tiistai 7. elokuuta 2012

Vetoomus: Pussy Riot vapaaksi ja Suomeen valtiotaiteilijoiksi


Avoin julkinen ihmisoikeusvetoomus

Vaadimme, että meidän sukupolvemme täytyy toimia oikeasti ja käytännöllisesti ihmisoikeuksien puolesta, eikä vain puhua ikään kuin propagandistisesti free Pussy Riot -iskulauseita. Pussy Riot Suomeen valtiotaiteilijoiksi! Tästä on tehtävä totta teoissa, ei pelkästään sanoilla. Vapauttakaa Pussy Riot Suomeen, Suomen kirkkohin ja museoihin!

Tämä on erityisen ajankohtainen ja kiireellinen asia, sillä Suomen Valtioneuvoston vuoden 2013 talousarvioesityksen valmistelun tavoiteaikataulun mukaan maanantaista 13.8. keskiviikkoon 15.8. ministeriöt ja valtiovarainministeriö käyvät TAE-neuvottelut. Juuri nyt on Paavo Arhinmäen aika astua esiin miehekkäästi ja vakaumuksellisesti. Nyt tarvitaan Paavon oikeita tekoja Pussy Riotin kulttuuritekojen tukemiseksi.

Vaadimme, että Pussy Riot -tytöille Suomen valtioneuvoston valtiotaiteilija -apuraha ja pysyvä oleskelulupa Suomeen sekä esiintymiskiertue Suomen kirkkoihin. Valtioneuvoston tämän hetken budjettikeskusteluissa vuotta 2013 varten tarvitaan asiaa koskeva tuntuva määrärahavaraus, jotta Arhinmäen ja Hautalan puheet eivät jää tyhjiksi lupauksiksi avuttomille, köyhille Pussy Riot -taiteilijoille.

Vaadimme, että Suomen valtiokirkon Evankelisluterilaisen kirkon ja Suomen hallituksen yhteishankkeena tyttöjen tulee saada toimittaa julkiset pissanheitto-taideteokset Senaatintorilla turistien päälle sekä ryhmäseksi- ja paskanhuuto- taideteokset Helsingin tuomiokirkossa. Paavo Arhinmäki ja Heidi Hautala ovat ilmeisemmin jo suostuneet hankkeen kummeiksi, ja evankelisluterilaisesta kirkosta löytynee useita piispoja, joita tämä taide puhuttelee myönteisesti.

Vaadimme, että kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen tulisi myös järjestää valtiotaiteilijan apuraha Mr. Lotharille, jotta Mr. Lothar voisi toteuttaa Kansallismuseossa ja Kiasmassa sekä museokohteissa Pussy Riotin kanssa ryhmäseksi –taideteoksen aina silloin kun helsinkiläiset peruskoululaiset tekevät museovirailuja. Ilmeisemmin Mr. Lothar voisi hoitaa kaikki kolme-viisi Pussy Riot –tyttöjä, jolloin muille miehille ei tarvitsi asiassa antaa valtiotaiteilijan apurahaa.

Vaadimme, että kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki voisi samanaikaisesti karsia kokonaan pois opetus- ja kulttuuriministeriön taidetapahtumien suurimman avustuskohteen: vuonna 2012 Savonlinnan oopperajuhlat saivat 750 000 euroa. Siellä ei tiettävästi kukaan edes heittänyt pissaa viranhaltioiden päälle, kukaan ei huutanut paskaa eikä kukaan harjoittanut lavalla ryhmäseksiä. Kaiken kaikkiaan oopperajuhlilla esitettiin ikivanhoja teoksia eikä osoitettu mitään rohkeaa luovuutta. Tuon summan kohdentaminen Pussy Riot ja Mr. Lothar –valtiotaitelijoihin sekä seksimessujen vuotuiseen taiteellisen avustamiseen toisi Suomelle huomattavaa kansainvälistä tunnettavuutta, parantaisi luovan työn tekijöiden toimintaedellytyksiä ja vahvistaisi jopa suomalaisen kulttuuriperinnön säilymistä (erityisesti julkisen pissaamisen avulla).

Nyt on Paavo tekojen aika!

Vaadimme, että myös suomalaiset lapset saavat osallistua Pussy Riot -kulttuuritoiminnan seuraamiseen, ehkä jopa interaktiivisesti.

Kuvassa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen suosimaa kulttuuritoimintaa museossa, jossa Pussy Riotin Nadezhda Tolokonnikova antoi itsensä ja kehonsa (sekä välillisesti kohdussaan olevan vauvansa) raskaana ollessaan jopa alastoman ryhmäseksiprovokaation kohteeksi. Samanaikaisesti olivat pienet koululaiset museovierailulla. Tällainen taideteos olisi suomalaisia pieniä koululaisia kehittävää kulttuuritoimintaa. Taideteoksesta olisi myös alkuperäistä liikkuvaa kuvaa, mutta taideteoksen yksitoikkoisen edestakaisen liikkeen tähden riittäköön pelkkä kuva tuosta teoksesta, lapsille suunnatusta kulttuuritapahtumasta.

Vaadimme, että suomalaisten taiteellista ilmaisuvapautta on tuettava. Pussy Riot voisi innostaa suomalaisia kansallisen kulttuurin luovaan rohkeaan ilmaisemiseen: Helsingin kadut, museot ja julkiset tilat voisivat täyttyä ryhmäseksiä harjoittavista "taiteilijoista" ja kirkkomme paskanhuutajista, jotka eivät kysy lupaa esittävälle taiteelleen, vaan pikemmin edellyttävät, että kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kustantaa mahdollisten kondomien lisäksi apurahat taiteellisen toiminnan jatkamiseksi vastaisuudessa.

Me edistykselliset voimat Suomessa emme voi tukea sensuuria, vaan tuemme rauhanomaista win-win -ratkaisua: päästäkää Pussy Suomeen, silloin me saamme taidetta ja kulttuuria, ja silloin Venäjä voi säilyttää omat tapansa. Meillehän Suomeen tuli vasta vähän aikaa aiemmin taiteilija Pjotr Silajev, joka tunnetaan räjähtävästä taiteesta: Molotovin coctaileista, joita heitetään valtiorakennuksiin. Hän ihailee avoimesti heroiinin käyttöä, on kuolemaisillaan adisiin, pitää idolinaan Jeesus Kristus Allia, joka huusi alasti esiintymislavalla, viilteli itseään, söi omaa ulostettaan. Finrosforum ja monet silmäätekevät ovat vedonneet voimakkaasti tämän poliittisen pakolaisen oikeuksen puolesta Suomessa. Pussy Riot on kulttuurin luova tekijä tuossa samassa genressä.

Ps.

Meitä on tuhansia suomalaisia eri-ikäisiä miehiä, jotka ovat kärsineet pihtaavasta kulttuurisesta syrjinnästä. Me tuemme luovaa, energistä, nuorekasta kulttuurista uudistusta: Me vaadimme vapaa Pussy!

. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html