torstai 18. lokakuuta 2012

KHO piti voimassa lahjakkaan, terveen venäläislapsen huostaanottopäätöksen

Mediassa oli pari vuotta sitten erään venäläisen äidin tapaus. Nyt tuo venäläistapaus on kaivettu uudestaan esille MTV 3:n "venäläisselvityksessä". Tämä venäläisäiti kävi noutamassa lastenkodista lapsensa, meni Venäjälle ja myöhemmin ehkä "aikoi hakea Israelin kansalaisuutta" (kertoi minulle Pietarissa heinäkuussa 2008), jotta voisi mennä pakoon suomalaista diktatuuria, kuten hän ilmaisi uhkan. Ongelman taustalla oli myös se, minkä hän kertoi: "erehdyksen luopua Venäjän kansalaisuudesta Suomen kansalaisuuden saamiseksi, sillä Venäjän kansalaisuuden saaminen takaisin on vaikeaa tai lähes mahdotonta". Siksi hän ajatteli Israelin kansalaisuutta tuossa tilanteessa. Lapsen kansalaisuus seuraa äitiä, joten hänen elämänsä Suomen kansalaisena Venäjällä voi vaatia järjestelyjä. Taustaltaan molemmat ovat epäilemättä venäläisiä. En muista, että he olisivat puhuneet edes suomea minulle, vaan venäjä oli helpompi keskustelukieleksi.

Kuva: Udelnayan metroaseman lähellä MacDonalds, jossa en tavannut äitiä ja tytärtä. Tapasin heidät sattumalta 200 metrin päässä.

Suomalaisten silmissä venäläisen äidin lapsi oli ehkä vilkas, joka käytti rumia sanoja. Lapsi oli vasta ensimmäisellä luokalla koulussa, joten pienen ihmisen kielenkäyttöä ei pidä liikaa kummastella. Suomi oli myös lapsen toinen kieli, jolloin hänen valmiutensa kielelliseen ilmaisuun suomeksi saattoivat olla niukat tietyissä kiistatilanteissa. Tietysti on ero siinä, että suomalaiset lapset on opetettu alistuvaisiksi, kun taas venäläiset lapset ovat energisempiä. Ehkä kulttuuri vaikuttaa?

Tapasin tämän äidin ja hänen lapsensa tuon pakomatkan aikana - josta Suomen viranomaiset eivät tietäneet mitään - Pietarissa Udelnajan metroaseman lähellä erään hotellin ala-aulassa (en asunut hotellissa, eikä tämä nainenkaan asunut). Tapaaminen oli ihan sattuma eikä sitä kukaan järjestänyt etukäteen. Juttelimme pitkän aikaa. Selvästi näin, että äidin tyttö oli tosi hieno tyttö, ei mikään häirikkö. Käyttäytyi kauniisti.

Olen tavannut niin paljon lapsia, että tunnistan yli tunnin yhdessäolon aikana lapsesta, jos hän on muka niin paha häirikkö, että hänet piti oikein huostaanottaa pakottavalla tavalla. Äiti kertoi, että tytär oli pitänyt puoliaan teräväsanaisesti kiusaajiaan vastaan. Sittemmin kävi äidille erehdys, että hän tuli takaisin Suomeen.

Luulin alkuaan, että virkavalta olisi kidnapannut lapsen valtion omistukseen, mutta äiti oli kaukaa viisas eikä hänellä ollut lasta mukana Suomessa. Vain äiti joutui poliisin kanssa ongelmiin oman lapsensa ryöstöstä.

 MTV 3 on kertonut tästä samasta tapauksesta: lapsi menestyi ja menestyy yhä hyvin koulussa, lääkärin todistuksen mukaan lapsen psyykkinen tila hyvä ja vakaa. Olin itsekin tehnyt saman havainnon äidistä ja lapsesta - molemmat ovat täysin terveitä psyykkisesti. Siitä huolimatta sosiaalitoimi halusi varastaa pörssiyhtiön rahoittamiseksi (lastenkoti) tämän lapsen, ja KHO piti huostaanottopäätöksen voimassa. KHO kuitenkin tunnusti ja näki, että lapsen koulumenestys oli loistava ja äidillä oli osoittaa psykiatrin lääkäritodistus lapsen psyykkisestä tilasta!

Äiti erehtyi Suomeen, mutta lasta ei sittenkään onnistuttu ottaa huostaan. Äiti oli kaukaa viisas. Kerroin jo Udelnayan metroaseman lähellä tälle äidille, että voisi olla uhkarohkeaa tulla lapsen kanssa Suomeen, sillä virkavalta vie sen jälkeen lapsen voimakeinoin. Tämä oli tietysti ihan vapaamuotoista keskustelua ilman mitään konsultaatiota tai varsinaista ohjausta, jota en tietenkään voi antaa toiselle.

Passini kertoo, että minä tapasin heidät todennäköisesti heinäkuun alkupäivinä 2008 Pietarissa. Lapsi oli jo silloin täysin terve, mutta tietysti pietarilainen kasvu- ja elinympäristö on voinut häntä tervehdyttää entisestään, jotta psykiatrin lääkäritodistuksessa lausutut havainnot psyykkeen terveydestä ja vakaudesta ovat todella vielä enemmän totta kuin ne voisivat olla venäläislapsella ikinä Suomessa.

On vielä täydennettävä, että tämä ja muut vastaavat ongelmalliset tapaukset eivät kohdistu vain venäläisiin lapsiin, vaan valitettavasti Suomessa on paljon suomalaisia kotejakin uhreina.

  . . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html