tiistai 14. elokuuta 2012

Miksi Jussi Utriainen hölkkäsi Lontoon olympiakilpailuissa miesten maratonin?


Miksi Jussi Utriainen hölkkäsi Lontoon olympiakilpailuissa miesten maratonin? Jussi Utriaisen vauhtia ei voi parhaalla tahdollakaan kutsua ”juoksemiseksi”. 2.26.25. Etiopian Tiki Gelana voitti olympiakultaa naisten maratonilla Lontoossa. Gelana vei voiton olympiaennätyksellä 2.23.07. Jussi Utriainen olisi ollut naisten maratonille 14. (neljästoista). Kun Jussi Utriaisen aika käännetään kilometrivauhdiksi 42 km 195 metrin osalta, tällöin muodostuu keskivauhdiksi 3 min 23,51 s /km. On mahdotonta kutsua, että tämä noin 3.24/km oli mitään juoksua. Kyse on hölkkämaratonista Lontoon olympiakisoissa.

Tietysti on vastenmielistä kuunnella tylyä kritiikkiä. Ihanalla kehumisella ei synny tarpeellista muutosta kehityksen hyväksi. Moite on lausuttava, kun suorituskyky ei ole kisojen arvojen mukainen.

Tietysti tunnustan liki 50vuotta vanhana miehenä, että kuntoni ja niveleni eivät sietäisi asvaltilla tai muuallakaan hölkättävää kokonaista maratonia tuolla vauhdilla. Siitä huolimatta tiedän nykyisin vain hyvin satunnaisesti (pari kertaa kuukaudessa) käymästäni hölkkäreissusta, että Jussi Utriainen ei juossut maratonia, vaan hän hölkkäsi. Jotain on todella pahasti pielessä, jos Suomen valtion paras maratoonari suorittaa kilpailusuorituksensa tuolla alhaisella tasolla. Täytyy ymmärtää, että Jussi Utriaisen pitäisi harjoitella 2-3 kertaa päivässä, joten hänen vauhtinsa sopiikin olla nopeampaa ja juoksun kestävempää kuin viisikymppisellä ikäukolla, joka lenkkeilee vain kerran kuukaudessa (viime syksynä juoksin enemmän).

Tänään aamulla kävin Pirkkolan metsässä hölkkäämässä aamulenkin. Hölkkäsin pysähdellen ja varovaisesti, koska reiden takaosan lihas lievästi revähti sunnuntaina, kun juoksin kilpaa pienen poikani kanssa jalkapallokentällä. Nyt hölkkäsin korostetun varovaisesti. Hölkkäsin parin hitaamman hölkkääjän ohi, mutta todella varoen kaikkea kipeyttä lihaksessa, joka on vähän mustunut. Siitä huolimatta hölkkävauhti oli tänä aamun Pirkkolan metsäreitillä reippaampaa kuin Jussi Utriaisen ”juoksu” Lontoossa hyvillä tossuilla tasaisella maratonreitillä. Ja sekin vauhti oli tavattoman hiljaista, pääasiassa vain jarruttelua ja verryttelyä - ei mitään juoksemista oikeassa mielessä. Hapenottokykyni on myös rappiolla, sillä koko kesän aikana olen käynyt hölkkäämässä ehkä vain puolisen tusinan kertaa. Päivittäin olen pikkupojan kanssa pelannut jalkapalloa, mutta se ei riitä aikamiehen hapenottokyvyn ja juoksukunnon parantamiseksi.

Toistan vielä uudemman kerran, että varmasti en jaksaisi hölkätä nykykunnossa enkä ilmeisemmin koskaan pitkiä matkoja. Ikääntymiseni tähden tärähdykset aiheuttavat liikaa kipeytymistä. En voi kuitenkaan kutsua Jussi Utriaisen olympiamatkaa juoksukilpailuksi, kun kyseessä pitäisi olla sentään miesten kilpailu. Tunnen vanhenevan, raihnaisen miehen omilla jaloilla, että Jussi kävi hölkkäämässä Lontoossa. Hävettää!

En ole nähnyt mitään julkista kritiikkiä maratonarin alisuorittamista kohtaan. Onko hiljaisuudessa kyse siitä, että omassa läskissään pulskistuneet suomalaiset eivät enää tunnista, mikä on juoksua ja mikä on hölkkää?. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html