tiistai 11. joulukuuta 2012

Dosentti Arto Luukkanen jättää liikaa lukijoiden vastuulle


Dosentti Arto Luukkasen tarina Savon Sanomissa ”Kreml leikkii tulella” (10.12.2012) jättää liikaa lukijan vastuulle. Savolaisen kohudosentin tarina lähtee Venäjän duuman vaaleista, jota seurasi joidenkin nationalisteiksi määriteltävien johtajien kutsumat mielenosoitukset. Lukijan aivan liian isolle vastuulle jää dosentin tarjoama epälooginen hyppy: hän samaistaa nuo mielenosoittajat – joiden käsitykset edustivat hyvin marginaalista osaa venäläisväestöstä – ”kansaan”. ”Kansa halusi tehdä muutoksia - - -”, kirjoittaa Luukkanen.

Kuvassa savolainen kohudosentti Arto Luukkanen
Luukkasen vauhdikkaassa tarinassa ”kansan” mielipiteestä hypätään heti seuraavassa kappaleessa Pussy Riot –ryhmään. Savolainen teologian tohtori jättää mainitsematta lukuisan joukon anarkistien ja mielenvikaisten hyökkäyksiä ortodoksista kirkkoa vastaan. Siksi lukija voi saada erheellisen mielikuvan valtiovallan ja kirkon ”liittoutumisesta” keskenään. 3. syyskuuta Käkisalmen hautausmaalla mielenvikainen mies hakkasi hautausmaan ristit rikki. Altain tasavallassa Topuchyan kylässä humalainen mies rikkoi Siperian vankileirin muistolle pystytetyn ristin. 6. maaliskuuta eräs mies rikkoi Vologdan alueen kirkossa kirveellä 30 ikonia. 18. maaliskuuta Valko-Venäjällä tahrittiin Pyhän Ristin arvokas ikoni. 20. maaliskuuta Stavropolissa katedraalissa rikottiin metsästysveitsellä ikoneita, hakattiin pappi ja rikottiin muita osia. Luukkanen vaikenee myös Pussy Riot – anarkistiryhmän yhteyksistä  ns. Voina-ryhmään, virtsan heittämiset miliisien päälle Nevskillä, ryhmäseksitempaukset luonnontieteenmuseossa lasten kouluvierailun aikana ja broilerien työntämiset naisten sukupuolielimiin suuressa tavaratalossa sekä muut vastaavat tempaukset. Vaikka savolaiset ovat tunnetusti lupsakaita, niin tuskin vastaavaa toimintaa hyväksyttäisi Savossakaan.

Vääriä mielikuvia virittää myös Luukkasen väite ”Naton tukikohdasta Uljanovskissa”. Kun Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta ilmoitti kiinnostuksensa vuokrasopimukseen kauttakulkukeskuksen saamiseksi Uljanovskiin, niin Venäjän kommunistinen puolue ja Gennadi Zjuganov alkoivat pyörittää mielenosoituksia ja kohua ”Nato-tukikohdasta”. Silloin hallitus ja sotilasjohto toivat esille, että kyseisen hankeen toteutuminen edistää Venäjän sotilaallista turvallisuutta. Kyseessä ei ole ”sotilastukikohta”, vaan transit-työkeskus. Hankkeen perusteltiin hyödyntävän Venäjän ja Yhdysvaltojen läsnäoloa Afganistanissa, josta Venäjälle on virrannut moninaisia terroristeja. Jo aiemmin Venäjän kautta on kulkenut yli 50 % Naton ei-sotilaallisista tarvikkeista Afganistaniin. Luukkasen tiedossa pitäisi olla, että huhtikuussa 2012 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti, ettei Uljanovskissa voi olla Naton henkilöstöä ja Venäjän tulli tarkistaa kaikki kuljetettavat tavarat. Kyseessä on  ei-sotilaallisten tuotteiden väliaikaista varastointia ja kuljetusta. Ulyanovskin lentokentän käytössä liitytään Venäjän hallituksen asetukseen 28.3.2008 N 219, jossa määritellään, että tavaroiden kauttakuljetus ei koske aseita ja puolustustarvikkeita. Asiakirja määrittelee Venäjän, Pakistanin ja Afganistanin välisiä tavarakuljetuksia YK:n turvallisuusneuvoston 1386 (2001) päätöksen ja Venäjän federaation asetusten mukaisesti. Venäjän presidentin erityisedustaja Zamir Kabulov tähdensi 24.9.2012, että Yhdysvaltain joukkoja ei tule Uljanovskin transit-työkeskukseen. Kuljetukset koskevat ei-sotilaallisia tuotteita, kuljetuksista vastaavat venäläisten yritysten venäläinen miehistö.

Moninaisten epätarkkuuksien avulla dosentti Arto Luukkanen kehitteli Savon Sanomiin jutun, jonka motiivit eivät ole edes savolaisten lukijoiden arvattavissa. Venäjällä kansan valitsema duuma ja presidentti nauttivat hyvää luottamusta, erimielisiä on kaikissa demokratioissa ja keskustelua käydään sivistysvaltioissa.  


Juha Molari
Euraasian Unionin kansanrintaman jäsen