lauantai 25. elokuuta 2012

Pjotr Silaev - pakolainen legendan takana

Pjotr Silaev (Silajev, Silayev; Пётр Силаев) on kirjoittanut 48 sivulle painetun päiväkirjamaisen kertomuksen «Исход» helmikuussa 2009. Suomessa on perinteisesti kunnioitettu huomattavasti venäläistä kirjallisuutta ja muusiikkia sekä muutakin taidetta. Suomalainen media ja tietyt "aktivistit" ovat esittänet Pjotr Silaevin venäläiseksi taiteilijaksi, muusikoksi ja kirjailijaksi. Nämä kunnioittavat määritelmät loukkaavat suomalaisten perinteistä korkeaa kunnioitusta venäläistä kulttuuria kohtaan. Kyse on suoranaisesta suomalaismediassa toteutetusta petoksesta, kun Pjotr Silaev on esitelty suomalaisille.

Kirjoitelman suomentaja on Venäjällä pahasti sekoillut 32 vuotta vanha ”opiskelija” Antti Rautiainen, jolle Venäjä antoi loppujen lopuksi lähtöpassit. Mies oli pyörinyt Venäjällä anarkistiporukoissa. Itse hän luonnehtii itseään anarkistiseksi kommunistiksi. Rautiainen oli myös 25.12.2011 järjestämässä anarkistien kokoontumista Saharov-keskukseen. Rautiaisen Facebook-ystävistä Anastasia Rybachenko on ollut myös aktivisti värivallankumouksellisten provokaatioiden järjestämisessä ja satunnaisesti myös pidätetty noissa tilanteissa. Venäjältä huhtikuussa 2012 karkotettu Antti Rautiainen käänsi Pjotr Silaevin kirjan. Rautiainen ja Silaev ovat tunteneet toisensa jo kymmenen vuotta.

Legenda

Legendan mukaan Pjotr Silaev on kirjailija, joka Dostojevskin tavoin syvällisesti paljastaa ihmismielen tunteita; hän on muusikko, joka Shostakovichin Seitsemännen sinfonian tavoin on luonut mestariteoksia vaikean ajan keskellä; hän on hiljainen, syrjäänvetäytyvä taitelija, joka tuskin ääntänsä korottaa julkisissa tapaamisissa, - hän on taiteilija, joka järjesti vuorovaikutuksellisen ympäristöystävällisen tilateoksen Himkin rakennusten tuntumaan, kun sitä ennen oli ystäviensä kanssa halannut alueen surullisia puita. Hiljainen ja raitis osallistuva taiteilija joutui Venäjällä poliittisen johdon ja turvallisuuspalvelun organisoiman vainon kohteeksi, mistä syystä hän pakeni Venäjältä ja sai huhtikuussa 2012 poliittisen turvapaikan Suomesta. Venäjä oli kavala ja kiero pistäen taiteilijan interpolin kansainväliseen etsintäkuulutukseen, mistä syystä Pjotr Silaev pidätettiin äskettäin Espanjassa. Suomen suurlähetystö on Madridissa ollut kuitenkin toimelias, jotta taiteilija saa palata turvallisesti Suomeen.

Salanimellä 48 sivua pitkä päiväkirja

Pjotr Silaev on todellakin kirjoittanut jotakin. 48 sivua pitkä päiväkirjamainen nettikirjoitelma «Исход» tehnee hänestä ”kirjailijan”, vaikka nuo nettimerkinnät syntyivätkin salanimellä. Missä määrin Silaev nousee Dostojevskin rinnalle venäläiseksi tarkasti tunteita ja tilanteita analysoivaksi kirjailijaksi, jää tässä myöhemmin arvioitavaksi. Päiväkirja on nostanut hänet kuitenkin suomalaisessa julkisuudessa kirjailijoidemme kunnioitettuun joukkoon.

Legenda poliittisesta vainosta

Legendan mukaan Himkissä tehdyn ympäristöaktivistisen tilateoksen jälkeen Venäjä on järjestänyt mielettömän metsästyksen hiljaista taiteilijaa vastaan, viimeksi jopa Interpolin avulla kansainvälisellä etsintäkuulutuksella, jonka tähden Silaev olisi otettu kiinni Espanjassa.

