perjantai 15. helmikuuta 2013

Poliisi ja syyttäjävirasto eivät pidä rikollisina valheellista loanheittoa tiettyjä ihmisiä vastaan


Sain tänään 15.2.2013 postista paperit kahden poliisilaitoksen tutkinnan päätöksestä.

Blogini lukijat ovat tulleet tietoiseksi, että olen jo parin vuoden ajan yrittänyt käynnistää rikostutkintoja niiden törkeästi loukkaavien, valheellisten kirjoitusten johdosta, joita YK:n Turvaneuvoston Al-Qaida –pakotekomitean määräyksen vastaisesti toimiva Kavkaz-Center on julkaissut minusta, joita tietty ”identiteettirikollinen” on julkaissut useassa kymmenessä loukkaavassa blogissa minun nimissäni ja joita Matti Vesimäki on omalla nimellään julkaissut monilla eri kanavilla. 

Verkkomedia kertoi 25.7.2012 erään välivaiheen ns. identiteettirikollisen toiminnasta minua vastaan.[1] Siinä vaiheessa tuo henkilö oli julkaissut 11 (yhtätoista) webkanavaa, joissa hän esitti loukkauksia nimissäni. Tämän jälkeen syntyi vielä lukuisia uusia webkanavia, joissa henkilö lupasi itsemurhaani, perhemurhaani, väitti minua mielisairaalapotilaaksi, homoseksuaaliksi, pedofiilisesti aktiiviseksi lapsipornotuottajaksi, lähetti aineistoa viranomaisille nimissäni, kävi kuvaamassa kotini, väitti minua sairaseläkeläiseksi, väärensi mielenterveysraportteja minun nimiini jne. 

Matti Vesimäki toteutti samanaikaisesti vastaavan informaation myös omassa nimissään omissa blogeissaan: hän julkaisi hautakiveni, väitti minun tekevän itsemurhaa, julisti minut pedofiiliksi hänen lapsiaan vastaan, julisti Kavkaz-Centerin nimissä fatwa-tappotuomion minua vastaan, väitti minua mielisairaaksi (jopa väärensi ja julkaisi väärennetyt psykiatriset pakkohoitolähetteet) jne.


Identiteettirikollisen ja Matti Vesimäen asia

Toimitin poliisille useita rikosilmoituksia identiteettirikollisen ja Matti Vesimäen toimintaa koskien. Toimitin asiaa koskien tiedot ip-osoitteesta ja –liikenteestä, jäädytettyjä ja kuvakaapattuja loukkaavia tekstejä sekä sähköpostiosoitteiden ip-tiedot yms. Olen kertonut murheistani mainitun henkilön kirjoitteluun liittyen jo aiemmin, joten yleisen journalistisen etiikan mukaan velvollisuuteni on myös kertoa tutkinnan päätös, lopputulos. Tällä kertaa lopputulos ei ole myönteinen minun kannaltani.


27.10.2012 Järvenpään poliisi otti vastaan ensimmäiset ilmoitukset koskien Matti Vesimäki -nimisen rakennusmestarin toimintaa, ja lopulta poliisi niputti monia asioita toisiinsa ja teki päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta 27.1.2013 (E 13/305). Identiteettirikollisen kirjoituksia olin toimittanut rikosilmoituksessa jo paljon aiemmin poliisille, mutta kirjoittajaa en ollut nimennyt.

Olen tänään 15.2.2013 saanut kyseisen päätöksen, enkä voi arvioida yhden sivun lyhyen selostuksen perusteella, mitä kaikkea aineistoa päätös esitutkinnan rajoittamisesta koskee. Olen soittanut Kanta-Hämeen syyttäjänvirastoon Järvenpäähän ja pyytänyt koko aineistoa itselleni, jotta voin jatkaa itsenäisesti oikeudenkäyntiä asiassa. Olen 27.10.2012 kirjatun erään rikosilmoituksen jälkeen ja ennen 27.1.2013 esitutkinnan rajoittamispäätöstä jättänyt useita rikosilmoituksia mainittua henkilöä koskien.


