perjantai 24. elokuuta 2012

Huhtikuussa 2011 päättyi "merkittävyyteni" ja "vaikutusvaltani"Huhtikuussa 2011 virkani kirkkoherrana päättyi. Siihen saakka seisoin usein seurakunnan edessä, puhuin mikrofonista kaiuttimiin, jotta seurakunta kuuli viisaita puheitani. Johdin myös seurakunnan erilaisia kokouksia. Edeltäjäni Veli-Matti Hynninen oli palvellut seurakuntaa nöyrällä ja vaatimattomalla tavallaan antautuen tehtäviin kokosydämestään. Minun roolini tuotti hämmennystä. Kun lähdin pois kirkkoherran virasta, sen jälkeen olen katsonut kaukaa taustalta, mitä muut puhuvat ja päättävät. Enää ääntäni ei kuunnella. Tällä hetkellä kuulun noin 200 000 suomalaisen marginaaliin, työttömien suureen joukkoon.

Huhtikuun 2011 alkupäivien potkujen jälkeen olen todella lakannut ikään kuin olemasta: media ei ole enää kiinnostunut kohtalostani, ja jos mediassa ei nimeä mainita, niin silloin lakkaa melkein olemasta. Niin minusta on tullut jo olematon. Nimenikin olen aikonut vaihtaa Juha Molarista Jussi Olemattomaksi. Ketään eivät kiinnosta työttömän näkemykset yhtään mistään asiasta, säälien minä saan hoivaa ja ohjausta uusien kunnallisten tukien etsinnässä. Todellakin on totta, että melkein katosin ihmisenä olemattomuuteen huhtikuusta 2011 alkaen: siihen saakka oli vielä viran tuoma merkitys ja toimeentulo, mutta nyt ei ole kumpaakaan. Syksyn 2010 ja kevään 2011 kaikenlaiset myyrät ja bandiitit hyppivät häiritsemässä minun edellytyksiä toimia yhteiskunnassa viranhoidossa, mutta sen jälkeen he ovat jättäneet ihan täysin rauhaan. Kukaan ei ole mitenkään häirinnyt tai kiinnostunut minusta tämän puolentoista vuoden aikana, eikä kukaan ole kysynyt minulta mitään mielipiteitä Suomessa eikä Venäjällä tai muuallakaan. Merkitykseni on todella kadonnut niin Suomen ulkoministeriön, Suomessa majailevien värivallankumouksellisten ja emiirikunnan toimijoiden näkökulmasta kuin erityisesti Venäjän mediassa merkittävyyden osalta. Ihmistähän ei nykyään ole olemassa, jos hänen nimeään ei ole mediassa.

Virtuaalisen sodan ohjannut Pekka Niskanen erehtyi Jarmo Koposen Facebook-päivityksessä lausumaan: ”Mielestäni Suomessa on oudolla tavalla vähätelty ja hyssytelty Bäckmanin mutta myös Molarin vaikutusvaltaa Venäjällä”. Eläkeläinen Pauli Saarinen osaavasti korjaa Niskasen ylilyöntiä, johon on ehkä osansa antanut Mikael Storsjön kanssa tehdyn elokuvan vaikutelmat. Pauli Saarinen tietää täsmällisesti, että ”Molarilla ei ole vaikutusvaltaa Venäjällä - - - Juha Molari on nykyisin täysin marginaalissa. Bäckman ei ole enää kiinnostunut apuristaan sen jälkeen, kun hän irtisanoutui kirkkoherran virasta”. Eläkeläisen viisaudella ja kokemuksella Saarinen tietää punnita, että ihminen menettää täysin vaikutuksensa ja merkityksensä, kun Venäjä ja sen media on täysin unohtanut meikäläisen jo puolentoista vuoden ajan – huhtikuusta 2011 alkaen.

Niin Pauli Saarinen on päätynyt arvioon onnettomasta kohtalostani, jossa olen menettänyt Venäjän ohessa myös osani ja hyväksyntäni jopa Suuren Bäckmanin silmissä työttömyyteni johdosta. Kirjoitin tämän Saarisen ja Niskasen lyhyen vuoropuhelin osastani ja osattomuudestani tällä tavalla julkisuuteen blogissani, jotta edes tällaisen pienen millimetrin virtuaalisessa maailmassa saisin oman olemassaoloni hyväksi.

En voi muuta todeta, niin kaikki on totta, että hirvittää 200 000 kohtalotoverin kanssa: työttömällä ei ole vaikutusta, virkaa, merkitystä eikä toimeentuloa. Olemassaoloni olisi palautettavissa vain mediassa näkyvien uutisten myötä, mutta niihin minulla ei ole enää pääsyä. Kukaan ei ole kiinnostunut minusta, ihmisparasta.

Mediassa olen kadonnut ja merkitys on kadonnut isoissa asioissa, mutta pienissä asioissa on tärkeyteni. Eilen kävin 9 vuotta vanhan poikani kanssa neljän kilometrin juoksulenkillä. Juuri nyt olen lähdössä taas neljän kilometrin juoksulenkille pikkupoikani kanssa. Lenkillä on muutama tosi iso ylämäki (laskettelurinne alhaalta ylös). Tällaiset yhteiset kuntoiluhetket tekevät elämäni sittenkin todelliseksi olemassaoloksi, vaikka mediassa on täysin lakannut olemassaoloni. Olen yhä enemmän alkanut ymmärtää, että todellinen olemassaolo rakentuu itse asiassa pienissä asioissa, ei niin paljon huomiotaloudessa ja mediassa.


Jälkikirjoitus:

Vähäosaisuuttani ja marginalisuuttani korostaa erityisesti Lexus-maasturin menettäminen, minkä myös hyväosaiset vihamieheni ovat pistäneet merkille.


. . . . . . . ._ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html