Legendassa on useita ongelmia. Interpolin kansainvälisistä etsintäkuulutusta ei ole missään nähtävissä. Venäjän "vimmattua vainoa" taiteilijaa vastaan on liioiteltu, sillä Pjotr Silaevin kaveri Himkin hallintorakennuksen iskussa - Maxim Solopov - sai kahden vuoden ehdonalaisen vankeusrangaistuksen. Tätä rangaistusta ei voi mitenkään pitää rajuna ja uhkaavana.

Pjotr Silaev ei tullut Espanjassa pidätetyksi maahan saapumisen yhteydessä, vaan poikkeusoloissa pikkukylässä. Miten poliisi osasi etsiä miestä sieltä vai löytyikö hän muista syistä? Silaev on kertonut, että hän on ollut Puolassa vastaanottokeskuksessa samassa huoneessa ja hengenyhteydessä etsittyjen tshetsheenien kanssa.

Ihanteena terroristi Ted Kaczynski

Pjotr Silaev tunnetaan myös tietyissä piireissä nimillä ”Stalingrad”, ”DJ Pete”, Пит, joka liittyy erityisesti hänen ”ansioonsa” sxe.ru-perustajana. Nämä nimitykset liittyvät siihen, että hän on laulanut moskovalaisessa niin sanotussa hardcore ryhmässä Testiviiva «Проверочная линейка», joka osoittaa kunnioitusta Ted Kaczynskille, matematiikan professorille, joka julisti sodan ihmisyyttä vastaan. Professori siirtyi yksinäisyyteen, keräsi kotitekoisia räjähteitä ja lähetti pommeja moniin osoitteisiin. Suunnitelmallisissa iskuissa kuoli 3 ihmistä ja 29 loukkaantui. FBI etsi häntä 18 vuotta. Ted halusi halvaannuttaa yhteiskunnan ja erityisesti sen viestintäjärjestelmät, kuljetukset. 3. huhtikuuta 1996 Ted pidätettiin ja vangittiin kärsimään elinkautistuomiota. Silaev ylistää professoria myös tuossa kirjallisessa tuotoksessaan, joka on nostanut hänet Suomessa kirjailijoiden aateliin suomalaisen nykymedian arvioissa.

Musiikin arviointi on toistaiseksi vaikeaa, sillä Silaevin tuotannosta on tarjolla julkisuuteen vain muutama kotibileissä, kadulla ja kapakassa huonolaatuisesti puhelimella tehty videoleike. Silaev liikuskelee kovaääninen kädessään, valmiina huutamaan viestinsä musiikin pauhussa ja juopuneiden ihmisten huutaessa.

Polttopulloisku Himkin hallintorakennukseenPjotr Silaev otti osaa ja järjesti 28. heinäkuuta 2010 iskun Himkin (Khimki) hallintorakennusta vastaan. Tuohon iskuun otti osaa yli 400 ihmistä – merkittävä osa humalaisia; hurjimmat käyttivät räjähdeaineita ja polttopulloja.Kovat tavatPjotr Silaevin elämäntavat ja tilanne ovat tulleet julki sekä hänen blogeistaan ja ”kirjoitelmasta” että näihin perustuen Radikaali antifasisti –sivulta, jossa väitetään jopa rajusti että Pjotr Silaev olisi kuolemassa aidsiin. Sivusto vetoaa 24. maaliskuuta 2011 lukijoihin rahoituksen saamiseksi Silaevin hoidon tueksi. Tietysti sopii toivoa parasta - parempaa kuin tiedetään toistaiseksi - Silaevin kunniaksi ja terveyden hyväksi. Tämän rajun väitteen uskottavuus on myös kiistetty.

Haastattelussa Pjotr Silaev kertoo ensin epäilleen herpestä, koska kehoon alkoi tulla keltaisia haavaumia. Sivusto kertoo, että Silaev on aina rakastanut juhlia, juoda, joskus käyttänyt heroiinia yhdessä biseksuaalien ystäviensä kanssa. Hänen mielestään tämä on vapautta taistelussa fasismia vastaan. Väitetyn haastattelun autenttisuus ja uskottavuus on kuitenkin kiistetty.

