keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Pojalle aivan säästelemättä huippu jalkapallokengät

Kymmenen vuotta vanha poikani pelailee jalkapalloa keskimäärin useita tunteja päivässä, viime sunnuntaina jopa 8 tuntia niin kuin monena muunakin päivänä. Tänä aamuna määräsin kuitenkin, että keskiviikko ja torstai ovat tällä viikolla kieltoa urheilusta. Ajatukseni on tarjota hänen elimistölleen kehittävä lepo. Olen havainnut jossakin määrin ylikuormitusta pienen pojan runsaan liikunnan seurauksena. Nopeus, ilo ja ketteryys eivät ole parhaassa terässä, jos koko ajan vain juoksee ja pelaa jalkapalloa. Joskus on aika levolle. Nyt on tullut aika levolle myös siitä syytä, että eilen jalkapalloharjoituksessa erään pojan potku selän takaa ”veti jalat” alta pojaltani ja poikani hiukan kolautti polveaan hiekkakenttään. Urheilu ei kuitenkaan unohdu vapaapäivänäkään. Tänään tietysti venyttelemme. Tänään kävimme myös varusteostoksilla.

Jalkapallokenkien on syytä olla erinomaiset – mielellään aivan parhaat – jos ja kun pieni poika juoksentelee niillä useita tunteja päivässä joka päivä ympäri vuoden. Kengät ovat tällöin todella tärkeä, kun niiden kanssa vietetään useita tunteja joka päivä. Kengät suojaavat kehoa, kengät auttavat myös oikean tekniikan löytymisessä. Kengistä pitää olla enemmän iloa kuin surua. Tällainen ajattelutapa on hyvin tyypillinen myös Venäjällä, jossa elämä alkaa kengistä. Jalkapalloilijan elämä alkaa jalkapallokengistä.

En osta jalkapallokenkiin mitään ”kasvuvaraa”, sillä ne kuluvat kuitenkin käytössä puolen vuoden kuluessa sellaiseen kuntoon, että tulee tarve ostaa jo uudet kengät. Miksi ostaisin ”kasvuvaraa”, sillä silloin kenkä ei ennättäisi olla koskaan sopiva?

Hiukan olen katsonut ihmetellen, miksi työssä olevat isät ja äidit eivät osta parhaita jalkapallokenkiä lapsilleen. Edelliset jalkapallokengät ostin pojalleni viime syksynä (2012). Kovassa käytössä kenkien kyljet ovat kuitenkin menettäneet jännitteensä, pinta on muodostunut jo ”lässähtäneen” pehmeäksi nahkaksi. Kenkien pohjakin on osittain irtoamassa, nappuloiden kuluminen on ollut vauhdikasta vaikka ne sietäisivät peliä kuukauden päivät. Ehkä nurmikentällä nappulat saattavat olla jo liukkaat.

Niin tänään lähdin poikani kanssa Helsingin Itäkeskukseen urheiluliikekierrokselle. Top-sport, Itiksen Intersport, Stadium, Stockman ja Puhoksen Intersport näyttivät erään vaikeuden Helsingissä ja yleisemmin Suomessa: tuotteista ei löydy juurikaan monia laadukkaita vaihtoehtoja, valikoima on pieni, kun täytyy ostaa juuri tiettyä kokoa kenkää. Monet kengät olisivat olleet tyydyttävät aidolle nurmelle, mutta kelvottomat tekonurmelle. Kenkien lesti ei sopinut jalkaan kovinkaan usein. Kokeilimme lukuisia kenkiä näissä kaikissa liikkeissä, paitsi Stockmanilla ei ollut mitään hyvää edes silmämääräisesti katsottuna. Lopulta valinta tapahtui kolmen välillä: Puuman Evo Speed 5, Adidaksen vanhan mallin sinipunaisen absoladon ja Adidaksen uudemman Predator bright green neon välillä. Intersportissa Puuman Evot olivat tarjouksessa 56 € (listahinta 70 €) ja sinipunaiset Adidaksen absoladot 56 € (listahinta 70 €). Puhoksen Intersportissa olivat myös uudet huippukengät, Adidaksen neonin vihreät Predatorit. Kun kysyimme näitä kenkiä, niin myyjä säikähti: ”MUTTA ne ovat Predatorit ja maksavat 120 €”. Viesti oli selvä, että kengät ovat kalliit. Kokeilimme niitä kenkiä ja olimme tyytyväisiä. Hinta ei tehnyt hyvää kokemusta, vaan kengän lesti oli sopiva jalkaan, kenkä on keveä juosta, se sopii hyvin tekonurmelle ja nurmelle, jopa kaupan lattialla näillä kengillä ei ollut vaikea juosta. Kengät kyljet on muotoiltu ja vahvistettu älykkäästi, kengät nauhat kiristyvät hiukan viistoon edestä, jotta nauhat eivät pehmennä potkua. Vanhan ja uudet Predatorin erot ovat pienet, mutta nämä älykkäät pienet muutokset tuntuivat pojan jalassa. Kun käänsimme vanhat ja uudet ylösalaisin, niin uusissa oli pohjasta yhtä nappulaa hiukan siirretty sopivampaan paikkaan ja siksi se ei häirinnyt askeltaessa.

