maanantai 12. marraskuuta 2012

Juha Molari pyysi Tukholmassa Kustaa Vaasalta, että meitä ei pakotettaisi luterilaisiksi, vaan saisimme turvautua ortodoksiseen uskoon


Sain kirjoitettua erään venäjänkielisen artikkelin, jossa valmistelen pohdintoja venäläissuomalaista mediakonferenssia varten. Artikkeli tulee julki lähiaikoina. Tämän jälkeen oli kova kiire Tukholman laivalle. Tämä oli köyhän miehen halpa matka.

Viking Linen Gabriella-laiva ei kovin hyvin miellyttänyt hytin ja muun tarjonnan osalta toiveitani. Edestakaisin matkan hinnaksi tuli vain 7 euroa, joten en voinut paljon vaatia laivan ja hytin tasosta. Minä sain tuon 7 euroa lahjaksi, enkä edes maksanut sitä.

Kuva: Museossa Juha Molari löysi entisöidyn ikätoverinsa

Tein matkaani venäläisten ystävieni kanssa. Meitä oli matkassa noin tusinan verran matkalaisia. Ystäväni ymmärsivät hyvin köyhän tilanteeni ja siksi teimme kaikki valintamme siten, että en joudu vaikeuksiin. Meillä oli mukana omat tuoremehut ja ruoat, joita söimme kajuutassamme. Laivan lihapyörykät eivät olisi olleet varmasti maukkaampia kuin venäläisten ystävieni mukaansa pakkaamat broilerit ja muut herkut.

Ihan ilmaiseksi en kuitenkaan selvinnyt laivalla. Ostin kolme kertaa puolen litran coca cola –pullon tax free-myymälästä ja yhden puolen litran lähdevesipullon.  Käytin rahaa tällä tavalla 6 euroa 90 senttiä. Laivalla oli erittäin niukka alkoholittomien juomien myyntitarjoilu: lähinnä coca cola ja lähdevesi. Teetä ja kahvia en juo.

Tukholmassa osasimme olla yhtä säästäväisiä, mutta venäläinen säästäväisyys ei ole suinkaan kurjuutta. Me kävelimme Viking-terminaalista Vasa-museoon ja sieltä takaisin. Niin säästyi matkakuluissa monta euroa ja näimme kaupunkia kävelymatkamme aikana. Kuvassa Juha Molari kävelymatkalla terminaalin ja Vasa-museon välissä. Ilma oli sopiva kävelyä varten, satunnaisesti oli vain pieniä vesipisaroita ja lämpötila noin + 5 astetta celsiusta.

Venäläinen ystävänä – juristimies – kertoi ensimmäiseksi muistikuvakseen, kun saavuimme Vasa-museon tuntumaan, että tämähän on maa, jossa ei saa lapsille enää opettaa ”hon, han”, vaan he valitsevat vasta myöhemmin sukupuolisuutensa. Niin pääsimme ihmettelemään myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon Helsingin hiippakuntaan valitun piispan Irja Askolan ensimmäistä virallista puheenvuoroaan, jossa hän päätti puhua homoseksuaalien oikeuksista. Tämä priorisointi ensimmäiseksi puheenvuoroksi heti piispaksi valinnan jälkeen herätti aiheellista paheksuntaa venäläisissä ystävissäni.

Toinen venäläinen ystäväni kertoi, että Johan Bäckman oli ollut kaikilla venäläisillä televisiokanavilla, jos käänsi kanavan TV1-kanavasta NTV:hen, niin aina oli Bäckman esillä. Ystäväni mukaan Bäckman toi esille sellaisia asioita Suomen toiminnasta, jota virallisesti Suomi piilottelee ja kätkee. Kerroin siitä järkyttävästä ihmisoikeusloukkauksesta, jota tietyt toimittajat ja yliopistoväki olivat ryhtyneet häntä vastaan nyt väitöskirjan ja tohtoritutkinnan halventamiseksi.  Tämä olikin se ainoa poliittinen lyhyt vuoropuhelu, jota kävimme venäläisten ystävieni kanssa.