Exodus, «Исход»

Niin sanottu kirja on luettavissa venäjäksi www-sivulta: http://4itaem.com/author/ptr_silaev-183963

Julkaistu päiväkirja kertoo lähinnä kiroilua ja päihteiden käyttöä, päiväkirjamaista vihan purkausta, jossa on muistumia lapsuudesta ja viitteitä kirjoittajan idoleihin.

Pjotr Silaev kirjoittaa myös tunnustuksia omista tuntemuksistaan: ”Minä haluan tuntea kipua. Lapsuus opetti minua aina rakastamaan kipua. Kun olin pieni, ajattelin muistikirjaa hyvistä ja huonoista päivistä – silloin kun äiti löi minua kovaa ja siitä, kun ei lyönyt. Kaikki lapsuuteni vuodet muistan jatkuvana kipuna: hän vain aina löi minua. Muistan hämärästi vastenmieliset kokemukset. Yksi ensimmäisistä muistoista oli – kun olin 3-4 vuotta vanha: minä seisoin eteisessä itkemässä. Äiti katsoi minua silmiin ja huusi raivossa: Minä tapan sinut. Hän on erittäin huono nainen, skitsofreenikko, tai jotain muuta. Kivuliaat vihaiset hyökkäykset tulivat jatkuvasti ja ennakoimattomasti: en voinut koskaan ennustaa, missä vaiheessa hän hyökkää. Oikeastaan kipu oli aina odotettavissa, pysyvä kipua, jota ei voi ennustaa eikä estää. Olen oppinut neutraalin asenteen äitiin. Hän on köyhä, sairas, täysin skitsofreenikko narttu”.

Мне нравится чувствовать боль, это единственное, что мне остается, как не стыдно признать. С детства жизнь всегда учила меня: возлюби боль.
Когда я был маленький, я думал завести тетрадку, в которой бы отмечал плохие и хорошие дни — те, когда мать била меня сильно и те, когда не очень. Все годы моего детства я вспоминаю как постоянную боль, она била меня просто бесконечно. Память вытесняет неприятные, болезненные моменты, детство я помню смутно, лишь урывками. Одно из первых воспоминаний — мне года 3-4, я стою в коридоре плачу. Мать смотрит мне прямо в глаза и в бешенстве кричит: « Я убью тебя». Она очень бедная женщина, больная шизофренией

Pjotr Silaev kertoo myös Kolja-ystävästään, joka on omaksunut radikaaleja poliittisia näkemyksiä, käyttää alkoholia, lääkkeitä, huumeita, mutta on nyt vankilassa.

Päiväkirjassaan ”Exodus” Pjotr tunnustaa kaksi ihannetta: ensimmäinen heistä on Jeesus Kristus Ali, joka on Silaevin mukaan rockin viimeinen profeetta, syntynyt 29. elokuuta 1956 Lancesterin kaupungissa Amerikan Yhdysvalloissa. Pjotr kertoo, että Jeesus Kristus Ali ilmestyi alasti lavalle ja syöksyi psykoosiin, leikkeli itseään, löi päähän pullolla, ulosti ja söi ulostetta.

Здоровый, бритый наголо мужик с мудацкими усами, он выходил на сцену голый и погружал зрительский зал в бездну психоза. Он резал себя, бил о голову бутылки, испражнялся и ел свои фекалии, разрушал аппаратуру и истязал себя проводами. Он не забывал и зрителей, пиздил их всем, что попадалось под руку, ссал на них, калечил и оскорблял женщин.

Kirjoitelmassaan hän julistaa vihan viestiänsä instituutioita ja viranomaisia vastaan: ”Me kaikki vihaamme poliiseja, jokainen todellinen Neuvostoliiton kansalainen. Viha. Minä en välitä yksilön oikeuksista, niitä ei ole koskaan ollut”.

