perjantai 17. elokuuta 2012

Pussy Riot -anarkistiryhmä sai 2 vuotta vankeutta

Moskovassa Hamovnikin alueen oikeus tuomitsi Kristus Vapahtajan katedraalissa paskaa huutaneet Pussy Riot –anarkistiryhmän jäsenet kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomitut 22-vuotta vanha Nadezhda Tolokonnikova, 30 vuotta vanha Ekaterina Samutsevich ja 24 vuotta vanha Maria Alekhina syyllistyivät huliganismin rikokseen: ”huliganismi motiivina uskonnollisen vihan ja vihamielisyyden herättäminen”. Suurin säädettävä vankeusrangaistus olisi ollut rikoksesta 7 vuotta vankeutta. Syyttäjä vaati 3 vuoden vankeutta.

Moskovassa oikeus osoitti päätöksellään Venäjän oikeusvaltioksi ja oikeuslaitoksen riippumattomaksi instituutioksi, joka ei suostu ulkopuolisten erilaisten painostusryhmien vaikutusten alaisuuteen. Tuomio on hyvin harkittu rangaistusasteikoltaan, vastaa hyvin esimerkiksi Suomessa Seppo Lehdon kärsittyä vankeusrangaistusta uskonnollisen vihan herättämisestä. Seppo Lehdon tapauksessa eivät kuitenkaan maailman taiteilijat ja Amnesty vedonneet tuomion kumoamiseksi sekä oikeuslaitoksen häiritsemiseksi.

Kahden vuoden vankeusrangaistus lasketaan alkaneeksi pidätyksen hetkestä, joten pitkän pidätysajan verran aikuiset huligaanit ovat jo kärsineet rikoksestaan. Hamovnikin tuomioistuin noudatti ainoastaan Venäjän perustuslain ja lakien määräyksiä, jotka määrittävät myös jumalanpalvelusrakennusten käyttöä ja menettelytapoja kirkkotilassa. Anarkistinaiset loukkasivat monien ihmisten uskonnollisia tunteita kirkkotilassa ja täten he rikkoivat myös Venäjän perustuslakia.

Kello 15:27 Moskovan aikaa amerikkalainen levottomuuksien aiheuttaja Venäjällä Garry Kasparov pidätettiin oikeussalin luona, myös Aleksei Navalnyi tuli oikeudentuomion kuulemiseen kerätäkseen mediassa julkisuutta.

Anarkistiryhmähän Kristus Vapahtajan katedraalissa esiintyi saarnastuolissa ja tiloissa, joihin on ankarasti pääsy kielletty ulkopuolisilta kävijöiltä, siellä minuutin verran provosoi uskonnollista vihaa, huusi rumia sanoja, jotka loukkasivat läsnäolijoita, hyppivät, potkivat jaloillaan, tanssivat ja matkivat nyrkeillään hyökkäyksiä kuvitteellisia vihollisia vastaan. Anarkistiryhmän toiminta on Venäjän ortodoksisen kirkon normien mukaan jumalanpilkkaa. Anarkistiryhmän tempaus ei ollut ainoa laatuaan, vaan ryhmä oli toteuttanut useita huliganistisia tempauksia, joiden jälkeen valtion oli puututtava häiriötä ja vihaa rakentaneeseen toimintaan.

Tuomiota vastaan protestoinut yläosaton nainen sahasi poikki Ukrainassa roomalaiskatolisen kirkon ristin, mikä ei ainakaan vahvista luottamusta Pussy Riotin anarkistiryhmän ja sen kannattajien vastuullisuuteen kristinuskon suhteen ylipäätänsä.

Katso lisätietoja: Interfax. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html