torstai 9. elokuuta 2012

Minun ja Suomen luottoluokitus: paras mahdollinen AAA


Tänään pankkitililtäni poistui joustoluoton kuukausierä 200 euroa. Pankkitilille jäi rahaa 1 euro 32 senttiä. Seuraavan kerran saan Kelan peruspäivärahan syyskuun ensimmäisinä päivinä. Mitään varallisuutta minulla ei ole. Luottoluokitukseni on tahraton ja erheetön. Viikon kuluttua siirrän joustoluotolta samat 200 euroa pankkitilille, josta on maksettava visakortin velka 150 euroa. Tämä kuukausi on taas selvitty velanhoidossa parhaassa luottoluokituksessa. Oikeasti en vähennä velkaa, vaan siirrän myös visakortilta noin 100 euroa pankkitilille(käyttötilille), jotta voin maksaa puhelinmaksun (jossa on merkittävä kytkykauppalisä) ja internet-liittymämaksun mm. tämän blogikirjoittelun sekä työpaikkahaun mahdollistamiseksi.

On selvää, että pitkäaikaistyöttömän peruspäivärahalla en voi avustaa rahallisesti muutamaa lähimmäistäni, jotka ovat myös menettäneet luottokelpoisuutensa. Olen muutaman kerran aiemmin antanut pari kymppiä rahaa, mutta rahan antaminen on muuttunut yhä enemmän älyttömäksi elämässäni, sillä rahaa antaessa ottaisin itse velkaa, jota antaisin luottokelpoisuutensa menettäneille ystäville. Tilanne olisi erilainen, jos minulla olisi ansiotuloja ja toimeentulo. Tietysti olen myötätuntoinen ystäviäni kohtaan, joista joillakin on myös huomattava paikka historiassa ja kulttuurissa – korkeampi kuin minulla ikinä voisi olla. Viime viikolla annoin yhdelle ystävistäni käyttöön käytetyn, mutta itselleni nyt tarpeettoman ilmanlämmittimen, koska hän asuu kosteassa ja kylmässä asunnossa. Minulla sattui olemaan lämmitin, jota hän samanaikaisesti etsi. Hyväntekeväisyyteen ei valitettavasti ole edellytyksiä velkarahoituksella.

Paras mahdollinen luottoluokitukseni on arvokas pääoma arkista selviytymistäni varten. Siksi en halua menettää sitä. Satunnaisesti velkarahoitukseni on aivan äärimmäisillään, mutta pidän huolta siitä, että minulla säilyy velanhallintakyky, vaikka velanmaksukykyä ei olisi vallitsevassa taloussuhdanteessani. Velanhallintakyvyssä pidän tärkeänä täsmällisyyttä, huolellisuutta ja tervehenkistä niukkuutta, mitä tulee myös elämäntapoihini.

Velanmaksukykyä varten olen tehnyt laskelmoituja järjestelyjä. Joihinkin järjestelyihin olisin mennyt jo aiemmin, jos olisin osannut ennakoida taloussuhdanteet oikein. Luulin keväällä 2012, että selviän kesästä ja syksystä 2012 paremmin kuin nyt näkymät ovat: luulin saavani edes pientä palkallista tuloa, mutta vihamieheni tuhosivat tuon mahdollisuuden yllättäen. Niin toimeentuloni ei parantunut, vaan pikemmin heikkeni. Olen luopunut suuresta autovelasta, jotta kuukaudessa maksettavan autovelan poistuminen helpottaisi elämääni. Autovelka ei olisi sinänsä paha asia, jos velanmaksukyky on kunnossa. Riskit ovat kuitenkin mahdottomat, jos toimeentulo on niukka, muuta velkaa on maksukykyyn nähden runsaasti ja auton ikä tuo kustannuspaineita. Eilen tein myös yhden säästötoimenpiteen: puhelinliittymääni oli kytketty mukaan mobiili-internet, josta päätin luopua, vaikka sen hinta on vain 5 euroa kuukaudessa. Pieni raha ei ratkaise haasteissa, mutta silläkin voi olla joissakin tilanteissa merkitystä. Muistettakoon, että juuri nyt on pankkitililläni rahaa 1 euro 32 senttiä – se on vähemmän kuin mobiilin internet-liittymän kuukausimaksu.

Päivittäiset valinnat muuttuvat köyhyydessä. Kävin aamulla ruokakaupassa, sillä köyhäkin tarvitsee ruokaa. Vuosi sitten kesällä pidin nälkälakkoa ja tänä vuonna lupailin nälkälakkoa, mutta tänä vuonna jaksoin pelkän päivä verran. Vuosi sitten olin pariin otteeseen toista viikkoa nälkälakossa. Säästö muodostui nälästä kuitenkin olemattomiksi: edellytykset etsiä töitä heikkenivät nälkiintyneessä kärsimyksessä. Olen saanut kestiystävyyden ja hyväntekeväisyyden ansioista riittävästi ruokaa. Joskus on käytävä kaupassa, mutta silloin pitää tehdä edullisia valintoja. Valitsin kaupan hyllyltä halvimmat tuotteet. Usein nuo halvat tuotteet olivat Rainbow-tuotteita. Mitään alkoholia tai tupakkaa en käytä muutoinkaan, joten rahaa ei mene sellaiseen turhuuteen.

