keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Mikä mies Jarmo Koponen toivottaa tervetulleeksi Särkyneet peilit –konferenssiin?


Suomalaisvenäläinen mediakonferenssi ”Särkyneet peilit” («Кривые зеркала», Vääristyneet peilit) on lähestymässä. Tilaisuus järjestetään Helsingissä eduskunnan auditoriossa 3.-4.12.2012. Olen kiitollinen siitä, että tilaisuus siirtyi pois Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksesta eduskunnan auditorioon. Venäjän diplomaatit ja suurlähetystö varmaankin kauhistuivat, kun huomasivat, mikä mies on Jarmo Koponen, ja kielsivät tilojensa käytön tilaisuuteen.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että "särkyneet" tai "vääristyneet" peilit pitäisi saada hyvään kuntoon: nollatoleranssi vääriä tietoja vastaan! Huvipuistojen hullunkuriset peilit saattavat hetken naurattaa, mutta valtiollisten ja kulttuuristen suhteitten vaurioittamiseen saakka nuo hullunkuriset peilit eivät saisi pystyä. En hyväksy vääriä tietoja Suomen tai Venäjän mediassa, jos niitä esitetään tai jos niitä on ollut naapurivaltiosta tai siellä tapahtuneista asioista, olipa kyse Suomesta tai Venäjästä. Epätarkkuuksilla rikotaan venäläisten luottamusta Suomeen ja suomalaisten luottamusta Venäjään. Peilit vääristyvät ja rikkoutuvat pahimmissa tapauksissa kahteen kertaan. Vakavalle, haastavalle dialogille olisi tarvetta myös silloin, kun dokumentit ja tiedot ovat täysin rehdit ja täsmälliset. Lähtökohta on siis mediakonferenssille ihan kelvollinen. Valitettavasti minulle on päässyt syntymään epäluulo tiettyjä suomalaisjärjestäjiä kohtaan. En ole aivan vakuuttunut, että järjestelijät olisivat esittämässä katumuksensa ja synnintunnustuksensa suomalaisen ja venäläisen median edessä siitä myyräntyöstä ja vääristelystä, jonka mukaan heidän toimintaansa on voitu luonnehtia tähän saakka. Mielestäni he ovat omalla toiminnallaan aktiivisesti luoneet vääristyneen kuvan Venäjästä ja Venäjän hallitukseen arvostavasti suhtautuvista suomalaisista. Ehkä näiden suomalaisten tyyppien - Koposen, Paanasen ja Vihavaisen - painoarvoa ei pitäisi edes tämän blogin vertaa korostaa, mutta mediaseminaarin lähestyessä katson kaikesta huolimatta aiheelliseksi tuoda julki heihin kohdistuvan epäluulon perusteet dokumentoidusti. 

- - - -

Nyt marraskuun 2012 lopun aikana esittelen kyseisen konferenssin muutamia esiintyjiä ja järjestäjiä, tarkempi analyysi julkaistaan myöhemmin. Aloitan esittelyn Jarmo Koposesta, joka on mainitun konferenssin eräs puuhakas toimija. Hänen esittelyään seuraavat henkilökuvat Kerkko Paanasesta ja Timo Vihavaisesta, jotka ovat myös molemmat keskeisesti esillä Särkyneet peilit -konferenssissa.

Jarmo Koponen (Ярмо Копонен) toivottaa suomalaisia ja venäläisiä tervetulleeksi mediakonferenssiin. Hän on tunnettu Facebook-päivittäjä, minkä ohella hän kirjoittaa erästä blogiaan ja kustantaa erästä verkkosivustoa, jossa ihmiset käyvät kaikenlaista keskustelua. Äskettäin Koponen on tehnyt Facebookissa kavereidensa kanssa villiä fantasiointia muutamista suomalaisista henkilöistä. Ilmeisemmin Koposen johtama verkkosivusto ei ole erityinen taloudellinen menestys nykyään. Aiemmin tuo verkkosivusto oli suomalaisen äärioikeiston ja uusnatsien kansoittama temmellyskenttä, monen uusnatsiin liityvän skandaalin kotipesä, mutta nykyään tuokin väki on jättänyt tai jättämässä - julkisten huhujen mukaan - konkurssikypsän sivuston. Koponen on työskennellyt Suomen valtiollisessa yleisradioyhtiössä Yle ja Suomen Moskovan suurlähetystössä. Koposta ei voi itseään määritellä äärioikeistolaiseksi natsiksi, vaan hän pikemmin osoittaa sympatiaa Venäjän demokraattista järjestelmää rikkoville värivallankumouksellisille anarkisteille ja tahoille.

