tiistai 15. tammikuuta 2013

Aamulenkillä saa paremman lähdön päivään


Aamulla kello 9 kävin hiihtämässä vaihtevalla hiihtolenkillä 5,5 kilometriä. Enempää en aikonut hiihtää, koska mitään suurta urheilusuoritusta en aikonut tehdä. Päivään saa hyvän lähdön, kun harrastaa kohtuullisesti liikuntaa. Elimistö tuntuu urheilun ja pesun jälkeen puhtaalta ja energiseltä.

Kuva Paloheinän hiihtolenkiltä, mutta en ole tuossa kuvassa
alhaalla hiihtävä mies.
Pakkasta oli ladun luona - 10 C. En tuntenut pakkasta liian kylmäksi. Päällimmäisenä asuna oli eräs harmaa ulkoasu, jonka isäni osti minulle, kun olin 18 vuotta vanha urheileva poika. Nyt olen 30 vuotta käyttänyt tätä asua ja se toimii aivan erheettömän loistavasti yhä edelleen. Kylmä tuuli ei pääse sisälle. En kuitenkaan koe itseäni hikiseksi siinä. Hiihtoasussa oli tänään vain se pieni ongelma, että selästä paidat nousivat liikaa, kun työnsin tasatyöntöä. Vaikka selkä ei kokonaan paljastunut, niin kiusallinen tunne syntyi selkään. Alusasun olisi pitänyt olla yhtenäinen tai ainakin hyvin pitkä, jotta alaselästä paita ei nouse ylös.

Alussa tuntui, että voimaa on ja vauhti oli hyvä, mutta jo kilometrin kuluttua vauhti hidastui, kun kädet ja alaselkä väsyivät.  Alaselän väsyminen ei johtunut selän vaatetuksen siirtymisestä hiihdon aikana. Kunto ei ollut mikään supermiehen kunto. En ole tekemässä mitään loistosuoritusta, vaan tuottamassa itselleni hyvän lähdön päivään. Siksi jokaista puutetta lihaskunnossa en ota liian vakavasti. Ongelmat kertovat, että on oikein hyvä kuntoilla tälläkin kertaa. Oli aivan oikea syy harrastaa liikuntaa.

Liikunnan harrastukseni on ollut varsin niukkaa marraskuusta 2012 alkaen. Silloin minulle tuli yskä. Olen seurannut poikani liikkumista, hiihtänyt ja luistellut hänen kanssaan. Aikuiselle miehelle ei ole tietenkään riittävä fyysinen kuormitus vielä siinä, että harrastaa liikuntaa 9-10 vuotta vanhan poikansa seurassa. Olen yhteisillä hiihtolenkeillä yhä uudestaan hiihtänyt muutaman sata metriä tasamaata tai ylämäkeä erityisen vauhdikkaasti (”kilpavauhtia”), minkä jälkeen olen odottanut poikaani tai tullut häntä vastaan. On kuitenkin eri asia hiihtää yhtämittainen kestolenkki kuin hitaammasta vauhdista kiihdyttää muutaman sadan metrin verran. Minä kuvittelin omat hiihtokykyni paremmaksi kuin minulla oli tämän ”aamunavauksen” valossa.

Suksi lipsui hiukan enkä sen vuoksi päässyt kaikkia ylämäkiä suoraan. Vauhti hidastui haarakäynniksi, enkä jaksanut suuremmin edes juosta tai loikkia haarakäynnissä. Minulla oli perinteisen hiihdon sukset. Näilläkin olisi voinut jotenkin luistella. Traditionaalisena miehenä pidän enemmän perinteisestä hiihdosta. Se tuntuu nivelissä paremmalta. Kun perinteinen hiihto asettuu kohdalleen mallikelpoiseksi, sitten harjoittelen poikani seurassa myös luisteluhiihtoa. Hyvät luisteluhiihtosukset ja –sauvat saavat toistaiseksi odottaa koskemattomana.

Nykyään työvuorot ovat hyvin vaihtelevia. Jotkut aloittavat työnsä vasta iltapäivällä. Erityisesti tuollaisissa tapauksissa suosittelen aamulla hiihtolenkkiä. Yhden tunnin ”uhraaminen” aamulla ei ole oikeastaan tappio yhtään missään suhteessa, vaan se on oikeasti ”sijoitus” laadukkaamman elämän puolesta. Liian monet tuntevat itsensä syystä tai toisesta niin ”väsyneiksi”, että he laiminlyövät liikunnan. Todellisuudessa tuo laiminlyönti ei poista väsymistä, vaan tukee kunnon heikkenemistä. Kohtuullinen liikunta auttaa elimistöä tunnistamaan väsymyksen todellisen patologian: milloin on kyse enemmän huonon unen seurauksesta, huonon ravinnon syytä, mielipahan tuottamaa väsymystä ja milloin oikeasti fyysistä kuormitusta.

Tänään Paloheinässä oli muutamia autoja hiihtokeskuksen parkkipaikalla. Naapuriautosta minua vanhempi mies ja vaimo purkivat tavaransa ja lähtivät hiihtolenkille. Eläkeläispariskunnan kuntoilu näytti erittäin romanttiselta ja tervehenkiseltä. Koululaisryhmä oli saapunut hiihtämään. Poikani koulu ei kuitenkaan hiihdä Paloheinässä eikä poikani ollut muutenkaan hiihtämässä, koska hän meni venäjän kielen olympialaisiin. Ladut olivat jälleen kerran aivan upeat.
. . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html