perjantai 2. marraskuuta 2012

Venäjän Federaation pääministeri Dmitri Medvedev arvioi Pussy Riot-ryhmän rangaistusta ”jo riittäväksi”

Kuva: Nadezhda Tolokonnikova (Надежда Толоконникова) ja
Aleksei Navalnyi (Алексей Навальный)

Interfax-uutistoimiston mukaan tänään on Venäjän Federaation pääministeri Dmitri Medvedev arvioinut, että Pussy Riot –anarkistiryhmän jäsenet ovat jo istuneet ihan tarpeeksi rangaistusta. Tietenkään Venäjän pääministeri tai presidentti ei harjoita tuomiovaltaa, vaan tuomioiden ankaruuden määrittäminen ja tuomioista valitukset käsitellään riippumattomissa oikeuslaitoksissa. Medvedev ilmaisi nämä lempeät sanansa kansainvälisten tiedeolympialaisten kokouksessa. Hän kuitenkin muistutti, että tuomioista vapauttaminen kuuluu tuomioistuinten toimivaltaan.  Minun näkemykseni on jossakin määrin jyrkempi kuin Venäjän pääministerin. Sinänsä on totta, että kyseinen huligaaniryhmä on jo kärsinyt huomattavan osan rangaistuksestaan, jolloin on yleisen oikeuskäytännön mukaista ehdottoman tuomion muunto ehdolliseksi.

Jo muutaman kuukauden ajan ovat enimmät lukijat saapuneet blogiini provokaattori Pjotr Verzilovin (Пётр Верзилов) blogista. Hänen blogistaan on tullut toistakymmentä tuhatta lukijaa blogiini näiden muutaman kuukauden aikana. 

Herra Verzilovin blogista saapuneita lukijoita on kiinnostanut minun blogissani kerrotut tiedot Verzilovin vaimon Nadezhda Tolokonnikovan (Надежда Андреевна Толоконникова) pysyvästä oleskeluluvasta Kanadassa sekä rouvan ja herran suhteista Aleksei Navalnyin (Алексей Навальный) ja Boris Nemtsovin (Борис Немцов) kanssa. Kirjoitin aihetta käsittelevän blogikirjoituksen elokuussa 2012.  Navalnyi tapasi rouva Tolokonnikovan vain vähän ennen Pussy Riot –ryhmän (Пусси Райот) rikollista tempausta kirkossa.

Nemtsov tunnetaan myös vauhdikkaista valokuvista Heidi Hautalan kanssa: kuvissa molemmat ovat tempautuneet mielenosoituksiin Venäjällä. Aleksei Navalnyi oli vuoden alussa hyvin vihainen minua vastaan, koska viritin epäilyksen hänen Amerikan opintojensa rahoittajan NED:n vilpittömyydestä.  Asiasta virisi aika mittava keskustelu vaalien aikaan ja sen jälkeen: Yandex-hakukone antaa lähes 600 vastausta hakusana-yhdistelmälle ”Навальный Молари”. 

Kuva: Rouva Tolokonnikova ja herra Verzilov luonnontieteen museossa
pienten koululaisten museovierailun aikana.
Herra Verzilov on tunnettu ns. intiimistä taiteesta rouvansa Tolokonnikovan kanssa: tuo ”taide” toteutettiin samanaikaisesti, kun koululaislapsia saapui luonnontieteen museoon vierailulle. On aivan selvää, että minun vakaumukseni mukaan Pussy Riotin toiminta ja sen saama moni-ilmeinen tuki ovat täysin hävytöntä: ryhmä ansaitsi rangaistuksensa, jota he kävivät itse etsimässä itselleen kirkkotempullaan. En voi hyväksyä tuollaisen performanssin luvatonta esittämistä lasten museovierailun aikana enkä ylipäätänsä hyväksyä sukupuolisiveellisyttä loukkaavan, pahennusta aiheuttavan teon julkista esittämistä. Suomessa tuollaisesta museossa tapahtuneesta luvattomasta toimesta olisi saanut sakkoja tai vankeutta kuuden kuukauden ajan.

