keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Veteraanin ja juniorin pääsiäisloma


Ns. pääsiäisen ansiosta kouluista on odotettu lomaviikko. Joissakin kouluissa tänään keskiviikkona oli viimeinen koulupäivä, toisissa kouluissa on myös torstaina koulua. Suomalaisen kalenterin mukaan nyt pääsiäinen on lähestymässä. Venäjän ortodoksinen kirkko juhlii pääsiäistä vasta toukokuussa 2013.

Menin tänä aamuna kello 8 juoksulenkille. Pirkkolassa on juoksureitti erinomaisessa kunnossa: hyvin aurattu ja hiekoitettu jo varhain aamulla. Pakkanen oli noin 6-7 Celsiusta.  

Juoksukuntoni on tällä hetkellä heikompi kuin koskaan noin 37 vuoteen, paitsi joskus kuumesairauksien ja vastaavien aikana. Juoksentelen noin 4 minuuttia per kilometri –vauhtia. Tämän juoksun pitäisi tuntua helpolta verryttelyltä, mutta nyt jaloissa ei ole parasta energiaa. Tänään ei kuitenkaan hengästyttänyt yhtä pahasti kuin eilen. Juoksin vain 5 kilometriä. Minä en juokse edes täysin yhtäjaksoisesti aamulenkkiäni, vaan pysähdyn niistämään nenääni useamman kerran lenkin aikana. Jaksan yhä toivoa, että juoksukuntoni parantuisi seuraavan kuukauden aikana, jos ja kun juoksen säännöllisesti aamulenkkini. Nykyinen kuntoni ei anna vielä edellytyksiä juosta veteraanien kilpailuissa tulevana kesänä.

Poikani koulun jälkeen kävin uudestaan Pirkkolassa juoksulenkillä. Nyt mukana juoksulenkillä oli myös 10 vuotta täyttänyt poikani. Hänen kanssaan juoksimme hiljaisemmalla vauhdilla reilut 3 kilometriä samaisella juoksureitillä. Pyrimme siihen, että melkein joka päivä kävisimme yhdessä lyhyellä juoksulenkillä sen lisäksi että hänellä on myös koululiikuntaa, uintiharjoitukset, painiharjoitukset tai jalkapalloharjoitukset urheiluseurassa. Tänään ei ole jalkapalloseuran harjoituksia, joten käymme vielä tänä iltana potkimassa jalkapalloa ja harjoittelemassa harhautuksia.

Ns. pääsiäisloma on myös omistettu juoksentelulle, jos kelit sallivat. Käymme joka päivä juoksemassa tuollaiset 3-4 kilometriä sopivalla vauhdilla, joka häntä hiukan hengästyttää. Hengästyminen on vain hyväksi, sillä siinä hapenottokyky ja keuhkot vahvistuvat. Välillä täytyy kuitenkin kävellä hengästymisen vastapainoksi. Juoksulenkin lopussa on aiheellista juosta pari kertaa noin 30 metrin loppukiri, jotta juoksutavaksi ei jäisi pelkkä hiljainen hölkkä.

Olin ihan tyytyväinen, kun poikani juoksi kuitenkin hyvin tyylikkäästi. Eilen hänen vatsaansa vähän ”pisti” juostessa. Ruoan syönnistä pitäisi olla 3 tuntia ennen juoksulenkkiä. Eilen vahvasta ruoasta oli vain 2 tuntia.

Ilmoitan täten myös ystäville, tovereille ja muulle väelle, joka tahtoisi tavoittaa minua, että puhelimeni on pääsiäislomalla pääsiäisen jälkeiseen tiistaihin saakka. Sähköpostilla voi minua tavoittaa, mutta en tiedä sitä, että luenko sähköposteja ja vastaanko niihin. Heidi Hautalan kavereidenkaan ei ole hyvä tietää jokaista senttimetriä pääsiäisen vietostani, "arkkivihollisen" elämästä, joten puhelimeni mykistyy tänään pääsiäisviikon hiljaisuuteen.