keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Suomessa asuville venäläisille lapsille Venäjän kansalaisuus

Kertokaa Suomessa asuville Venäjän kansalaisille, joiden tytöt tai pojat ovat saaneet isyyden vahvistuksen tai avioliiton tähden tai äidin kansalaisuuden tähden vain Suomen kansalaisuuden, että heidän lapsille olisi tärkeää hakea Venäjän kansalaisuus.  


Tapasin jo pappina ja muutoin aina satunnaisesti äitejä - Venäjän kansalaisia - jotka ovat kiinnostuneet Venäjän kansalaisuuden järjestämisestä lapsilleen, mutta olivat siirtäneet asioiden järjestämistä väärän luulon perusteella. He luulivat, että byrokratia olisi kauhea ja järjestelmä mahdoton. Toinen virheellinen luulo on ollut kummalliset käsitykset asepalveluksesta Venäjällä: Venäjän hyväksi isänmaallinen palvelu on kunnia, eikä sitä pitäisi kauhistua. Suomessa asuva venäläislasta ei myöskään kutsuta tähän palvelukseen.


Venäjän kansalaisuus tukee venäläisen identiteetin säilymistä, suojelee kulttuurisuhteita, lisää oikeudellista turvaa ja tarjoaa kasvavalle ihmiselle mahdollisuuksia, joita pelkkä Suomen kansalaisuus ei anna. Venäjän kansalaisuuden saaminen myöhemmässä vaiheessa olisi tärkeä juttu, jos heti lapsena tätä vanhemmat eivät syystä tai toisesta hoitaneet synnytyksen jälkeisissä kiireessä. Venäjän kansalaisuuden järjestäminen ei ole kuitenkaan mahdoton ja noudattaa vakiintunutta käytäntöä niin kuin lapsellakin. 


Venäjän suurlähetystö antaa asiassa tarkemmat ja ajanmukaiset tiedot. Papereiden tarkistamista ja vastaanottoa varten on ollut ajanvarausjärjestelmä, joka toimi muutama vuosi sitten erinomaisesti sähköpostin avulla.

Tässä on Venäjän suurlähetystön ohjeet asiasta sikäli kuin olen saanut ne oikein pari vuotta sitten:http://www.datsha.com/uutiset/110609.shtml

"Venäjän kansalaiseksi rekisteröinti kestää alle 14 vuotta vanhalle lapselle, jolla toinen vanhemmista on Suomen kansalainen, noin kuukauden. Voit aloittaa rekisteröinnin täyttämällä vakiolomakkeen hakemukseksi. Lisäksi pitää esittää vanhempien passit, Suomen rekisteröintijärjestelmän ote lapsesta, vihkitodistus (tai asiakirja isyyden vahvistuksesta) ja kirjallinen suostumus vanhemmalta, joka on Suomen kansalainen ja jonka lapselle hankitaan Venäjän kansalaisuus. Kaikki asiakirjat on käännettävä venäjäksi. Asiakirjojen kääntämisen voi tehdä venäjän kielelle myös itse, mikäli kääntäjä osaa riittävän hyvin suomen kielen eikä tarvitse turvautua virallisen suomenkielen kääntäjän apuun. Rekisteröintiviranomaisen ote ja vihkitodistus (tai isyyden vahvistamisen asiakirja) on pakollista todistaa apostillan avulla. Luettelo tarvittavista asiakirjoista voi vaihdella hiukan tapauksesta riippuen".

Tässä on jotain lisätietoja kaksoiskansalaisuudesta, mutta Venäjän kansalaisuuden saamiseen Suomen kansalaisuuden rinnalla EI TARVITSE EIKÄ PIDÄ KYSYÄ MITÄÄN SUOMEN VIRANOMAISLUPAA, koska asia ei ole Suomen päätettävissä. Kaksoiskansalaisuudesta olen kirjoittanut seuraavaa:
http://www.datsha.com/uutiset/250703.shtml

Venäjän laki asiasta on tässä: О гражданстве Российской Федерации. Федеральный закон. Собрание законодательства Российской Федерации, 2002. № 22, ст. 2031.