Oman tulkintani mukaan Pussy Riot –tempaus Kristus Vapahtajan kirkossa on osa länsimaisten pyrkimysten mukaista informaatiosotaa Venäjän valtiota ja sen henkistä traditiota vastaan. Venäjän ortodoksinen kirkko on uskollisuudessaan Pyhälle Raamatulle ja traditiolle osoittautunut kasvavaksi voimaksi Venäjällä, minkä tähden kirkkoa kohtaan on järjestetty menneen vuoden aikana useita provokaatioita, kirkkojen ikoneita ja seiniä on turmeltu sekä muita julkisuuskampanjoita on tehtailtu. Missä tahansa oikeusvaltiossa – myös kotimaassani Suomessa – Pussy Riotin toteuttama laiton rienaushetki kirkossa olisi johtanut rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Rangaistusten ankaruus on ollut Venäjälläkin keskustelun kohteena, myös länsimaissa olisivat rangaistukset vaihdelleet ilmeisen selvästi.

Venäläisten toimittajien keskuudessa on ns. länsimaisia liberaaleja arvoja varsin alkeellisesti toistavia kirjoittelijoita, eivät suinkaan kaikki mutta turhan moni niin kuin toimittajien suuressa joukossa riittää luonnollisesti monta aatetta ja mieltä. Nämä eivät aina välttämättä edes ymmärrä, että ns. länsimaiset liberaalit arvot eivät ole mikään edistys ortodoksisslaavilaiseen traditioon verrattuna, vaan suunnitelmallinen kampanja Venäjän hengellisen ja kulttuurisen perinnön tuhoamiseksi.

Venäjän pääministeri arvioi Pussy Riot-anarkistiryhmää jopa ”musiikkiryhmäksi”, minkä näkemyksen johdosta poikkean pääministerin tulkinnasta jossakin määrin: olen huomattavasti kriittisempi  En tunne mainitun anarkistiryhmän mitään levytystä, heidän tuotantoaan ei ole toistaiseksi näkynyt suomalaisissa tai venäläisissä musiikkikaupoissa. Ehkä heistä tulee musiikkiryhmä jossakin vaiheessa. Tähän saakka ura on ollut peniksen maalaamista nostosiltaan, ryhmäseksitoimintaa luonnontieteen museossa lasten museovierailun aikana ja virtsan heittämistä poliisin päälle. Ryhmä on ottanut uudempiin provokaatioihinsa mukaan myös kitaran, mutta kitara ei sinänsä tee anarkistiryhmästä musiikkiryhmää, niin kuin minustakaan ei tule uusi Jimi Hendrix tai Keith Richards vain sillä perusteella, että kuljettaisin kadulla laittomissa mielenosoituksissa mukanani kaunista hunajanväristä Tenson ¼ Classic lasten kitaraa. En aio edes heittää virtsaa helsinkiläisten poliisien päälle, sillä sellaiset rikolliset temput eivät tee muusikkoa, mutta sehän on vain minun näkemykseni.

Mielestäni anarkistiryhmä Pussy Riot sai tuomion, jota he tahtoivat ja ansaitsivat. Rohkeille mielenilmauksillekin on demokratiassa mahdollisuus, mutta nämä ilmaukset tulee tapahtua lakia ja järjestystä noudattaen. Laittomuudesta rangaistaan, niin kuin mielestäni on täysin perusteltua.  Seppo Lehto sai 2 vuoden ja 4 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen useista törkeistä kunnianloukkauksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta. Lisäksi Lehdon piti maksaa korvausta henkisestä kärsimyksestä kullekin uhrille 7500 euroa. Minun mielestäni tämä tuomioistuin menettely on selvä viesti koko yhteiskunnalle, että demokratiassa saa käydä asianmukaista keskustelua, mutta kriittinen keskustelu on ihan toinen asia kuin rikollinen kunnianloukkaus, kiihotus kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkominen. Niin myös Moskovassa tuomioistuin antoi selvän viestin kansalaisten hyvän käytöksen puolesta anarkistista rikollista riehuntaa vastaan.

. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html