lauantai 18. elokuuta 2012

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti estää vapaata keskustelua ja kriittisten näkemysten esittämistä Pussy Riot –rikollisliigaa vastaanKuva: Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti estää vapaata keskustelua ja kriittisten näkemysten esittämistä Pussy Riot –rikollisliigaa vastaan

Helsingin yliopiston keskustelufoorumissa – sähköpostilistassa ”aleksanteri-lista” - Pussy Riotin kannattajat ovat kauhistelleet Venäjän ongelmia sananvapaudessa. Suomalaisen Pussy Riot –tempauksen järjestänyt professori Teivo Teivainen on esitellyt omia näkemyksiään ja selittellyt tekojaan parhaansa mukaan, eikä enää Teivo itsekään ehkä tiedä, mitä on tehty ja sanottu.

Aleksanteri-listalla vastasin Teivaisen kirjoitukseen, että professori johti Helsingin yliopiston ja nykytaiteen museon Kiasman YHTEISTÄ tempausta, jossa osallistujat huusivat Uspenskin katedraalin piha-alueella Free Pussy Riot. Kysyin, miten tuollainen toiminta voi kuulu yliopiston tarkoitusperiin. Kaikenlaisista villeistä juoruista ja niihin pakenemisesta tahdoin siis palauttaa asian yksinkertaiseksi perusasiaksi. Mutta tämä oli aivan liikaa Aleksanteri-instituutin tutkimuspäällikölle.

Huomautin myös siitä, että Euroopan neuvoston yleiskokous antoi vuonna 2006 päätöslauselman ilmaisuvapaudesta ja uskonnollisten vakaumusten kunnioittamisesta. Euroopan neuvosto antoi vuonna 2007 suosituksen koskien jumalanpilkkaa, uskonnollisia loukkauksia ja vihalietsontaa. Pussy Riotin huutamiset ikonostaasin edessä ja professori Teivaisen tempaus Uspenskin katedraalin edustalla eivät osoita uskonnollisten vakaumusten kunnioittamista. Edeltävät kirjoittajat olivat toistaneet vain mantraansa ”vapaus, vapaus”, mutta he olivat jääneet epätietoiseksi, että Euroopan neuvostokin on velvoittanut vastuullisuuteen vapaudessa.

Helsingin yliopiston Venäjää-koskevan sähköpostilistan levikki on tuhansia ihmisiä. Tapani Kaakkuriniemi – Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin koulutuspäällikkö – on Aleksanteri-listan administraattori. Mies menetti malttinsa. Hänen mukaansa minun olisi ”yritettävä löytää mielenrauha vaikka pyhistä kirjoituksista” ja rauhoituttava. Hän ei esittänyt sellaista vaatimusta niille, jotka toistivat ”vapaus, vapaus” mantraa, mutta huomautus eurooppalaisesta oikeudesta oli sietämätön listan administraattorille. Hänen mukaansa Kremlille uskollisen ”viidennen kolonnan kirjoitukset saavat nyt loppua tällä postituslistalla”. En tiedä, mihin kolonnaan Kaakkurinniemi kuuluu ja mihin hän kutsuisi muita ihmisiä. Aleksanteri-instituutin näkökulmat ovat siis poliittisesti ja mahdollisesti myös teologisesti (tai kirkkopoliittisesti) rajoitetut. Kaakkurinniemi ei esittänyt mitään tieteen tai historiantutkimuksen perustetta rajoituksilleen.

Kaakkuriniemi ei ole itse saanut tohtoritutkintoa valmiiksi: syy on joko kyvyttömyys, haluttomuus tai laiskuus. Hänen opintonsa jäivät siis pahasti kesken. Siksi on kiinnostavaa, että Kaakkurinniemi turvautuu ilmeisesti halventavaksi tarkoitettuun kehotukseen tyytyä vain pyhiin kirjoituksiin. Erityisen kiinnostavaa on hänen päätöksensä lopettaa Pussy Riot –toimintaan kriittisesti suhtautuvien ihmisten kirjoitusoikeus.

Kaakkurinniemen mukaan olisin ”viidennettä kolonnaa”, mikä sekin on perusteeton, leimaava ja valheellinen väite. Ratkaisu osoittaa, että Pussy RIotin puolesta intoilevat kirjoittajat eivät edusta sananvapautta, demokraattisia arvoja ja oikeusvaltion ihanteita, vaan värivallankumouksellista riehumista sekä loukkaavaa rienaamista, joka hyökkää tervehenkistä elämää vastaan.

Kun tapahtumia arvioi jälkikäteen, niin lähimmät esikuvat tai ennakkokuvat vallitsevalle kirkon vastaiselle hyökkäykselle löytyvät todellakin pyhistä kirjoituksista, mitä Kaakkurinniemi ei ehkä tiedostanut, jos lukuhommat ovat jääneet kesken: Uusi testamentti kertoo lukuisia varotuksia viimeisistä päivistä, jolloin Sodoman ja Gomorran synnit saavat kiitosta, antikristuksen hengessä riehutaan ja pilkataan uskon pyhyyttä sekä laittomuuden (antinomismin) mukainen huliganismi yltyy.

Koska Tapani Kaakkurinniemelle teki niin suunnattomasti tuskaa sietää vastaustani professori Teivaisen tarinointiin, niin julkaisen oman ja Kaakkurinniemen kirjoitukset Aleksanteri-listalta tässä blogissani vielä uudestaan kuvakaappauksena (klikkaa kuvaa, niin se muuttuu suuremmaksi).

. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html