Kihlakunnansyyttäjä Ari Silvennoinen teki mielestäni epäasiallisen päätöksen tutkinnanjohtaja Riku Vihtilän 13.12.2012 antamaan esitykseen liittyen, ettei asiassa toimitettaisi edes esitutkintaa. Perusteena oli, että kyseisistä teoista ei ole odotettavissa sakkoa ankarampaa seuraamusta ja sitä on sen haitallisuus ja siitä ilmenevä tekijän syyllisyys huomioon ottaen pidettävä kokonaisuutena arvostelen vähäisenä. Syyttäjän ja tutkinnanjohtajan mukaan ”tärkeä yleinen ja yksityinen etu ei vaadi tutkinnan jatkamista”.


Rikosilmoituksissani olen vedonnut siihen, että Suomen laki ja eurooppalainen oikeuskäsitys pitää ihmisen elämää ja kunniaa oikeudellisesti niin arvokkaana, että henkilöiden itsemurhan ja perättömän sellaisen ilmoittamista ei voi pitää hyväksyttävänä. Itse asiassa on vaikea löytää enää mitään röyhkeämpää henkilön kunniaan loukkaavaa esitystä kuin väittää elävästä ihmisestä valheellisesti, että tämä ihminen teki itsemurhan. Tämän lisäksi loukkaavien kirjoitusten kirjoittaja on valheellisesti väittänyt minut mielisairaaksi, vaikka minua ei ole koskaan hoidettu, diagnosoitu tai lääkitty minkään mielisairauden johdosta. Mielisairaus-väitteet loukkaavat kunniaani ja ovat omiaan aiheuttamaan epäluuloa ja vahinkoa minulle tilanteessa, jossa etsin työtä työttömänä työnhakijana.

Matti Vesimäki perusteli blogi-kirjoituksissaan loukkaavaa kirjoitteluansa sillä, että minun – Juha Molari – kunnia olisi vain tasan ”sentin arvoinen”. Koska en voinut hyväksyä sellaista käsitystä, että suomalaisessa yhteiskunnassa ketään pidetään hylkiönä, vaan tunnustin kaikkien suomalaisten kansalaisten yhdenvertaiset oikeudet ja kunnian lain edessä, niin jätin rikosilmoitukseni. Tutkinnanjohtaja ja syyttäjävirasto liittyivät kuitenkin Matti Vesimäen arvioon siitä, että kaikille ihmisille ei kuulu kunnia Suomessa. Perustuslaki on vain esittämistä, ei noudattamista varten.

Korkeimman Oikeuden ennakkotapauksen KKO 2006:61 (diaari R 2005/447) mukaan edes pakinatyyli eivät oikeuttaisi esittämään perättömiä väitteitä yksityiselämästä niin, että teko omiaan aiheuttaa vahinkoa ja kärsimystä sekä halveksuntaa. Loukkaavan valheellisen tiedon levittäminen ei ole tarpeen edes yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi. KKO perusteli, että ”valheellisen tiedon esittämistä ei ole pidettävä sallittuna edes pakinatyylisessä kirjoituksessa”.  Matti Vesimäen kirjoituksessa ei käsitelty edes mitään yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa, vaan ne olivat kokonaan keskittyneet perättömien ja loukkaavien väittämien esittämiseen minua vastaan. Tutkinnanjohtaja ja syyttäjävirasto päätyi nyt päinvastaiseen tulkintaan kuin KKO ennakkotapauksessa. Tämän jälkeen tulee lähinnä lainsäätäjien kysyttäväksi, tarvitaanko Suomessa enää lainkaan kunnianloukkaukseen liittyviä lakiin kirjattuja sanktioita.

Kanta-Hämeen syyttäjäviraston päätöksen kattavuutta on mahdotonta riittävästi arvioida yhdensivun ilmoituksen perusteella. Siitä ei esimerkiksi käy ilmi, mitkä rikosilmoitukset Matti Vesimäen kirjoituksia vastaan on niputettu tähän päätökseen, ettei tutkintaa edes aloiteta. Siitä ei käy myöskään ilmi, missä määrin identiteettirikollisen toiminnasta jätetyt rikosilmoitukset on niputettu kyseiseen päätökseen. Odotan syyttäjävirastolta yksityiskohtaisia asiapapereita, joista ilmenisi koko kyseinen aineisto, jota tutkinnan keskeyttäminen koskee.


