tiistai 19. helmikuuta 2013

Urheiluloma

Eräs oppinut ystäväni sanoi, että en minä olisi proletariaattia, koska proletariaatti tarkoittaa työväestöä. Itse asiassa olen lukenut varsin huonosti marxilaiset oppikirjat, mutta sitäkin paremmin klassisen kirjallisuuden ja historian teokset. Roomalaisen lain mukaan olen proletariaattia, vapaa köyhä kansalainen, kuulun suomalaiseen kurjalistoon, jolla ei ole mitään omaisuutta eikä ansiotuloa. Proletariaatti-sana ei viittaa mitenkään henkilön työkykyyn tai oppineisuuteen.

Tällaisena miehenä olen siis aloittanut hiihto- ja urheiluloman. Minun ei tarvitse ottaa mitään palkatonta lomaa koulujen urheilulomaviikkoa varten. Olisikohan tämä työttömän etuoikeus jotenkin saatettava rangaistavaksi?

Sunnuntaina pelasin poikani sekä parin muun pojan ja aikuisen kanssa jalkapalloa ulkokentällä. Huomasin, että tässä iässä mies tarvitsee todella liikuntaa. Kunto loppui kesken ja alkoi hengästyttää jo ihan vähäinen jouksu.

Maanantaina kävin jalkapallokentällä pojan kanssa. Juoksimme aivan tietoisesti kilpaa pallon tavoittamiseksi. Jalkapallossa tarvitaan myös nopeutta ja yhä uudestaan kykyä juosta nopeasti. Minun reiteni kipeytyivät. En ole tottunut sellaiseen menoon. Pojallani ehkä oli hiukan väsymystä, mutta ei kipeytymistä harjoittelun jälkeen. Minulla oli sukkien päällä ohut "muovipussi" (kaupan hedelmähyllyjen luota), jotta vesi ei mene kengän ja sukan läpi aivan nahkaan saakka. Kun pussi on sukan ja kengän välissä, niin jalat pysyvät ihan sopivan kuivina. Pojalla oli kaupasta ostetut erityissukat vettä vastaan.

Illalla poljin kuntopyörällä erään hyvin suositeltavan harjoituksen: vastus saa olla hyvin raskas, mutta polkemisaika voi olla vain 30 sekuntia tai vastaava lyhyt aika. Tämä 30 sekuntia poljetaan sitten todella intensiivisesti, minkä jälkeen levätään 2 minuuttia. Tämä polkeminen toistetaan muutamia kertoja (3-10 kertaa) tällä pienellä palautuksella. Se ottaa hengitykseen ja kehittää lihassoluissa energiatuotantoa tuollaisessa intensiivisessä suorituksessa. Sopii erittäin hyvin jalkapalloilijan harjoitukseksi.

Tänään jalkani ovat olleet vähän kipeät. Poikani kävi aamulla (kello 9:n jälkeen) uimassa Vuosaaressa. 25 metrin rata vei ainoastaan 15 sekuntia, mikä aiheutti ongelmia, kun aikuiset uimarit käyttivät 30-45 sekuntia hitaaseen uintiin radalla. Minä katselin kellosta aikoja kahvilan ikkunasta. Krooli meni tarpeettoman nopeasti hitaiden uimareiden joukossa, joten sen jälkeen hän ui sammakkoa useamman kerran. Sammakossa vauhti ei ole vielä kehittynyt erityisen nopeaksi. Puhuin uinnin jälkeen, että hänen pitäisi ottaa osaa kilpailuihin, mutta valitettavasti ei vielä tahdo. Illalla on jalkapalloseuran vanhempien ja lasten välinen jalkapallo-ottelu erään koulun sisäsalissa. Tietysti mekin pelaamme siellä, mutta toisiamme vastaan.

Urheiluviikko etenee tämänkaltaisissa merkeissä: aamulla jotain liikuntaa, illalla jotain toista liikuntaa. Lisäksi kuntopyörällä pieni polkemishetki päivittäin. Niin minäkin pääsen mukaan aktiiviseen liikkumiseen poikani rinnalla. Uintia, jalkapalloa, kuntopyöräilyä, hiihtoa tai luistelua ovat vuorossa tämän viikon aikana joka päivä aamulla ja illalla.

Työtilanteeni ei ole mitenkään edennyt Suomessa. Sain erään kiehtovat vihjeen moskovalaisesta työpaikasta, mutta en halua lähteä lapsistani eroon Moskovaan enkä usko työkykyyni luovissa tehtävissä venäjänkielellä. Kieli aiheuttaa kuitenkin haasteen. Proletariaatin nöyränä ihmisenä katselen työpaikkoja Helsingistä tai lähituntumasta, siivoojaan kokopäivätyöstä alkaen markkinointitehtäviin ja päällikkötehtäviin saakka. En ainoastaan katsele, vaan teen koko ajan myös työhakemuksia, vaikka en jostain syystä saa mihinkään mitään haastattelukutsuakaan. Olen kai liian vanha?

Proletariaatin ikiaikainen velvollisuus on ollut jo roomalaisen käytännön mukaan, että lapsen kasvattaminen on hänen ainoa yhteiskunnallisesti tarpeellinen velvollisuutensa. Suomessa olen saanut tämän oikeuden, kun lastensuojelubisnes ei ole toistaiseksi päättänyt, että proletariaatilla ei saisi olla edes lapsia. Suomen historian alkuvuosilta tiedämme, että silloin kirkon avustuksella kunnat poimivat pois köyhien punaisten lapsia, jotta nämä lapset saisivat aatteellisesti terveemmän kasvukodin. Sittemmin Suomeen syntyi maailman tehokkain lastensuojelubisnes, jonka pyörittäjinä pörssiyhtiöt tuottavat omistajilleen parempaa voittoa kuin missään muualla maailmassa tällä lapsikaupan toimialalla. Suurin haaste on kuitenkin siinä, että siinä kasvunäkymät ovat ehtyneet, jos bisnestä ei uloteta jo niihinkin, joiden ainoa "onnettomuus" on vanhempien vähävaraisuus.

Olen viettänyt rikkaampaa hiihto- ja urheilulomaa kuin koskaan ennen työllisten vuosieni aikana (yli 20 vuotta): nyt minä voin itse liikkua yhdessä perheeni kanssa eikä palkkani vähene liikunnan seurauksena. Aamulla ei ollut edes herätyskelloa häiritsemässä unta. Mahtavat ja rikkaat pistänevät kohta työttömyydenkin entistä kovemmalle verolle, kun työtön saa nukkua aamulla ilman herätyskellon häirintää!

. . . . . . . .

Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Venäjän ortodoksisen kirkon jäsen
Teologian tohtori, BBA
Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html