maanantai 17. joulukuuta 2012

Romaniassa pidätetty, Suomesta lähtenyt ”terroristi” vaikuttaa vihaiselta yksittäistapaukselta


Romaniassa on toistuvasti kohuttu irakilaisiin liittyvistä terrorismiuhkista. Tämän päivän Ilta-Sanomat (17.12.2012 s. 13) julkaisi kuitenkin romanialaisia uutisiakin suuremman uutisen, jonka mukaan ”Suomessa asuvaa epäillään terroristiksi”. Tämän jälkeen IS kertoo tarinan Romaniassa tapahtuneesta pidätyksestä sekä Al-Qaida –epäilystä. Kyse on 38 vuotta vanhasta Khzr Karim Friad -nimisestä irakilaisesta miehestä, joka asuu pysyvästi Suomessa, mutta tuli pidätetyksi 13.12.2012 Romaniassa.

IS:n juttu vaikuttaisi palvelevan enemmän kaupallisia tarpeita kuin vakavaa asianmukaista käsittelyä. Myös Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva vaikuttaa IS:n haastattelussa hyvin pidättyväiseltä.

Romaniassa on koettu pelkoa irakilaisten terroristien uhkaa vastaan toistuvasti. Keväällä 2003 Romanian tiedustelupalvelu ilmoitti väitteen, jonka mukaan irakilaistaho suunnitteli terrori-iskua Amerikan Yhdysvaltojen ja Israelin diplomaatteja ja suurlähetystöjä vastaan. Irakilaiset agentit olisivat keränneet informaatiota hyökkäyksen valmistelua varten. Terrori-iskua varten suunniteltiin käytettäväksi AG-7 granaattia. Romania päätti vastatoimeksi julistaa Irakin 10 diplomaattia ja 31 muuta henkilöä ei-toivotuksi henkilöiksi maassa. Israelin suurlähettiläs Sandu Mazor myös vahvisti, että Romanian tiedustelupalvelu oli informoinut häntä hyökkäyssuunnitelmista Irakin sodan aikana. Epäilyt Irakin agenttien toiminnasta johtivat myös karkotuksiin Suomessa, Ruotsissa ja Unkarissa.[1]

Syyrian muslimijohtaja, sheikki Omar Bakri kertoi Bulgarian sanomalehdelle lokakuussa 2012, että Romania ja Bulgaria voisivat olla terroristien iskujen kohteena. Bakri tuntee Al-Muhajirun liikkeen, joka liittyy Al-Qaida-ryhmittymään. Bakrin mukaan islamistiterroristit näkevät Romanian ja Bulgarian muslimivaltioina ja moittivat niiden osallistumista Irakin ja Afganistanin sotilasoperaatioihin. Romanian ulkoministeri Titus Colatean vakuutti, että Romania pysyy uskollisena liittolaisena Amerikan Yhdysvalloille ja Natolle, mitä tahansa riskejä tulisikin.[2]

Joulukuussa 2012 Romanian uutiset kertovat, että irakilaismies pidätettiin Bukarestissa, koska tämä aikoi murhata Britannian suurlähetystön virkamiehen. Irakialaismiehen mukaan hän tahtoi kostaa perheensä murhan. Tämä 38 vuotta vanha irakilaismies asuu pysyvästi Suomessa. Mies oleskeli useiden päivien ajan joulukuussa 2012 Britannian ja Pohjois-Irlannin suurlähetystöjen lähettyvillä puistossa. Hän oli vuokrannut asunnon alueelta. Viranomaisten mukaan miehen tapaus on ”epätyypillinen”, sillä hänellä ei ollut terroristien aseistusta eikä pommia, vaan 22 cm:n veitsi. Romanian viranomaisten mukaan irakilaismies on Saddam Husseinin hallinnon kannattaja.[3][4][5]

Mediakriittistä havainnointia ei voi sivuuttaa tämän uutisoinnin tarkastelussa: suomalaismedia uutisoi rehevästi otsikossa ja lööpissä irakilaismiehen vaarallisesta suhteesta Al-Qaidaan, kun taas romanialaiset viranomaiset pohtivat miehen ”epätyypillisyyttä” terroristiksi. 