Kavkaz-Centerin asia


Kavkaz-Center oli julkaissut toista sataa valheellista artikkelia, joissa oli lukuisia valheellisia loukkaavia väitteitä elämästäni. Jätin noiden kirjoitusten johdosta rikosilmoituksen Tammisaaressa Raaseporin poliisilaitoksella. Jätin myös toistasataa (!) sivua kopioitua ja printattua tekstiä mainituilta sivuilta, joissa nuo rikokset olivat mielestäni luettavissa. Liitteenä olevien artikkeleiden määrä oli 77.

Raaseporin poliisi ei aloittanut kuitenkaan tutkimusta ja käännyin Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen 23.10.2012[3], mikä johti poliisilaitoksen sisäiseen selvitykseen 13.11.2012.[2]

Rikosilmoituksessani nimesin todistajiksi Mikael Storsjön ja Islam Matsievin, koska mielestäni he voivat todistaa valallisesti, kuka ja ketkä ovat Kavkaz-Centerin törkeiden rikollisten artikkeleiden kirjoittajat.

Rikollisina kunnianloukkauksina pidin sitä, että Kavkaz-Center julkaisi lukuisia yksityiskohtaisia valheellisia väitteitä ”psyykkisestä sairaudesta” ja ”kehitysvammaisuudesta” sekä ”psykiatrisesta hoidosta”. Koska en ole koskaan ollut missään psykiatrisessa hoidossa, en ole kehitysvammainen enkä ole koskaan ollut missään psykiatrisessa laitoksessa hoidossa, vaikka Kavkaz-Center väitti valheellisesti ja loukkaavasti, niin rikosilmoitukselle oli mielestäni vahvat perusteet. 

Kavkaz-Center -sivusto julkaisi myös valheellisia väitteitä ”agenttina toimimisesta” ja väitteitä ”Venäjän kansalaisuushakemuksesta”, valheellisia väitteitä "laittomasta uhkauksesta" Hautalaa vastaan, johon liittyisi  jopa poliisin aloittamat rikostutkimukset. Todellisuudessa poliisi ei ole koskaan tutkinut mitään "laitonta uhkausta" Hautalaa vastaan, johon minua olisi muka epäilty! Minä en ole koskaan hakenut mitään Venäjän kansalaisuutta itselleni enkä tietenkään ole koskaan toiminut mitenkään "agenttina".

Kavkaz-Center julkaisi myös valheellisia väitteitä, että olisin ”satanisti” ja että olisin käynyt tappamassa erään natsien kanssa kaveeranneen ”toimittajan” Oslossa. En ole koskaan käynyt edes Oslossa eikä mainittu toimittaja ole edes kuollut.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos antoi 28.1.2013 päätöksen 8180/2012/970, josta käy ilmi, että asiassa on saatu selvitykset Raaseporin poliisiaseman esimieheltä, ylikomissario Mats Lagerstamilta, vanhempi konstaapeli Juuso Sireniltä sekä vanhempi konstaapeli Petri Lehtiseltä. Mainittakoon, että samaiset herrat käynnistivät kovin menetelmin rikostutkinnan, kun Jukka Mallinen jätti rikosilmoituksen Tammisaareen: minulta otettiin jopa sormenjäljet ja profiilikuvat jne. Syyttäjä ei kuitenkaan sillä kertaa todennut rikosta, koska Mallinen oli itse aloittanut kirjoittelun, johon olin vastannut. Tällä kertaa Tammisaaren poliisi päätti, että se ei edes aloita tutkimusta!