Mikä mies siis toivottaa meitä tervetulleeksi Särkynet peilit –konferenssiin? Dialogia varten on aina tarpeellista tuntea kumppani, jotta keskustelussa voimme ymmärtää väärentämättömästi viestimme.

Jarmo Koponen kirjoitti 27.10.2012 täysin myötämielisen, kritiikittömän artikkelin ”Mafiavaltio ja Kasvoton mies”, jossa hän liittyi Luke Hardingin (Люк Хардинг) käsityksiin. Tässä on aiheellista todeta Suomessa heikosti tunnettu seikka, että Venäjällä on arvioitu tämä Luke Harding länsivakoojaksi, akkredointiin liittyvien laittomuuksien johdosta hänet lopulta karkotettiin Venäjältä. Hänen arveltiin myös harjoittaneen tiedustelutoimintaa Pohjois-Kaukasiassa terrorisminvastaista toimintaa vastaan: Harding oli matkustellut alueella luvattomasti.  Vuonna 2011 Luke Harding julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi Venäjälle Hänet pidätettiin huhtikuussa 2010 Ingushiassa, kun hän oli vain vähän aiemmin haastatellut Dagestanissa Moskovan metroaseman terrori-iskuun syyllistyneen naisterroristin Maryam Sharipovan (Марьям Шарипова) isää. Tämä naisterroristi eli seksuaalisuhteessa Al-Qaida-terroristin kanssa: hänen edesmennyt miehensä oli tohtori Muhammad (Доктор Мухаммад).[1]

Ns. Helsinki komitean tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain kongressissa Harding esitteli Venäjä-toimiensa yksityiskohtia. Koponen on juuri keskeinen suomalainen henkilö Hardingin toiminnan ja käsitysten markkinoinnissa suomalaisille.

Koponen kirjoittaa itsekin: ”Mafiajohtajan tavoin Putin on pikkuhiljaa hilannut itselleen käsittämättömän omaisuuden” (artikkeli ”Mafiavaltio ja Kasvoton mies”, 27.10.2012). Koponen otaksuu Putinin hallinnon ”suljetuksi järjestelmäksi, jonka tuho on arvaamaton” (ibid). ”Viime päivien Suomi-uutisoinnin valossa” vaikuttaa Koposen mukaan ”hyvin loogiselta” tämä Masha Gessen käsitys, jonka mukaan ”venäläiset toimittajat ovat kuin armeijassa. - - - Taistelemme, olemme sodassa” (ibid). Koposen mainitsema Masha Gessen (Маша Гессен) on amerikkalaisen tiedustelupalvelun perustaman propagandakanavan Radio Libertyn («Радио Свобода») Venäjä-toimiston nykyinen johtaja.[2]

Koponen liittyy myös 23.5.20120 artikkelissaan ”Diktaattori” amerikkalaisen propagandakanavan päällikön Masha Gessen määritelmään, että Putin olisi ”diktaattori”. Itse asiassa Koponen on juuri tehnyt Suomessa Masha Gessen määritelmiä tunnetuksi. Koposen käsityksen mukaan ”Putin jatkoi kansan loukkaamista” (artikkeli ”Venäjä säilyisi ilman Putinia”, 4.3.2012), kun presidenttivaaleissa oli suuri vaalitarkkailijoiden määrä.

Jarmo Koposen mukaan Venäjän valtio ja sen oikeuslaitos on omaksunut ”keskiaikaisen kirkkokäsityksen” (18.8.2012 ”Pussy Riot muovaa Suomi-kuvaa”). Lisättäköön, että julkihomo Gessen on ollut aktiivisti myös Pussy Riotin puolesta vetoomuksissa.