Olen tavannut useamman kerran pappisviran yhteydessä irakialaisia pakolaisia Suomessa ja havainnut heidän tuskansa länsiliittouman Irak-operaatioiden tähden, vaikka samanaikaisesti tuskin kukaan on ylistänyt avoimesti myöskään Saddam Husseinia. Muutamia kertoja olemme yhdessä rukoilleet, jotta näiden perheiden pelot poistuisivat. Suomalaismediassa katoaa pois rikollista aikomusta hautoneen miehen epätyypillisyys ja katkeruus.

IS julkaisi terroristitapauksen yhteydessä lyhyen selonteon Al-Qaida –terroristiverkostosta, mutta jättää tässä yhteydessä kertomatta Al-Qaidan Suomi-yhteydet, vaikka YK:n turvallisuusneuvoston Al-Qaida-sanktiot olivat julkista tietoa.[6] Mitenkään ei ole aiheellista puolustella Suomessa asuneen yksittäisen irakilaismiehen mahdollista rikollista suunnitelmaa puukottaa brittiläisdiplomaatti, tuo mies väijyi mahdollisesti pitkä puukko taskussaan Iso-Britannian suurlähetystön tuntumassa puistossa. Suomalaiseen sanomalehteen laaditussa Al-Qaidaa koskevassa yleisessä esittelyssä olisi kuitenkin ollut asianmukaista kertoa selonteon yhteydessä myös Al-Qaidan ”Suomi-solusta”, koska YK:n turvallisuusneuvoston mukaan Al-Qaidan toimintaa toteutetaan Kavkaz-Center –terroristiverkoston puitteissa. Yksittäisellä irakilaismiehellä ei sinänsä ole ilmeisemmin yhteyksiä tähän YK:n tunnustamaan Al-Qaidan ”Suomi-soluun”.

IS otsikoi suurellisesti, että ”Suomessa asuvaa epäillään terroristiksi”. Tämä liitettiin Al-Qaida –terrorismiin.  Ilmeisesti pahoissa aikeissaan kyseinen mies käveli 22 cm pitkä veitsi taskussaan Bukarestissa Iso-Britannian lähetystön edustalla puistossa. Iltasanomat ja muu suomalainen media eivät ole kertoneet sanaakaan, että Suomessa pääkaupunkiseudulla kävelee päivittäin – puistoissa, ostoskeskuksissa, liikennevälineissä ja virastoissa – henkilöitä, joista on Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus ja joiden toiminta kytkeytyy YK:n Al-Qaida –sanktiolistalla[6] mainittuihin toimintoihin, jotka toiminnot jatkavat jopa olemassaoloon suomalaisresurssein.  Bukarestissa puistossa kävellyt mies ei ollut Interpolin etsintäkuulutettujen listalla.

Terrorismi on rikollista toimintaa yhtä pahasti silloin kun terroristista aikomusta kohdennetaan Israelin, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian valtiollisia instituutioita vastaan kuin jos terroristista aikomusta tai tekoa suoritetaan Venäjää vastaan. Läntisten valtioiden antama tuki – satunnaisesti myös Al-Qaida –terrorismiin kytkeytyville - Syyrian laillista hallintoa vastaan taisteleville, laittomille aseellisille joukoille ei ole myöskään sen arvokkaampaa ja jalompaa kuin ehkä Saddam Husseinia kannattaneen, perheensä murhasta vihastuneen irakilaismiehen kävely veitsi taskussa Bukarestissa Iso-Britannian lähetystön edustalla puistossa.

Lähteet

[4] Ana-Maria Stanescu, IRAKIAN suspect de TERORISM capturat în ROMÂNIA. Ce PLĂNUIA să facă şiCINE erau ŢINTELE sale (Duminica, 16 Decembrie 2012 13:54)

[6]  Security Council Committee pursuant to resolutions 1267 and 1989 concerning Al-Qiada and associated individuals and entities. http://www.un.org/sc/committees/1267/NSQE13111E.shtml. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html