maanantai 22. lokakuuta 2012

Venäjältä karkotettu Antti Rautiainen kirjoittaa FIFI:ssä Kavkaz-Centeriä vastaan

Venäjältä karkotettu Antti Rautiainen kirjoittaa FIFI:ssä Kavkaz-Centeriä vastaan:


"Kavkaz Center on varmasti Pohjoismaiden ylivoimaisesti merkittävin vihasivusto. Siihen verrattuna Jussi Halla-Aho, Mikko Ellilä ja Seppo Lehto ovat nappikauppiaita. Kavkaz Centerillä on satojatuhansia lukijoita – liike, jota se tukee, iskee aseellisesti Venäjän viranomaisia vastaan viikoittain. Jos joku kirjoittaisi tällaista tekstiä Suomessa ja suomeksi, kutsu käräjäoikeuteen tulisi nopeasti. Bäckmanin ja Molarin mölistyä Kavkaz Centerista kukaan ei kuitenkaan enää halua ihmetellä sivustoa Suomessa.Mikael Storsjö on Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen jäsen, ja hän oli vuonna 2008 vihreiden ehdokkaana kunnallisvaaleissa. Rikosvastuu on tietysti aina ensisijassa kirjoittajalla ja vasta sitten palvelimen ylläpitäjällä. Minua ei edes niinkään häiritse kysymys Kavkaz Centerin laillisuudesta, enkä tiedä auttaisiko Kavkaz Centerin sulkeminen mitään. Islamistit ovat Pohjois-Kaukasuksella niin merkittävä voima, että on myös hyvä tietää, mitä he ajattelevat. Ja mahdollisesti heidän kanssaan on ennen pitkään joka tapauksessa neuvoteltava rauhasta, vaikka itse en välttämättä haluaisi neuvotella näiden ihmisten kanssa yhtään mistään.En usko, että tällaisen sivuston ylläpitäjä voisi ajaa uskottavasti ihmisoikeuksia Venäjällä. Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi tekee paljon tärkeää työtä, jota juuri kukaan muu ei Suomessa tee. Mutta Kavkaz Centerin kaltaisen vihasivuston palvelimen ylläpitäjän osallistuminen vie projektilta kaiken uskottavuuden, ja itsekin haluan pitää järjestöön tiettyä etäisyyttä" (Antti Rautiainen, FIFI).


Antin teksti on pääpiirteittäin perusteltua, vaikka en pidä hänen tavastaan määritellä suorittamaani eksorsismia naivistis-mekanistisen hermeneutiikan mukaisesti, kun hän kirjoittaa: "Yksi ensimmäisistä Suomen antifasistisen komitean kampanjoista kohdistui suomalaisella palvelimella sijainnutta Pohjois-Kaukasian islamistitaistelijoiden Kavkaz Center -sivustoa vastaan. Porukan tähän asti hörhöin tempaus oli Juha Molarin yritys manata Kavkaz Center kumoon tuomiokirkon portailla Beslanin iskun vuosipäivänä" (Antti Rautiainen, FIFI).


Eksorsismissa oli tietysti tarkoitus, että Kavkaz Centerin moraalishengellinen ala-arvoisuus tulee provosoidusti ja demonstratiivisesti esille julkisuudelle Suomessa, koska siihen mennessä juuri kukaan ei tietänyt asiasta Suomessa. Täytyy tulkinnan taustaksi ymmärtää, että tein 300 sivua paksun graduni eksorsismista, sen uskontohistoriallisista yhteyksistä ja hermeneuttisista haasteista. Ja todella luin graduni sadat tutkimukset ja artikkelit. Sen jälkeen väittelin tohtoriksikin psykohistoriasta teologisessa tiedekunnassa Helsingin yliopistossa. Silloin myös tutustuin psykolingvistiikan ja hermeneutiikan moninaisiin tutkimuksiin viime vuosisadalta ja tältä vuosisadalta. En suinkaan elä naivistismekanistisen maailmankuvan vallassa, vaikka Kavkaz-Centerin tekstit ovat senkaltaisia ja ansaitsivat siksi yhdenvertaisen vastauksen keskiaikaisen eksorsismin muodossa.


Antti Rautiainen esittää myös varsin asiallisen ja perusteellisen kuvauksen venäläisestä yhteiskunnasta. Hän esittää taustoja ja syventää tulkinnan mahdollisuuksia ns. kohudosentti Johan Bäckmanin virittämään keskusteluun, joka liittyy Suomen lastenoikeus- ja perheoikeusongelmiin. Rautiainen tuo myös uusia tapauksia. Samalla hän arvioi suomalaista yhteiskuntaa ja sen mediaa kriittisesti.


Vaikka olen hyvin kriittinen niitä poliittisia ja yhteiskunnallisia liitoksia kohtaan, joita Antti Rautiaisella oli ilmeisemmin Venäjällä, niin tässä artikkelissa on pääosin vain kiitettävää.


. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html