Aikamäärän olin muistanut väärin: olin muistellut, että kävin vuoden 2010 lopulla Raaseporin poliisiasemalla, mutta olin käynyt 4.3.2011 jättäen tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta. Reilua kuukautta myöhemmin 14.4.2011 on jättämäni asian johdosta Petri Lehtinen kirjannut ilmoituksen 8180/R/13148/11 nimikkeellä törkeä kunnianloukkaus. Mats Lagerstam oli todennut, että jutun tutkintafoorumi olisi kuitenkin Helsinki. Hän kertoo lähettäneensä kaiken aineiston Helsinkiin. 

Seuraavan puolen vuoden aikana ei ole tapahtunut mitään ja Lagerstam on 30.7.2012 tehnyt juttuun jutun keskeyttämisestä päätöksen, mutta hän ei nimenomaisesti muista edes lukeneensa aineistoa. Hän kirjoittaa selitykseksi: ”Ei ole mielestäni että joku olisi syyllistynyt rikolliseen tekoon ja siksi keskeytetään jutun tutkinta, mikä voidaan jatkaa tilanteen niin vaatiessa”. Poliisin sisäisestä selvityksestä käy ilmi, että Helsingin poliisilaitokselle ei ole kirjattu Raaseporin luovuttaman aineiston pohjalta edes tutkintailmoitusta. Kyseisen jutun mitään aineistoa ei enää löytynyt myöskään Raaseporin poliisiasemalta!

Poliisi ei ole koskaan ollut missään yhteydessä minuun asian johdosta. ”Kaiken kaikkiaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toteaa, että saatujen selvitysten mukaan jutun asiakirjojen olinpaikasta ei ole tietoa. Raaseporin poliisilaitoksen tulee olla yhteydessä Molariin ja tiedustella häneltä, onko hänen Raaseporin poliisilaitokselle jättämän aineiston osalta suoritettu tutkintaa Helsingin poliisilaitoksen toimesta. Jos tutkintaa ei Helsingissäkään ole tehty, tulee Molaria pyytää mahdollisuuksien mukaan toimittamaan aineiston uudelleen poliisille, joka tekee tämän jälkeen asianmukaiset toimenpiteet jutun kirjaamiseksi, harkitsee jutun tutkintafoorumin ja onko asiassa syytä epäillä rikosta”.

Lisäksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitos pyysi Tammisaaren poliisia kehittää oman toimintaansa ja koulutusta.

Raaseporin poliisi tai Helsingin poliisi tai mikään muukaan poliisi ei ole ollut missään yhteydessä minuun ennen kantelua, ei kantelun tutkimusprosessin aikana eikä päätöksen valmistumisen jälkeen. Kavkaz-Centeriin liittyvä oikeusjuttu ei ole vielä päättynyt: poliisilaitoksen sisäinen selvitys kehottaa poliisia perehtymään uudestaan asiaa koskevaan rikosilmoitusaineistoon. Poliisi kadotti aineiston, mutta saa aineiston uudestaan minulta. Tämän jälkeen Mikael Storsjö ja Islam Matsiev velvoitetaan valallisesti todistamaan rehellisesti, ketkä ovat olleet Kavkaz-Centerin rikolliset anonyymit toimittajat, jotka kirjoittivat kunniaani loukkaavat tekstit.  Todistaja saa vankeutta, jos kieltäytyy todistamisesta tai valehtelee.

Viitteet:

[1] Verkkomedia 25.7.2012. Suomen kielteinen Venäjä-uutisointi provosoi peräkamarien vanhoja poikia. http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=4528

[2] Eduskunnan oikeusasiamiehen yhteydenoton jälkeen Raaseporin poliisi aloitti tutkia Kavkaz-Center –rikosilmoituksen käsittelyä. Diaari nro 4024/4/12 http://juhamolari.blogspot.fi/2012/11/eduskunnan-oikeusasiamiehen.html

[3] Kantelu Raaseporin poliisiaseman syyllistymisestä aiheettomaan viivästykseen Kavkaz-Center –rikosilmoituksen käsittelyssä. http://juhamolari.blogspot.fi/2012/10/kantelu-raaseporin-poliisiaseman.html

. . . . . . . .

Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Venäjän ortodoksisen kirkon jäsen
Teologian tohtori, BBA
Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html