120 €:n hintaiset huippukengät ovat kuitenkin kalliit, jos vaikka pitkäaikaistyöttömänä ihmisloisena olenkin jo oppinut, että lasten jalat ja etu on kaikkein tärkein asia. Menimme Itiksen Stadiumiin ja näitä Adidaksen uusia Predator  –kenkiä neonin vihreänä oli jäljellä vain pari kappaletta, yksi sopiva koko pojalleni. Hinta oli nyt poikkeuksellinen muutamalla parille: 69,90 €. Puuman Evot maksoivat Stadiumissa alennuksella noin 40 €, mutta jalassa tuntuma oli Adidaksella parempi, nappulat eivät häirinneet. Puuman EvoSpeed  on loistava kenkä sisäpelikenkämallissa, sellainen on pojallani, mutta nappulakenkänä ulkokäyttöön Adidas voitti tällä kertaa kokeilun. Erityisesti Adidas sopii myös tekonurmelle paremmin kuin Puuman Evot. Tärkeintä oli, että kenkä tuntui parhaalta jalassa, jota varten kenkä on tarkoitettu.


Huippukenkä löytyi kohtuullisella hinnalla. Olin onnellinen köyhä isä, kun poika sai parhaat mahdolliset jalkapallokengät. Loisena (siis työttömänä) elävän köyhän isän poika pelaa jalkapalloa loistovarusteissa. Lasten varusteissa ei sovi säästellä, ne saavat olla hyvät, kun varusteet ovat kovaan käyttöön. Tällaiset ostohetket ovat koko kuukauden huippuhetkiä elämässäni: tunnen syvästi hyvää mieltä siitä, että poikani saa hyvät kengät. Voiko olla enää suurempaa juhlaa isän elämässä?


Uusien kenkien oston tähden sallin pienen poikkeuksen aamun urheilukieltoon. Emme mene jalkapalloharjoituksiin, mutta kokeilemme neonin vihreää hohtavia uusia jalkapallokenkiä omalla kentällä illan viileydessä varttitunnin verran. Enemmän ei saa tänään kuluttaa energiaa. Nyt rakennetaan räjähtävää nopeutta ja räjähtävä nopeus syntyy vain älykkään levon avulla, kun edelliset viikot olemme harrastaneet urheilua jo aivan mahdottoman paljon. Tänään on myös tolkuton helle, joten antaa pojan rakentaa energiaa sen sijaan että kuluttaisi aina voimiaan kovan auringonpaisteen alla. Hänen kuntonsa ei todellakaan ole heikompi kuin muilla, sillä olemme juosseet sen verran paljon: nyt pitää vain virkistää räjähtävä mieli, lihakset ja hermostot hyvään vireyteen.. . . . . . . .

 Juha Molari Юха Молaри GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Työtön Teologian tohtori, BBA
 EMAIL juha.molari-ÄT-mail.ru (-at-= @)
 СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html