keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Venäläiset äidit kysyvät: "Ovatko suomalaiset lääkärit oikeita lääkäreitä?"

Haavat päässä kesähelteellä, hiuksiin tulee aukkoja, mutta lääkäri sanoo: "Odota vielä kuukausi! Kyllä se menee ohi, ehkä liikaa aurinkoa!"

Venäläiset tuttavaperheet ovat olleet Helsingissä ihmeissään, ovatko suomalaiset terveydenhoitajat ja lääkärit saaneet mitään lääketieteen koulutusta. Tuttava perheen poika sai päähänsä sienen, joka tekee haavoja ja syö hiuksia pois. Tämä sieni tuli ilmeisesti koulunsa kevätjuhlan harjoituksissa vanhojen vuosia käyttämättömien näytelmäpäähineiden käytöstä. 

Äiti meni poikansa kanssa kouluterveydenhoitajalle, joka sanoi, että ei mitään huolta. Kyllä se menee ohi. Äiti ei luottanut terveydenhoitajaan, vaan meni terveyskeskuslääkärille, joka sanoi, että tämä ei ole yhtään mitään. Kyllä ne haavat menevät pois. Hän oikein painotti, että hän on lääkärinä yliopistonsa opiskellut. Äiti kuitenkin vaati, että päähän tulleista haavautumista pitää ottaa sieninäyte. Lääkäri ei halunnut tehdä mitään, mutta salli testin ottamisen. Hän ei kuitenkaan antanut mitään hoitoa: ”Kyllä se menee ohi”.

Venäläinen äiti oli huolissaan, koska tämä sieni tiedetään helposti tarttuvaksi. Niin ennätti kuitenkin myös kyseisen venäläisen äidin ja pojan naapuripojat, myös venäläiset pojat saada saman järkyttävän sienen päähän. Päähän alkoi tulla pahoja haavoja. Terveyskeskuksesta ei kuitenkaan tullut mitään tulosta kokeista tässäkään vaiheessa. Niin molemmat äidit lapsineen lähtivät yhdessä lastenklinikalle. Siellä vastaanotossa (reception) ensitarkastuksessa sanottiin, että kyllä se menee ohi. Naiset pääsivät kuitenkin poikineen lääkärille, joka pohti, että hän ei ole koskaan nähnyt mitään tällaista, onkohan se kirppuja. Venäläinen äiti kuitenkin tietää perussivistyksensä perusteella, että kyseessä on erään sortin sieni – trihopnyton violaceum. Tämäkin lääkäri kohotti rintaansa ja muistutti, että hän on opiskellut lääketiedettä. Suomalainen lääkäri saattoi kuitenkin tutkittavat toiselle lääkärille.

Naiset ennättivät olla iloissaan, kun he saivat venäläisen lääkärin. Mutta tämä venäläinen lääkäri ei tuntenut asiaa lainkaan. Äidit kysyivät, miten tämä venäläinen mies ja lääkäri ei tunne tätä sientä, vaikka kaikki venäläiset tietävät sen. Venäläinen lääkäri kertoi, että hän on opiskellut ja työskennellyt vain Suomessa, ei koskaan Venäjällä. Äidit kuitenkin vaativat vastausta laboratoriotuloksista, jotka oli otettu ensimmäisestä pojasta. Tulokset löytyivät: kyseessä oli ”jonkin sortin sieni”. Äidit kysyivät, miksi lääkärit eivät halua tehdä mitään, vaikka sieni tekee pahoja haavoja päänahkaan, nämä haavat ovat ikäviä kesähelteellä ja sieni on helposti tarttuva.

Lopulta onni oli tietenkin venäläisten äitien Venäjällä saatu sivistys, jonka perusteella ”jokainen” vastuullinen venäläinen tuntee perussairaudet paremmin kuin suomalainen ”oikea” lääkäri. Molemmat äidit ovat nyt lapsineen matkalla Venäjälle, jossa löytyy lääkäreitä ja osaamista sienen poistamiseksi lasten päästä.

Грибок, вызывающий язва на теле - trihopnyton violaceum, tinea faciel.
. . . . . . . .

 Juha Molari Юха Молaри GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
 EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html