Vasa-museoon pääsin yllättäen ilmaiseksi, sillä pankkikontillani ei ollut tarvittavaa 11 euroa ja korttini ei toiminut. Niin ystävä maksoi lippuni museoon. Täällä venäläiset ja ruotsalaiset olivat selvä valtaenemmistö museovieraista. Jonkin verran kuulin myös englannin ja saksan kieltä. En nähnyt yhtään suomalaista museovierasta, mutta pidin mahdollisena, että eräs pariskunta olisi ollut suomalainen. Heidän ulkonäkönsä ja vaatetuksensa sopivat hyvin suomalaisiin. En päässyt kuitenkaan varmuuteen asiasta, koska en kuullut koskaan heidän sanovan yhtään mitään missään asiassa toisillensa tai muutenkaan, vaikka olin muutamia kertoja aika lähituntumassa.

Venäläisiä oli runsaasti yksittäisinä museovierailijoina ja isoina ryhmäkuntina, joille oli myös venäjänkieliset opastukset. Museossa pysähdyimme jälleen syömään kotoa tuotuja karjalanpiirakoita, broilereita ja muuta ruokaa, sillä emme halunneet käyttää aikaa ja rahaa ravintoloihin.

Vaasa –museon ydin rakentuu vanhan uponneen laivan ympärille. Ruotsalaisen suuruuden lippulaiva oli lastattu liian täyteen aseita. Laivan pohjalle ei vakauden turvaksi voitu lastata enää tarpeeksi tynnyreitä ja muuta lastia, koska laiva olisi painunut liian syvälle. Niin tuulen käydessä laivaan tämä kaatui ja upposi: laivan painopiste ei ollut raskaan aseistuksen vuoksi kohdallaan. Tietysti annoin ystävieni kuvata minut laivan tuntumasta.

Virallisen myytin mukaan Ruotsin kuningas on itsensä enkelten suojeluksessa. Virallinen myytti ei pelastanut tuota laivaa.


Kustaa Vaasalle esitin köyhän kansan puolesta pyynnön, että Ruotsin valtakunnan itäosaa ei saatettaisiin luterilaiseksi, sillä jälkiviisaana olen voinut ymmärtää, että jos sittemmin vuosisatojen kuluttua syntynyt Suomen valtio ja Suomen kansa eivät olisi saaneet luterilaista uskontoa, niin yhteydet Hitlerin Saksaan eivät olisi ilmeisemmin koskaan kehittyneet aseveljeydeksi.  Kustaa Vaasa ymmärtäväisenä miehenä kantaa vastuuta myös tulevaisuudesta ja hänen sopii harkita sitäkin vaihtoehtoa, että nuo lukutaidottomat metsäläiset Pohjanlahden itäpuolella saisivat kääntyä roomalaiskatolisuudesta ortodoksiseen uskoon.  Valitettavasti ruotsalaiset eivät ole koskaan erityisemmin rakastaneet venäläisyyteen ja slaavilaisuuteen viittaavia henkisiä, hengellisiä ja kulttuuria vaikutteita Pohjanlahden tällä itäisellä puolella. Tiedetään historian kirjoista, että muuan Fleming jatkoi Vaasan jälkeen taistelua roomalaiskatolisuuden puolesta: hän piti jopa vallassa Suomeksi sittemmin tunnettua aluetta ja Viroa. Pohjan pitäjässä Fleming tapettiin muuan kiven päällä lähellä Pyhän Marian kirkkoa, minkä jälkeen voimasuhteet alkoivat kääntyä yhä enemmän luterilaisten voitoksi. Verilöylyt olivat uskonsotien tähden hirvittäviä. Verisesti tuotua luterilaista kirkkoa parempi ratkaisu olisi ollut, että Kustaa Vaasa olisi kuunnellut meikäläisen köyhän kansan pyyntöä saada alusta alkaen turvautua ortodoksiseen ja slaavilaiseen uskoon ja traditioon.

Paluumatkalla kävelin ruotsalaisen uudemman sotalaivan ohi. Sen valokuvaaminen ei alkuaan onnistunut kovin hyvin kameralla, koska kamera ei tarkentunut siihen tavanomaisesti.  Ruotsalaiset ovat päättäneet varustautua tällä nykyaikaisella sotalaivalla Viron ja Suomen sotalaivaston uhkaa vastaan.

. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html