keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Suomi juhli lapsikiistan ”torjuntavoittoa” Dmitri Medvedevin vierailun avulla

Kuva: Ylen merkillinen uutinen Venäjän pääministerin
Dmitri Medvedevin vierailun jälkeen.

Suomen media, muutama ”välkky” kansanedustaja ja valtiollinen yhtiö YLE juhlivat Suomen talvisodan torjuntavoittoa lapsikiistassa Venäjää vastaan. Koko voitto jää kuitenkin epäonnistuneeksi illuusioksi, median yrittämäksi silmänkääntötempuksi.

Venäläisessä mediassa ei havaittu mitään Suomen torjuntavoittoa lapsiasiakiistassa. Vähän aiemmin YLE oli julistanut, että Venäjä olisi aloittanut informaatiosodan Suomea vastaan. Nyt ”välkky” kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen riemuitsi torjuntavoitosta, jonka Suomi olisi saanut aikaan aktiivisella tiedotuksellaan.

Venäjällä pääministeri Dmitri Medvedevin Suomi-vierailu uutisoitiin varsin niukasti, lähinnä kerrottiin Suomessa esitetty kysymys presidentti Vladimir Putinin terveydentilasta. Medvedev oli kiistänyt Suomessa liikkuneet villit huhut Vladimir Putinin terveydentilasta. Jo aiemmin presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov oli kiistänyt huhut vakavasta sairaudesta. APEC:n huippukokouksessa Putin ontui lievästi urheiluvamman tähden.

Aiempien kokemusteni valossa, kun joskus olen saanut kuulla Venäjän pääministerin ja presidentin puhetta Suomessa sanasta sanaan, olisin hyvin epäluuloinen ja pidättyväinen siihen informaatioon, mitä Suomen media kertoo Venäjän pääministerin tai presidentin sanoista. Suomessa yleensä yksittäinen lause on poimittu pitemmän esitelmän kokonaisuudesta, mutta tämä lause ei tee oikeutta kaikelle sanotulle ja vuorovaikutukselle. En voinut kuulla ja nähdä Medvedevin vierailua reaalisessa hetkessä, joten joudun turvautumaan Ylen ankarasti toimittamaan aineistoon. Rohkenen kuitenkin asettaa kysymyksenalaiseksi suomalaisten saavuttaman uusimman ”torjuntavoiton”. Suomalaisesta mediasta saa vaikutelmaksi taistelutilanteen - informaatiosodan - mutta Medvedevin vastaukset voi lukea Venäjän hallituksen sivuilta. Medvedev vastasi kaikenlaisiin vaatimuksiin hyvin tyylikkäästi.

Pertti Salolaisen uskottavuus ulkopoliittisten rehellisten ja totuudenmukaisten tietojen välittäjänä lähenee nollaa jo monien aiempien ylilyöntien ja rimanalitusten johdosta. Hän on monta kertaa osoittanut johdonmukaisen propagandistisen toimintansa tarinoinnissa Venäjää vastaan. Salolainen oli taas tällä kertaa Ylen uutisissa, mikä antaa aihetta olettaa, että nyt on vuorossa propagandapuheenvuoro. Siellä missä Salolainen on kutsuttu haastatteluun, on tarjolla ulkopoliittista propagandaa.

Ylen uutisten pääotsikko juhlii torjuntavoittoa: ”Kansanedustajat tyytyväisiä Venäjän perääntymiseen lapsikiistoissa”. Jo pian kuitenkin paljastuu, ettei mitään muutosta ole tapahtunut, jopa Yle paljastaa oman otsikointinsa kyseenalaisuuden ristiriitaisella tekstillä, jota he eivät voineet välttää: ”Pertti Salolainen (kok.) ja Juho Eerola (ps.) tyrmäävät Venäjän pääministerin epäillyt siitä, että suomalaisilla olisi ennakkoasenteita venäläistaustaisia vanhempia vastaan”.

Venäjän hallitus on julkaissut lehdistötilaisuuden kysymykset ja vastaukset kokonaisuudessaan. Aineistosta käy ilmi, että Yleisradio ja Helsingin Sanomat valittivat Venäjän median antaneen ikään kuin väärää informaatiota lapsikiistasta. Medvedev vastasi maltillisesti ja tyylikkäästi, että Venäjän lehdistö on vapaa, mutta hän ei tiedä kaikkea, olisiko väärää informaatiota ilmennyt. Sinänsä lapsikiistojen julkisuus on kiusallista lapsille ja perheille. Pääministeri Dmitri Medvedev vastasi kysymyksiin tyylikkäästi ja toisti Suomi-vierailunsa aikana huolensa suomalaisten kielteisistä ennakkoasenteista venäläistaustaisia vanhempia vastaan. Juuri tämä huolestuttava ongelma on ollut alusta alkaen ns. lapsikiistan ytimessä. Medvedev toisti moitteen kielteisiä ennakkoasenteita vastaan. Tämän jälkeen on erikoista juhlia jotain ”torjuntavoittoa”, jonka Suomi olisi saavuttanut tiedottamisellaan Venäjän infosotaa vastaan. Varsin kiivaaseen kysymykseen Medvedev vastasi rauhallisesti, että Venäjällä ei ole mitään erityisempiä virheitä tapahtunut uutisoinnissa. Venäjän media on vapaa.