Koposen mukaan Venäjän presidentti on mafiajohtaja, keskiaikaista suljettua järjestelmää odottaa arvaamaton tuho, mutta toistaiseksi venäläiset toimittajat ovat kuin armeijassa ja sodassa.  Tilanteen uhkaavuutta Koponen kuvailee artikkelinsa ”Pääideologin paluu vai presidentin virhe” kommentissa 17.8.2012 kello 18:44 mitä voimakkaimmalla ilmauksella: ”Venäjän johto on ottanut panttivangiksi suuren osan kansalaisiaan, jotka haluaisivat kulkea ja mennä sekä ilmaista itseään vapaasti”.

Koponen ilmoittautuu avoimesti Venäjän vallitsevan järjestelmän kaatamisen kannattajaksi artikkelissaan ”Älkää heiluttako venettä, rottaamme oksettaa!” (4.2.2012). Hän kirjoittaa artikkelinsa kommentissa 4.2.2012 kello 23:34: ”Mikä saa sinut ajattelemaan, että haluaisin Venäjälle vallankumousta? Päinvastoin toivon ja uskon, että koko Putinin nepotistisen järjestelmän tukipilareille ja rikkauksien kahmimiselle tulee loppu valtionsuojeluksessa enemmin tai myöhemmin”.

Tarvittaessa Jarmo Koponen on valmis toivottaa hyvin voimakassanaisesti loppua Venäjän lailliselle järjestelmälle ja Vladimir Putinille: Koponen kirjoittaa jouluaattona 24.12.2011 artikkelin ”Venäjän Putin-woodoo on päättymässä”. Otsikkonsa valinnassa Koponen jo liittyy Artemi Troitskyn (Артемий Троицкий) samannimiseen haastatteluun, jonka Finrosforum julkaisi. Ilman vähäistäkään kriittistä vastuullista toimitustyötä Koponen tarjoaa haastattelun otsikon ja videon blogissaan sellaisenaan joulutoivotukseksi lukijoilleen. Troitsky lupaa ja mainostaa verenvuodatusta Venäjälle, jos Vladimir Putin osallistuu Venäjän presidenttivaaleihin.

Odotamme mielenkiinnolla, että suomalaisen median vääristyneet kuvat saadaan keskustelujen kohteeksi ja itse asianomaiset ovat jopa päättäneet järjestää seminaarin.

Viitteet

[1] Tohtori Muhammad saapui Pohjois-Kaukasukselle 90-luvun puolessa välissä ja oli läheisessä kanssakäymisessä komentaja Khattabin (Хаттаб) kanssa. Muhammad edusti Al-Qaidaa Dagestanissa ja Tšetšeniassa, kunnes 30.9.2009 hän sai terroristin lopun – hänet surmattiin Dagestanissa. Muhammed oli alueella toiminut palkkaterroristi. 30.9.2009 sai surmansa myös terroristijohtaja Sultan Magomedov.
Muhammed hoiti terroristitarpeita varten sekä ihmiskauppaa että ulkomaisten varojen siirtoa Georgian ja Azerbaidzhanin kautta Pohjois-Kaukasian separatisteille ja palkkasotureille. Muhammed edusti wahhabilaista islamilaista uskontulkintaa niin kuin Al-Qaidaan sopii.

Maryamin perheessä myös veljet ja vanhemmat olivat herättäneet poliisin huomion wahhabilaisen uskontulkinnan tähden.

Al-Qaidan etuja hoitanut terroristipäällikkö, turkkilainen Zia Pec (Зия Печ) sai surmansa jo keväällä 2009: Pec toimi Tšetšenian alueella yhdessä Turkkista, Algeriasta ja Saksasta tulleiden muiden palkkasotureiden (palkkaterroristien) kanssa. Pec palasi Turkkiin vuonna 2006, mutta palasi pian taas Tšetšeniaan ja tammikuussa 2008 hän siirtyi Dagestanin. Pec ja Muhammed muodostivat tärkeän Al-Qaida –tiimin ihmiskaupan ja rahoituksen tarpeita varten.

Myös Moskovan terrori-iskun toinen naisterroristi oli seksuaalisuhteessa Al-Qaida-terroristiin: Janet Abdurahmanov (Джанет Абдурахманова) oli hänkin seksuaalisessa ja wahhabilaisessa sidoksissa Al-Qaida –terroristiin. Kirjoitin jo 6.2.2010 artikkelin Venäjän turvallisuuspalvelun toimenpiteestä 2.2.2010, kun tällöin turvallisuuspalvelu oli surmannut Al-Qaida –terroristijärjestön Pohjois-Kaukasian divisioonan perustajan Mohmad Shaban tai Mohammad Shaban (venäjäksi: Мухаммад Шабаан), egyptiläisittäin Seif Islamin (venäläisittäin: Сейф Ислам).