Pjotr Silaevin viha ei kohdistu vain instituutioihin ja viranomaisiin, vaan myös itseään hoitaviin, muodikkaisiin nuoriin ihmisiin, jotka tahtovat menestyä vallitsevassa yhteiskunnassa: ”Vihaan näitä kaikkia ihmisiä, kaikkia tässä vitun sukupolvessa. Jokainen, joka varttui 1990-luvulla. Haisevia kusipäitä. Tiedätkö, mikä on asiamme - - - Minä kyseenalaistan kaikki nämä ihmiset, jotka ovat syntyneet 88’. He pukeutuvat ilkeästi muodin mukaan, joillakin on muodikkaat takit, hiukset kuin kyyhkysillä, he erottautuvat kaikista meistä muista ihmisistä. Fraasit ja kieli on sama, säälittävät vitsit, vitsit internetistä. - - - Vittu, uuniin nämä pedot, Auschwitziin: ei mitään sääliä koko sukupolvelle, kaikille 20-25 vuotta vanhoille, ja kaikille joilla on oma yritys: ahneita, tyhmiä, julmia, avuttomia, kyynisiä, pelkurimaisia. Toivottavasti kolmas maailmansota pyyhkii nämä narttujen heimot maasta.”

”Kirjassaan” Pjotr ilmoittaa toiseksi ihanteekseen Ted Kaczynskin (Тед Качинский, s. 22. toukokuuta 1942 Chicagossa, toisen sukupolven puolalainen Amerikassa). Pjotr kirjoittaa, että Tedillä on nykyään tuhansia faneja ympäri maailmaa. Ted Kaczynskin ihannetta on luonnehdittu anarkoprimitivistiseksi. Pjotrin mukaan ”Ted pääsi kaiken maailman yläpuolelle kuin Pallada uuteen aikakauteen, hänen puolustuksensa oli primitivismi, hänen aseensa oli terrorismi”. Тед стоит над всем миром как Палладин новой эры, его защита – примитивизм, его оружие – террор.

Terroristi-ihanteesta tiedetään paljon muutakin kuin Pjotr Silaevin kaunis kertomus. FBI:n tietoon Kaczynkin toiminta tuli vuonna 1978, kun hän räjäytti ensimmäisen alkeellisen kotitekoisen pomminsa. Seuraavien 17 vuoden aikana hän postitti tai toimitti entistä kehittyneempiä räjähteitä suunniteltuihin osoitteisiin. Iskuissa kuoli kolme ihmistä ja 23 loukkaantui. Ensimmäisen pomminsa hän lähetti toukokuussa 1978 Chicagossa yliopiston parkkipaikalle. Ensimmäinen vakava loukkaantuminen tapahtui vuonna 1985, kun Yhdysvaltainen ilmavoimien kapteeni John Hauser menetti neljä sormeaan ja näkönsä toisesta silmästä. 1995 Kaczynkin pommi tappoi Burson-Marstellerin johtajan Thomas J. Mosserin. Vuonna 1995 Kaczynki julkaisi 50 sivua pitkän manifestinsa, jossa hän vaati maailmanlaajuista vallankumousta modernin yhteiskunnan teollista teknologista järjestelmää vastaan. Vasta maailmanlaajuisen vallankumouksen jälkeen hän luopuisi terrori-iskuistaan. Kaczynskin mukaan teollinen vallankumous ja sen seurauksen ovat olleet katastrofi ihmiskunnalle. Hänen mukaansa yhteiskunta tarvitsee oikeasti radikaalisti eläviä ihmisiä.

Joissakin suomalaisissa nettikeskusteluissa on erheellisesti väitetty, että minä olisin innolla karkottamassa Pjotr Silaevin Venäjälle ja siksi iloitsisin hänen kiinnijäännistä Espanjassa. Todellisuudessa liityn venäläisten ystävieni vakaumukseen, että bandiitit ja anarkistit sopii tuoda johdonmukaisesti Venäjältä Suomeen. Bandiiteilla ja anarkisteilla ei ole mitään annettavaa Venäjän kehityksen hyväksi. Tietysti oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti heidän olisi aiheellista vastata rikoksistaan lainkuuliaisuuden yleiseksi säilyttämiseksi. Se on tietysti jo melkein rangaistus, kun on poistunut Venäjältä Suomeen. Kulttuuri ja älykkyysosamäärä kohoavat molemmissa valtioissa, kun päästämme bandiitit ja anarkistit Venäjältä Suomeen sekä myönnämme heille poliittisen turvapaikan.

. . . . . . . ._ _ _ _
Juha Molari Юха Молaри
pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),
GSM +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html