Halpoja tuotevalikoimia tärkeämpi on säilyttää kunnioitettava suhde hyväntekijöihin, joiden ruokaa saan syödä kestiystävyyden ansiosta. Jos alkaisin moittia ystäviä, useimmiten jopa nimenomaisesti aivan täysin ilman aihetta, olipa kyse ulkonäöstä tai muista seikoista, niin saattaisin menettää tämän hetkisessä köyhyydessä päivittäisen ruoan ja leposijan. Venäläiset tietävät yhteiskunnallisten ongelmiensa seurauksena ystävyysverkostojen merkityksen arkisen selviytymisen perustana. Tämä on todella totta.

Niukkuudestani ja velallisuudestani huolimatta en lakkaa panostamasta tulevaisuuteen: tarvittaessa velan avullakin maksan lasten harrastusten ja olemisen hyväksi sietokykyni rajoissa. Läheskään tarpeeksi en voi tehdä, mutta osallistun tulevaisuuden rakentamiseen.

Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen koulutus liiketalouden ja kansantalouden ymmärtämiseksi sekä johtamiseksi on olematon: hän on kasvatustieteen maisteri Jyväskylän yliopistosta. Kaiken lisäksi hänen elämänkokemuksensa on suhteellisen vähäinen nuoren ikänsäkin johdosta: 11 vuotta meikäläistä pitkäaikaistyötöntä nuorempi. Kun menin papiksi vuonna 1989, Jutta ei ollut vielä edes rippikoululainen. Hänen mahdollisuutensa Suomen valtion taloudenkaitsemisessa eivät ole syntyneet osaamisesta ja ansioista, vaan poliittisesta pelistä. Demarit ovat osoittaneet hänelle luottamusta, mistä entinen luokanopettaja Jutta Urpilainen kiittää valtiovarainministerinä, vaikka talousosaamista hän ei ole saanut ainakaan koulusta ja opinnoista. Avustajakunta paikkaa kuitenkin naisen osaamattomuutta. Muistelen, että Pohjan demarit olivat nostamassa minua kirkkoherraksi, mutta sitten Kaukasian emiirikunnan painostuksessa demarit päättivät hylätä kirkkoherransa ja liittyä aivan tekaistujen valheiden esittämiseen.

Juttaan verrattuna vain neljä vuotta tätä vanhempi poikanen, Jyrki Katainen toimii pääministerinä. Myöskään hänen koulutuksensa yhteiskuntatieteiden maisterina Tampereen yliopistosta ei anna erityisempää pätevöitymistä, mutta kylläkin opinnäytetyönsä avulla hän sai kehittyä poliittisen puheen pitäjänä. Kyse on alusta alkaen näiden henkilöiden onnistuneista poliittisista suhteista – toisella Kokoomuksen ja toisella Demarien avulla. Mikään omakohtainen kyvykkyys ei nosta heitä valtioneuvostoon, ja jätä minua Kelan peruspäivärahalle pitkäaikaistyöttömäksi.

Sitä minä kuitenkin Kelan peruspäivärahalla pitkäaikaistyöttömänä – enemmän elämänkokemusta ja koulutusta omaavana kuin valtiovarainministerimme tai pääministerimme – ihmettelen, miksi Suomen hallitus sekaantuu parhaasta luottoluokituksestaan huolimatta sellaiseen rakkikoiramaisen räksyttämiseen omaa naapuriamme ja hyvää ystäväämme Venäjää vastaan kuin on tapahtunut esimerkiksi ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen toimesta vähän hienostuneemmin sekä kehitysministeri Heidi Hautalan toimesta vähemmän tyylikkäästi. Kun EU natisee liitoksissaan, niin viimeistään tällöin pitäisi tulla ilmeiseksi hyvät naapuruussuhteet: Suomen on kiittäminen kansallisesta olemassaolostaan Venäjää – ja yhä edelleen Suomen on kiittäminen kymmenistä tuhansista työpaikoista ja firmoista Venäjää. Minä pitkäaikaistyöttömänä – mutta kuitenkin enemmän koulunpenkeillä opiskelleena kuin ylioppilas Paavo Arhinmäki, maisteri Heidi Hautala, maisteri Jyrki Katainen tai luokanopettaja Jutta Urpilainen – tahtoisin omankin työllisyyden tähden Suomen valtiolta sellaisia toimia, että työllisyytemme paranisi Venäjän kanssa menestyksellisesti hoidetun politiikan ansiosta. Nyt Suomen valtiollinen kehitys on ollut pitkäaikaistyöttömän näkökulmasta loukkaavaa ja väärämielistä. Suomella ei pitäisi olla varaa – parhaasta luottoluokituksesta ja toistaiseksi kiitettävästä kyvystä velanhallinnassa huolimatta – pilkalliseen ja asiattomaan menettelyyn ystäväämme vastaan.. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html