Mohmad Shabaanin eliminointi oli terrorismin vastaisen toiminnan näkökulmasta merkittävä saavutus, koska hän oli ollut tärkeä lenkki Osama bin Ladeniin. Tällöin kuoli myös Al-Qaida -terroristijohtajan avustaja Ibrahim (Umalat) Magomedov. Moskovan Kulttuuripuiston metroasemalla tapahtuneessa terroriteossa ensimmäiseksi tunnistettu itsemurhapommittaja oli 17 vuotta vanha Janet Abdurahmanov (Джанет Абдурахманова). Tämä jo hyvin yli kolmikymppinen Ibrahim (Umalat) Magomedov (Умалат Магомедов) oli nainut kyseistä nuorta dagestinalaistyttöä vähintään vuoden päivät. Surmatut olivat Doku Umarovin (Доку Хаматович Умаров; Умаран Хамади кант Докка) kavereita.

Sittemmin kävi myös ilmi, että Mikael Storsjön Kavkaz Center oli se tiedonvälityskanava, jonka kautta mainittu Kaukasian emiiriksi itseään kutsuva, Al-Qaidan terroristien kanssa wahhabilaiseen terrorismiin omistautunut Dokka Abu Usman (Докка Абу Усман; Умаров Докку Хамадович) välitti viestinsä ennen terrori-iskua ja sen jälkeen, hän myös ilmoitti ottavansa vastuun ja antavansa kunnian ”naismarttyyrien” teolle.

[2] Masha Gessen syntyi Moskovassa 1967, mutta hän muutti  1981 vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin.  24-vuotta vanha ”arkkitehti” palasi vuonna 1991 Moskovaan, jossa hän alkoi toimia amerikkalaisen veljensä kanssa journalistina. 

Jo heti 1990-luvulta alkaen Masha Gessen on ollut eräs johtavista seksuaalivähemmistöjen avulla huomiota herättäneistä hahmoista Venäjällä. Itsekin hän elää homosuhteessa. ”Amerikan äänessä” (VOA) Masha Gessen on toistuvasti vedonnut Pussy Riot –anarkistiryhmän puolesta.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) on Yhdysvaltain Kongressin rahoittama propagandakanava. Sen perustaminen liittyy kylmän sodan propagandaan kommunismia vastaan. Valtaosa RFE:n rahoituksesta tuli CIA:lta kanavan alkuvuosikymmeninä. CIA:n upseeri Cord Meye valvoi RFE:n lähetystoimintaa vuosina 1954-1971. Tämän jälkeen CIA:n osallistumista RFE:n toimintaan on peitelty enemmän.  Äskettäin tuli tietoon, että esimerkiksi CIA käytti 30 miljoonaa USD farsinkielisiin anti-iranilaisiin ohjelmiin VOA:n, Radio Free Europan (RFE) ja Radio Libertyn Radio Fardan kautta sekä 23 miljoonaa USD muiden välineiden kautta.

Minä olen henkilökohtaisesti havahtunut Masha Gessenin nykyään johtaman kanavan petollisuuteen useamman kerran jo aiemmin. Radio Free Europen/Radio Libertyn toimittaja Courtney Brooks soitti minulle useamman kerran toukokuussa 2011, kun olin Pietarissa. Hän ei kuitenkaan käyttänyt antamiani seikkaperäisiä, yksilöityjä tietoja, dokumentteja, vaan kirjoitti myötämielisen jutun terroristikanavan Kavkaz-Centerin kustantajan Mikael Storsjön hyväksi, toisti erehtymättömästi tämän mielikuvitukselliset väitteet:”Finnish Publisher Vows To Continue Chechnya Work After Acquittal” (May 14, 2011). Kahden tunnin puhelinhaastattelun jälkeen hän julkaisi ainoastaan lauseeni, että Storsjö esittämä tarina, jonka mukaan Molari ja Suomen antifasistinen komitea ”uhkaisivat vaarallisesti” häntä, on pelkkää mielikuvitusta, mutta mitään kovaa faktaa RFE ei esittänyt Kavkaz-Centerin kustantajaa vastaan. 


. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html