maanantai 1. lokakuuta 2012

Hienotunteinen, vastuuntunteva, vilpitön ja luonteva suomalainen

Tänään oli sateinen päivä, mutta jaksan uskoa, että sadepilvien yläpuolella jossakin korkealla paistaa aurinko. Tietysti olisin voinut masentua rahattomuuteni ja työttömyyteni vuoksi, mutta en suostunut sellaiseen surkeuteen. Tietysti energisyyteni ehkä vihastuttaa muutamia vihamiehiäni, jotka tahtoisivat edelleen tietää, miten Molari aikoo selviytyä elämästä ja mitä hän juonittelee. Sen voin kertoa, että ensi viikolla menen matkatoimistoon ja aloitan Venäjää varten vuosiviisumin hakemisprosessin.

Voin myös  kertoa, millainen oli tänään toimelias päivä työttömyydestäni huolimatta. Heräsin kello 7. Olisin voinut herätä aiemmin ongelmitta, mutta minulla ei ollut mitään työhön perustuvaa syytä herätä aiemmin. Olen varsin vähäuninen. Joskus työskentelin päivätyön ohessa lähes viisi vuotta liki kaikki yöt myös töissä ilta 23:sta aamuun kello 7:ään saakka. Tänään käytin aamupäivästäni pari tuntia venäjänkieliopin lukemiseen. Lukeminen tuntui jo varhain varsin tylsältä. Kirjakin oli kovin tuttu.

Kirjoitin hyvällä innolla muutaman työhakemuksen. Vieläkään ei ole energiani väsynyt, vaikka työpaikan saantiin liittyvät ongelmat vihastuttavat. En ole koskaan pelännyt töitä vaan olen kutsumustietoisesti suhtautunut kaikkiin töihin – myös sellaisiin töihin, joita lähimmäiset eivät ole tottuneet pitää kutsumustehtävinä. Todistusten joukosta löysin vanhan todistuksen peruskoulun päätöksestä. Opettaja arvioi siinä vaiheessa jo kriittisesti oppilaiden käytöstä: enää 10. ei ollut itsestään selvyys. Luokan opettajan arvion mukaan toisen ihmisen huomioonottamisessa olin täyden 10. arvoinen poika: hienotunteinen ja vastuuntuntoinen. Rehellisyydessä oli myös täyden 10. arvoinen poika: vilpitön ja luonteva. Suhtautumisessa työ- ja elinympäristöön olin täyden 10. arvoinen poika: vastuuntuntoinen. Sellainen poika minä olen edelleen. Pienestä pojasta alkaen opin vanhemmiltani vastuuntuntoisen ja ahkeran asenteen kaikkea tekemistä kohtaan.Kun työtön väsähti venäjän kielioppiin, nostelin vähän käsipainoja, tein etunojapunnerruksia ja tein muutamia leuanvetoja. Kyynärpää oli arka, joten leuanvetoa en liioitellut. Pieni liikunta oli hyväksi senkin vuoksi, että poika palasi koulusta jo ennen kello 13. Tänään oli lyhyt päivä.

Lähdin poikani kanssa heti uimahalliin, jossa rintauinnissa vielä menestyn 9 vuotta vanhaa poikaani vastaan, mutta vapaauinnissa (krooli) häviän 25 metrin matkalla parikymmentä senttiä. Parin tunnin uimisen jälkeen oli iloista jälleen koota työtodistuksia ja koulutodistuksia: ehkä minä niitä joskus tarvitsen ja ehkä joku antaa niille vielä arvoa.

Nyt käyn jälleen kerran nostelemaan käsipainoja ja harjoittaa etunojapunnerruksia. Eihän työttömyys tietenkään tarkoita, että mies muuttuisi täysin veteläksi. En ole käynyt juoksulenkillä melkein viikkoon erään pienen ongelman tähden, jonka korjaantumista odotan rauhallisesti huomispäivään saakka.


Kuntavaalit eivät kiinnosta minua. Olen jo aiemmin kertonut, että en löydä mitään puoluetta, jonka ehdokasta voisin äänestää hyvällä mielellä alueellani. En edes luota poliitikkojen lupauksiin erityisemmin. Vaalien alla kukin puolue profiloi markkinointiviestintänsä laskelmiensa mukaan, joillakin puolueilla se toistaa kovin tuttua tapaa. Euron ja EU:n vaikea kohtalo sanelee pian Suomen kuntien taloudenhoidon reunaehtoja sillä tavalla, että kuntapolitiikon on vaikea pelastaa kuntien budjettia. Euron ja EU:n kohtalo sanelee myös euron ulkopuolella olevien EU-valtioiden ja EU:n ulkopuolella olevien talouksien näkymiä. Venäjä voi myös pahoin, jos EU ei selviä kriisistään. Kuntapolitiikon haasteet ovat siinä tilanteessa valtavat. Miten Suomen valtion hoitaminen voisi olla kriisin päivinä hienotunteisten, vastuuntuntevien, vilpittömien ja luontevien ministereiden ja kansanedustajien vastuulla? Minulla on suuri epäilys, että toimet eivät ole aina riittävät suomalaisten kansallisen edun turvaamiseksi. Kuntapolitiikon rooliksi jää vain vikistä ja valittaa, kun kehykset ja puitteet ovat kehnot.. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html