maanantai 8. lokakuuta 2012

”Kreml-mielinen” työllistyy huonommin kuin maahanmuuttaja Suomessa


ROI:n, EOQ:n, S&OP:n, varmuusvarastorajan ja kiertoajan määrittämiseen suuntautunut puolen vuoden varastokokemus ei riittänyt valintatilanteessa  suomalaisen logistiikkakeskuksen varastomieheksi. Ammattikorkeakoulun logistiikan opinnot korkeimmin mahdollisin arvosanoin (5; arvoasteikko 1-5) eivät nekään puhuneet valinnan hyväksi. Perus-ATK –taitojen osaamista kysyvälle työpaikalle ei lisäpisteitä tuottanut sekään, että olen opiskellut ammattikorkeakoulussa perus-ATK –taitojen lisäksi myös ohjelmointia ym. Logistiikkakeskus odotti työntekijältä suomenkielen perusosaamista. Suomenkielen taito ei riittänyt pisteiksi suomalaiselle työnhakijalle, joka oli mielletty "Kreml-mieliseksi". Sellainen ei sovi varastoduunariksi.

Taustalla eräs tuttu opinahjo: Pietarin valtiollinen finanssi- ja ekonomiyliopisto

Niin valintatilanteessa onnellinen kutsu tuli sukulaiskansamme työnhakijapariskunnalle, jotka olivat juuri äskettäin aloittaneet suomenkielen opinnot. He eivät ole ilmeisemmin niin aktiivisesti Kreml-vihamieliä kuin sikäläisen valtiojohdon politiikka, mutta nämä henkilöt eivät olleet mitenkään leimautuneet asiassa. Tämä pariskunta on selvästi minua vanhempia työnhakijoita niin kuin oli myös noin kuudenkymmenen vuoden ikäinen suomalaishenkilö, joka suositteli työpaikkaa minulle, koska hän itse oli saanut työpaikan ilman mitään aiempaa alan kokemusta. Palkkakin oli ihan kohtuulliset 2000 euroa kuukaudessa. Sinänsä on aivan hyvä, että maahanmuuttajat saivat työtä.

Valituilla ei ollut varastoalan kokemusta ja koulutusta enempää kuin minulla. Heidän IT-taidot eivät olleet paremmat, ei myöskään suomenkielen osaaminen. Työantajalle heidän palkkaus tuli kalliimmaksi, sillä minun palkkauksesta työnantaja olisi saanut 600 euroa kuukaudessa ”alennusta”, koska valtio olisi maksanut sen osuuden firmalle. Fyysinen suorituskykyni on merkittävästi parempi kuin kenelläkään palkatulla uudella varastoduunarilla, joita nykyään kutsutaan myös kauniisti logistiikkatyöntekijöiksi. Ongelma ei ole työnsaajien onnessa, vaan mystisessä valintaperusteessa, jota voin vain arvailla, koska en tullut edes kutsutuksi haastatteluun.

Täten päädyin tässä tapausanalyysissa siihen päätelmään, että vain ”Kreml-mielisyydeksi” otaksuttu ja väitetty kunnioittava asennoitumiseni naapurivaltiomme valtiollisia elimiä kohtaan on pahempi este työllistymiselle kuin maahanmuuttajataustaisuus Suomessa. ”Kreml-mielisyys” on tiettyjen vihamiesten tahallisesti luoma leima, jonka avulla tahdotaan harhauttaa tulkinnat pois vakavista asioista. Tiedän ja olen kokenut, että Venäjällä on myös valtaa suojelevien ja valtaa pitävien keskuudessa samankaltaista kieroutta, myyräntyötä ja epärehellisyyttä niin kuin Suomessakin. Siksi minulla ei ole mitään ihannekuvaa mistään valtiosta ja sen byrokraateista kokonaisuutena: yksilöitä on rehellisempiä ja vähemmän rehellisiä, enemmän tai vähemmän oman edun mukaan laskelmoivia. Ehkä joskus tuon esille myös tunnettuja nimiä ja kulissien takaisia tapauksia tuosta harmaasta ja mustasta pelistä, jopa sellaisia tapauksia mitä asianomaiset itse eivät tiedä tiedetyksi.

Joka tapauksessa tietynlaisten rakennettujen poliittisten ja muiden tarkoitushakuisesti vahingoittavien leimojen tähden olen joutunut Suomessa työnhaussa huonompaan tilanteeseen kuin maahanmuuttajat. Koen Suomen hyvin epäreiluksi valtioksi ja yhteiskunnaksi. Suomi on liian pieni valtio, jotta täällä voisi muodostua avointa, vuoropuheluun kykenevää kansalaisyhteiskuntaa. Pienen populaation johdosta kaikki ovat verkossa toisiinsa, kaikki tuntevat toisensa eikä toisinajattelijaa hyväksytä.  Niin syntyy pahimmissa tapauksessa suomalainen ”tukahduttava demokratia”, jossa on mainosmiesten keksimät näyttävät demokratian kulissit mutta teeskentely, pelottelu ja alistaminen vaientavat itsenäisyyden ja vapauden.


Pitkäaikaisen työttömyyden johdosta pian peruspäivärahan maksu päättyy, minkä jälkeen siirryn pitkäaikaistyöttömyyden seuraavaan vaiheeseen: työmarkkinatuen varaan.  . . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html