkopolitiikka sekä Ylen ideologinen psykologinen manipulointi omien kansalaisten tunnemaailman myrkyttämiseksi Venäjä-vihamieliseksi. Vanha sanonta on, että Kreml kuulee kaiken. Mäkelän toiminta on luultavasti myös kriittisesti havaittu. Hän suoranaisesti väärentää Venäjällä olevan uutisoinnin tiedot, kun kertoo niistä suomalaisille oman versionsa. Kenelle olisi toivottavaa, että Suomen kansalaiset uskoisivat Ylen propagandan ja kansalaiset etääntyisivät rauhantahtoisesta ymmärryksestä, joka pitäisi muodostua Venäjän poliittisista, taloudellisista ja sotilaallisista tarkoitusperistä ja voimavaroista? Kuka maksaa Venäjä-uutisoinnin myrkyttämisen? Kenelle sopisi hyvin Mäkelän kaltaiset eläkeläisheput, jotka luovat katselijoiden ja kuulijoiden tajuntoihin epäluuloisia kysymyksiä?

Hanna Smith puhui ”venäläisten koskettamisesta syvemmältä tunnepohjalta”, kun leimasi venäläisten oman uutisoinnin tarkoitusperiä sellaisena kuin hän itse tahtoi ne tulkita. Ehkäpä Smith lausui juuri sen menetelmän, jonka Mäkelä ja Smith ovat valinneet suomalaisten mielikuvien myrkyttämisessä. Mäkelä viritti pelottavia, epäluuloisia kysymyksiä, jotta ne ensisijaisesti syöpyisivät katselijoiden tunteisiin ja vasta toissijainen tarkoitus oli saada Smithin vastaus ikään kuin kysymyksiin.. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html