maanantai 30. heinäkuuta 2012

Viron valtio, natsi-SS –veteraanit ja uusnatsit asettuivat ”historian väärälle puolelle” Sinimäen juhlissaViron natsi-SS –veteraanit ja uusnatsit kokoontuivat Sinimaen kukkuloille. Viime viikonloppuna Viron natsi-SS –veteraanin kokoontuivat jälleen kerran Sinimaen kukkuloille kunnioittaakseen Hitlerin Saksan riveissä toimineen SS-divisioonansa taistelua Puna-armeijaa vastaan. Paikalle saapui uusnatsien edustajia Latviasta, Tanskasta ja Ruotsista. Viron sisäministeriö ei asettanut maahantulokieltoja uusnatseille, jotka saapuivat SS-tapaahtumaan.


Mainitussa tapahtumassa Viron valtio kutsui Hilterin SS-joukkoja ”vapaustaistelijoiksi”. Puolustusministeri Urmas Reinsalu puhui uusnatsien ja veteraaninatsien vuosittaisessa kokoontumisessa ”vapaustaistelijoista”, jotka ”pelastivat Viron kansan kunnian”.


Viron sisäministeriö ei toiminut ainoastaan uusnatsien pyhiinvaelluksen suojelijana, vaan samanaikaisesti rajoitti eurooppalaista vapaata liikkumista ja ihmisoikeuksia ala-arvoisella tavalla. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet, että Viron valtiollinen suojelu uusnatsien pyhiinvaelluksen järjestämisen hyväksi on sopimaton EU-jäsenvaltiolle.


Julkisuudessa kerrotun tiedon mukaan, Suomessa laillisen rekisteröidyn järjestön Suomi ilman natsismia ry:n puheenjohtajan Petri Krohnin automatka keskeytettiin Virossa yllättäen, kun Petri oli matkalla siskonsa syntymäpäiville. Viron sisäministeriö ei ollut ottanut mitään selvyyttä Petri Krohnin matkasuunnitelmista, vaan Petrin syntymäpäivämatka siskonsa mökille estyi vain sen tähden, että Viron valtio tahtoi turvata erityisellä korostetulla innolla uusnatsien pyhiinvaelluksen vuosittainen häiriintymättömän kokoontuminen. Natsiveteraanit ja uusnatsit eivät kuitenkaan kokoontuneet Petrin siskon mökillä vaan aivan toisaalla. Viron valtio teki äärimmäisiä toimia, jotta natsit saisivat osoittaa häiriintymättömästi kunnioitustaan Viron valtion kanssa "historian väärällä puolella" Adolf Hitlerin hyväksi.


Suomen valtio ei ole tiettävästi mitenkään toistaiseksi tiedustellut Viron valtiolta tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia menneen viikonlopun aikana. Suomen ulkoministeriön virkaan kuuluisi valvoa ja edistää kansalaistensa turvallisuutta ja hyvinvointia. Suomen ulkoministeriön tehtävänä on valtioneuvoston ohjesäännönkin mukaan suomalaisten etujen ja oikeuksien valvominen ulkomailla. Mikäli Suomen valtioneuvosto ja erityisesti ulkoministeriö, jossa ministereinä toimivat Erkki Tuomioja (SDP), Alexander Stubb (Kokoomus) ja Heidi Hautala (Vihreät), laiminlyövät myös jatkossa selvittää ja keskustella Viron sisäministeriön kanssa Viron toteuttamista maahantulokielloista natsi-SS –veteraanien Sinimaen pyhiinvaelluksen aikana, on katsottava Suomen valtioneuvoston ja erityisesti ulkoministeriön laiminlyöneen ohjesääntönsä ja tehtävänsä.


Erkki Tuomiojan erästä lausuntoa soveltaen on kuitenkin sanottava, että ”historian väärällä puolella” natsi-SS –kunnioittajien joukossa olisi paha ja moraaliton olla, sillä kyseiset SS-joukot kärsivät Sinimaella lopulta tappion. Natsien joukossa ei olisi ylipäätänsä kunniakasta olla. Viron sisäministeriö on valinnut osansa ”historian väärällä puolella”.


Saksalaiset olivat perustaneet Narvan armeijan, johon kuuluivat 3 Waffen SS panssariarmeijakunta, 43. armeijakunta sekä 26. armeijakunta. Waffen SS-joukot olivat Hitlerille kuuliaisuutta vannoneita valiosotilaita, jotka toimivat Wehrmachtin johtosuhteiden mukaisesti. Saksan ja Suomen epäonnistuttua ”lopullisessa tavoitteessaan” Leningradin piirityksessä ja pommituksessa sekä koko Neuvostoliiton tuhoamisessa, Neuvostoliiton sotilaat alkoivat vyöryä länteen vapauttaen Eurooppaa Hitlerin miehitysvallasta.


Jo 17.3.1944 puna-armeijan 109 ja 6. armeijakunta olivat aloittaneet ensimmäisen hyökkäyksen Sinimäkiä kohti, jossa saksalaiset sinnikkäästi taistelivat puna-armeijaa vastaan. Neuvostoliiton operaatioiden tavoitteena oli katkaista natsi-Saksan rautatieyhteys Narvasta Tallinnaan, mutta Waffen SS suojeli natsi-Saksan sotakoneistoa kykyjensä mukaan.

Heinäkuussa 1944 voimasuhteet muuttuivat natseille entistä epäedullisemmaksi. Puna-armeija aloitti 24.7. uuden hyökkäyksensä heinäkuussa Sinimäkiin. Saksalaiset antoivat Waffen SS-joukoille marssikäskyn illalla 24.7., jolloin natsi-SS –sotilaat vedettiin kohti uusiin asemiin Sinimäen suuntaan. Tuolla vetäytymismatkalla joukot kohtasivat myös Alfons Rebanen puolustusasemiin ryhmittyneet joukot. 26.7. alkoi puna-armeijan hyökkäys Lastentarhamäkeen ja saivat koko mäen haltuunsa jo 28.7. mennessä. 29.7. aamulla puna-armeija aloitti hyökkäyksen kohti Krenatöörin mäkeä ja Törnimäkeä. Lopulta 18.9. puna-armeija valtasi Sinimäen.


Edellä mainittu Alfons Rebane oli korkea-arvoinen virolainen natsi (SS-komentaja), vuodesta 1947 M16-agentti Iso Britannian palveluksessa Neuvostoliittoa vastaan. Sinimäen juhlissa Viron valtio, natsiveteraanit ja uusnatsit asettuvat ”historian väärälle puolelle”.

Minä olen pahoillani Viron valtion menettelystä. Mielestäni Viro on valtiona itsenäinen, sen instituutiot ovat lailliset ja kiistämättömät. Viro on myös matkailijalle kohteena viehättävä maa. Siksi olen pahoillani, että Viron sisäministeriö pilaa Viron mainetta eurooppalaisena valtiona, kun asettaa mielivaltaisia maahantulokieltoja ihmisille, jotka eivät ole edes saapumassa protestoimaan natsien vuosittaista paraatia, vaikka tuollaiseen protestiin olisikin historiallisesti ja moraalisesti vankat perusteet.

. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön,

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html