keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Lähtekää lastenne kanssa hiihtämään!Olin tänään rikkaampi kuin miljonääri, kun sain katsella Paloheinän hiihtolenkillä kaunista luontoa yhdessä poikani kanssa. Suosittelen vanhemmille ja lapsille!


Valmistelin tänään keskiviikkona 9. tammikuuta 2013 paistetut perunat, sipulit ja makkarat lämpimään astiaan. Tein juomiseksi vähän lämmintä glögiä ja otin mukaan myös kylmää vettä. Pakkasin mukaan hiihtovarusteet. Niin lähdin noutaa poikaa koulusta kello 14. Hän söi heti koulun jälkeen lämpimän aterian. Sitten hän vaihtoi hiihtovarusteet. Menimme koulun jälkeen heti Paloheinään hiihtämään.

Keli oli erityisen miellyttävä hiihtämiselle, mittari näytti 0 astetta celsiusta. Latu oli sopivasti jäinen. Alamäet ja tasamaat menivät vauhdilla vähän jäisellä ladulla. Ladut eivät olleet kuitenkaan vaarallisesti jäiset, vain hyvin luistavat. Ylämäet oli helpointa hiihtää ladun sivussa, jossa suksen pito oli mainio.

Laitoin suksien pohjaan Swixin suihkutettavaa violettia pitovoidetta (0 - -3 astetta Celcius). Kun ladun sivussa nousi ylämäet, niin suksen pohjaan sopivasti tarttui lunta, mutta mäen päällä lumi lähti pois heti ja alamäet olivat vauhdikkaat. Otin mukaan myös Swixin harmaan purkkivoiteen +2 – 0 astetta Celcius uusi lumi (+ 1 - -2 astetta Celcius sekalumi), koska keli olisi saattanut muuttua myös lämpimämmäksi, jolloin violetti voide ei ehkä pitäisi. Nyt oli mainio pito ja luisto.

Kävin hiihtämässä 9 vuotta vanhan poikani kanssa Paloheinän 5,2 kilometrin metsälenkin. Mielestäni aina ei ole hyödyllistä hiihtää tasamaalla, vaan on syytä opetella myös selkeitä ylämäkiä ja alamäkien laskemista. Hiihtoretki oli myös muutoin iloista puhelua. Parasta olivat kai ne riittävän vauhdikkaat alamäet, joissa tuuli puhalsi silmiin pienet kyyneleet.

Tällaiset koulun jälkeen tapahtuvat hiihtoretket ovat oikein sopivia työttömälle suomalaismiehelle, joka itsekin tykkää hiihtämisestä ja terveistä elämäntavoista. Luonnon kauneus on nautittavissa ilman rahaakin. Suksivoiteet ja varusteet ovat toki sijoitus, mutta sellaista sijoitusta suosittelen vähäisistäkin varoista. Meillä molemmilla oli varsin laadukkaat Fischerin sukset, jotka olisivat kelvolliset myös kilpahiihtoon.

Pyrin poikani kanssa siihen, että voisimme käydä hiihtämässä noin 3-4 kertaa viikossa, mutta usein emme pysty niin moneen kertaa, koska 3 kertaa viikossa ovat myös jalkapalloharjoitukset ja kerran viikossa uintivalmennus. Myös uimassa on syytä käydä itsenäisesti pari kertaa viikossa. 

Jääkiekkoakin on aiheellista harrastaa  2-3 kertaa viikossa. Maanantaina kävin pojan kanssa pelaamassa jääkiekkoa ja jalat ovat minulla vieläkin vähän kireät pelin jälkeen. Eilen tiistaina tyydyimme vain pojan jalkapalloharjoituksiin, mutta huomenna voimme uimavalmennuksen jälkeen käydä myös illalla hiihtämässä. Tänään hiihtolenkki oli kuitenkin sen verran raskas edellispäivien ohjelmien jälkeen, että emme mene mahdollisesti tänä iltana enää uimaan, vaikka tapana on ollut käydä keskiviikkoiltana uimahallissa. Paljon pitää harrastaa liikuntaa, mutta ei kuitenkaan liian paljon. Perjantaina koulun jälkeen ennättää taas hiihtää ennen kuin alkavat jalkapalloharjoitukset. Lauantaina on jalkapalloturnaus, minkä  jälkeen menen kahden poikani kanssa uimahalliin. Sunnuntaina käymme jalkapalloharjoituksissa, minkä jälkeen vaihdamme jalkaan luistimet ja pelaamme jääkiekkoa lähikentällä. Tällä tavalla oma liikunta täydentää urheiluseuran antamaa harrastuneisuutta, koska pelkkä koululiikunta ja urheiluseuran harjoitukset eivät vielä olisi riittävät tämän ikäisen pienen pojan liikunnan harrastukseksi. 

Nuoret ja vanhat tarvitsevat enemmän liikuntaa. Erityisen antoisaa on, jos vanhemmat ja lapset voivat harrastaa liikuntaa yhdessä. En väitä, että liikunta on ainoa asia, jota lapset ja vanhemmat tarvitsevat. Toki luemme myös kirjoja ja teemme kaikkea "sivistynyttäkin". Omasta puolestani pidän "sivistymättömyytenä" sitä, että liikkuminen ylipäätänsä ja urheilullisten perustaitojen oppiminen laiminlyödään liian monessa kodissa. Liikunnallisten taitojen oppimista ei pidä jättää myöskään ostopalveluille, sillä loppujen lopuksi mikään ei voita omaehtoista yhdessä liikkumista lasten kanssa. Silloin olet rikkaampi kuin miljonääri.


Tämän päivän kokemuksen valossa voin suositella kaikille työttömille ja myös työssään kiireellisille: lähtekää lastenne kanssa hiihtämään!

. . . . . . . .
Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html

.