tiistai 9. lokakuuta 2012

Rööki suussa metsähoitotöissä Kivikossa?

Perjantain kolmenkymmenen kilometrin juoksulenkin ansiosta tänään jaloissani oli erityisen runsaasti juoksuun tarvittavaa nopeutta, jäntevyyttä ja tarmokkuutta. Juoksin pienehkön lasketturinteen yli, laskeuduin alas ja nousin toista mäkeä kuntopolkua pitkin Kivikossa. Hämmästelin edessä savuavia tyyppejä, jotka paljastuivat hetken kuluttua kaupungin työntekijöiksi. Kaksi noin 20-30 vuotta vanhaa miestä niin sanotusti olivat raivaussahan kanssa metsähoitotyössä. Toinen työntekijöistä tupakoi aivan sata prosenttia varmasti samanaikaisesti kun hän raivaussahalla kaatoi pientä risukkoa. Toinen työntekijöistä oli selkä minuun päin enkä nähnyt hänen työtapaansa tupakanpolton osalta. Sekin jäi vielä ihmetyttää, että nämä kaksi nuorta miestä työskentelivät noin 3 metrin päässä toisistaan, melkein käsi kädessä ikään kuin kaipaisivat kovasti toisiansa tai pelkäisivät yksinäisyyttä Kivikon suurissa metsissä! 

Olen tehnyt metsätöitä mukaan lukien metsänhoitotyöt. Ehkä palkallista metsurikokemusta minulla on noin 18 kuukauden verran, osa ajasta oli talvella, jolloin syvä hanki teki työstä haastavemman. Työteho oli silmämääräisesti tarkasteltuna neljän tuollaisen työntekijän tulos, jota sain hetken silmäillä tänään. Tupakkaa ei olisi ennättänyt pitää suussa, enkä muutenkaan tupakoi: minulle myös metsänhoitotyönä raivaussahalla risukon kaataminen oli ikään kuin kilpailusuoritus, jossa kaadoin puuta niin nopeasti kuin suinkin mahdollista. Yritin olla nopeampi kuin isäni, joka ei suinkaan kaatanut risukkoja 3 metrin päässä minusta. Joskus isäni ei ollut paikalla lainkaan, vaan tein työni itsenäisesti. Vauhti oli sellainen, että hiki tuli väistämättä, se oli kuin räjähtävään pikajuoksuun lähtöä jokaisen kaadetun puskan luona. Palkkaukseni oli pääsääntöisesti urakkapalkka. Silti olisin tehnyt yhtä vauhdikkaasti myös tuntipalkalla, joka ilmeisesti lamaannutti metsähoitotyöläiset tänä päivänä.

Tupakointi on absurdi ja banaali toimi samanaikaisesti, kun ulkoilmassa pitäisi tehdä metsähoitotöitä. Itse en ole koskaan edes kokeillut tupakointia, joten senkin tähden tupakointi työn aikana näyttää ehkä minun silmissä erityisen häpeälliseltä.

Vaikka raivaussahasta tulee vähäisesti bensan katkua, niin tuo katku on pääsääntöisesti selän takana. Miksi täyttää keuhkoja työn aikana nikotiinilla? Ylipäätänsä työn tehokkuuden ja nopeuden säilyttäminen olisi aivan mahdotonta, jos rööki olisi samanaikaisesti suussa ruumiillista työtä tehdessä. Voisin kuvitella sen mahdottomuuden, että minä olisin tupakoinut samanaikaisesti, kun juoksen tuota 300 metriä pitkää pujottelurinteen vierestä kulkevaa mäkeä ylös. Juoksusta ei olisi tullut yhtään mitään.

Minä en ole siis saanut mitään työtä eivätkä lupaukset työhaastatteluista ole johtaneet sittenkään itse haastatteluihin. Sain kuin sainkin maksettua isohkon (minulle ison 200 euron) laskun tänään, vaikka suoritus oli muutama päivä myöhässä. Olin siirtänyt toissapäivänä 10 euroa visakortilta käyttötilille ja 150 euroa lainatililtä käyttötilille, sillä eilen pankki siirsi automaattisesti mainitulta käyttötililtä 200 euroa mainitulle lainatilille sopimuksen mukaisesti. Lainavelvollisuus tuli hoidettua tunnollisesti. Nyt tänään siirsin 200 euroa takaisin lainatililtä käyttötilille, jotta sain maksaa vähän yli 200 euron laskun.


Niin käyttötilille jäi rahaa 8,19 euroa, lainatilille käyttövaraa 10 euroa ja visatilille 0 euroa. Näillä varoilla eletään siis 24 päivään lokakuuta, jolloin saan peruspäivärahan ruhtinaalliset 500 euroa. Silloin täytyy varoa kulutusjuhlia. Työnantajat ovat päättäneet minun puolestani, että rööki suussa työskentelevät metsurit ovat parempia työläisiä kuin minä olisin. Sanottakoon, että olen etsinyt töistä myös Helsingin kaupungilta.

 Ps. en ole koskaan aiemmin nähnyt metsähoitotöiden tekemistä tupakka suussa, enkä usko tapausta mitenkään yleiseksi käytännöksi. Jaksan uskoa suomalaiseen työläiseen ja työnjohtoon.


  . . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html