Pertti Salolainen (kok) ja Juho Eerola (ps) puhuvat myös epärehellisesti, mielestäni valehtelevat tietoisesti julkisuudelle, kun väittävät Ylen haastattelussa, että Suomessa olisi ”erittäin ystävälliset suhteet venäläisten kanssa” ikään kuin venäläistaustaisiin ei suhtauduttaisi Suomessa tietyllä ennakkoasenteella.

Jo pieni silmäys suomalaisiin internet-sivustoihin osoittaa, että ”ryssittelyä” ja ”rajan taakse kyyditykset” sekä muut kielteiset ennakkoasenteet näkyvät hyvin voimakkaasti keskustelupalstoilla ja kommenteissa.  Varmasti Suomessa on myös monia onnistuneita kokemuksia, eikä kaikkia kielteisiä kokemuksia venäläiset tahdo kertoa suomalaisille viranomaisille ja toimittajille, mutta monet kansallisten viranomaisten ja akateemisten yhteisöjen tekemät tutkimukset ovat Suomessa toistuvasti osoittaneet aivan viime päiviin saakka, että venäläistaustaisiin suhtaudutaan syrjivästi ja ennakkoluuloisesti päiväkodeissa, kouluissa, työnhaussa, asunnonhaussa jne.  Lisäksi monet yksittäiset venäläiset äidit ovat tuoneet oman kokemuksensa julkisuuteen, koska ovat joutuneet ennakkoasenteiden uhreiksi.

Tein opintojeni yhteydessä haastattelut muutamille venäläisille työntekijöille, jotka kertoivat joutuneensa syrjivän valvonnan ja ”laukkutarkastusten” kohteiksi niinkin hyvämaineisissa työpaikoissa kuin Fazerilla, kun taas suomalaiset työntekijät saivat erioikeuksia, taukotilat olivat suomalaisille paremmat, venäläisiltä kiellettiin venäjänkielen puhe jopa keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Sittemmin työpaikan ilmapiiri toki parani. Minä muistan myös erityisen hyvin monta omakohtaista kokemusta kielteisistä ennakkoasenteista, joiden uhriksi jouduin suomalaisena miehenä venäläisen perheeni johdosta. Eräällä kerralla Espoon piispa Mikko Heikka ilmoitti, että minun ei pitäisi matkustaa Venäjälle ilman hänen lupaansa (vaikka kyse oli vapaapäivistä perheeni kanssa). Toisella kertaa toinen korkea-arvoinen kirkollinen henkilö puhutteli minua, että minun pitäisi suostua niukempaan elämään Suomessa, koska vaimoni on venäläinen. 

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev toisti myös Suomi-vierailunsa aikana, että lapsikiistoihin voitaisiin etsiä ratkaisuja jonkinlaisessa Suomen ja Venäjän välisessä työkomissiossa. Nyt yllättäen Pertti Salolainen ja Juho Eerola tulkitsevat työkomission ikään kuin Suomen torjuntavoitoksi, jopa hyväksi ajatukseksi, kun monikulttuuriset perheet Suomessa lisääntyvät. Järki olisi siis vihdoin voittanut Venäjällä, toteaa Juho Eerola, joka unohtaa autuaallisesti, että Venäjä on tätä komissiota ehdottanut jo kauan aikaa ja Suomi on torjunut sen tarpeellisuuden. Nyt Eerolan mukaan järki voitti Venäjällä, kun Venäjäkin tahtoo komissiota. Pertti Salolaisen mukaan nyt Venäjällä olisi tapahtunut ”kehitys,jota me olemme toivoneet”.

Kaiken kaikkiaan Ylen uutisointi ja muutaman poliitikon kommentit jättivät paljon toivomisen varaa. Häiritsevintä oli tässä uutisoinnissa käsittämätön suomalaisen poliittisen itsetunnon kurjuus ja kierous: suomalaisilla on hyvin pakonomainen tarve selittää kaikki todisteiksi oman hybriksen ja loistavuuden puolesta. Teeskentely ja vilpillisyys ovat tulleet suomalaisen brändin johtomerkeiksi.

Eikö poliitikoille olisi tosiasioiden tunnustaminen jalompaa kuin teeskentely? Miksi suomalaisilla on vimmattu halu tehdä kaikesta arvovaltainen itsetuntokysymys, myyttinen kamppailu suurta itäistä uhkaa ja painetta vastaan?


. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html