torstai 11. heinäkuuta 2013

Jaakko Heinimäki ei ole kirkon tai kristinuskon ääni

Jostakin tuntemattomasta syystä iltapäivälehtemme on alkanut julkaista toistuvasti Jaakko Heinimäen mielipiteitä kirkosta ja kristinuskosta sekä niihin liittyvistä asioista. Tämä julkaisutahto on selittämätön, sillä ulkoisesti Heinimäki ei ole mikään hurmaava näky. Iltapäivälehdet tahtovat yleensä "mediaseksikkyyttä". En toki osaa arvioida, olisiko homomiesten myyntiluvut ja maku sellainen, että Jaakko Heinimäen partainen pää tuottaisi iltapäivälehdelle myyntiä. Heinimäen pitäisi tietää, että parta ei ole todiste hyvästä teologiasta. Omaan partaansa puhuen Heinimäki lausui pari vuotta sitten muka suuren viisauden, että Molarista ei voi tulla ortodoksista pappia, koska Heinimäen mukaan Molarilla ei kasva parta. Kapakoissa juopot puhuvat tuolla tasolla, mutta tuon tason mielipiteiden julkaiseminen mediassa ei osoita edes mediastamme paljon. Mutta nyt tuo partaveikko Heinimäki on taas puhunut - ja media kuuntelee!

Joka tapauksessa erikoisia käsityksiään esittelevä teologian maisteri Jaakko Heinimäki ei ole omalla alallaan erityisemmin ansioitunut, vaan pikemmin päinvastoin hän on tyytynyt niukimpaan opiskeluun.

Mitä tulee sitten itse oppimiseen, niin Heinimäki on unohtanut tyystiin jo senkin, että pyhä Raamattu on kristillisen uskon - myös luterilaisen teologian - ylin ohje.

Ymmärtääkseni Heinimäki kuuluu siihen teologipolveen,  jonka ei tarvinnut opinnoissaan lukea koko Raamattua. Liekö miehellä omaa Raamattua, sillä körttipäivillä hän lausui niin erikoisia irtiottoja kristinuskon vuosituhantisesta uskosta.

Nyt Heininäen kriittiset käsitykset ministeri Päivi Räsäsestä ovat saaneet julkisuutta. Mitä Heinimäki ei tahallisesti tahdo ymmärtää ja muistaa, kun moittii ministeriä, niin ministeri Räsänen ilmoitti kaksituhantisen kristinuskon ikivanhan kokemuksen ja uskon: kristinusko syntyi julmissa pakanallisissa oloissa, joissa esivalta vaati suoranaista epäkristillistä kulttia. Kristityt ymmärsivät, että pääsääntöisesti ja niin paljon kuin mahdollista kristittyjen pitää elää rauhallista elämää valtiollista järjestystä noudattaen, mutta suoranaiseen antikristilliseen menoon ei pidä suostua. Silloin pitää kuunnella enemmän Jumalaa.

Kristittyjen valinnat epäkristillisen uhkan alla ovat vaihdelleet. Joskus kristityt ovat kätkeneet sydämensä uskon, jotta ovat voineet elää ja työskennellä epäkristillisen vallanpitäjän yhteisössä. He ovat kuitenkin sitten työssään vaikuttaneet parhaansa mukaan hyvien päätösten puolesta.

Sitten on tilanteita, jolloin kristityn on suhteettoman raskasta kätkeä uskoaan ja suostua vääryyden palvontaan. Sikäli kuin Heinimäki on koskaan opettanut rippikoululaisille, niin sielläkin tulee opetuksessa esille tämä kirkollinen periaate, että Jumalaa pitää ensin totella.

 Ministeri Räsänen on viitannut Hitlerin Saksan juutalaisvainoihin. "Saksalainen kirkko" siunasi nuo vainot ja antoi suomalaisille teologian opiskelijoille samaa fasistista oppia, mutta Saksassa oli myös lukuisia kristittyjä, jotka valitsivat Jumalan Hitlerin sijasta.

Aborttimurha voi tuntua kristitylle lääkärille ja sairaanhoitajalle sopimattomalta toimelta. Maistraatissa tai kirkkotilassa virkailijat saattavat kokea sopimattomaksi kristinuskolle, jos heidän pitäisi toimittaa homoparin "vihkiminen". Jotkut kristityt toimittavat nuo synnilliset menot virkavaatimuksen minimit täyttäen, toiset ovat "sairaslomalla".

Heinimäen pääsy missien ja rintojaan paljastavien naislaulajien rinnalle iltapäivälehden kasvoksi on samanlainen mysteeri kuin sen toisen teologin Arto Luukkasen toistuva pääsy mediaan Venäjä-asiantuntijana. Kumpikaan teologi ei miellytä silmää, tuskin naistenkaan silmää, mutta kumpikaan ei osoita mainittavaa asiaan liittyvää osaamista. Mikä mediatehdas luo noita puhuvia päitä? Valitkaa edes pää, jota olisi kaunis katsella, sillä kauniista päästä on vähän iloa. Eikö media voisi viedä vaikka Saana Parviainen (os. Uimonen) viikonlopuksi johonkin hengelliseen retriittiin, minkä jälkeen tämä media voisi käyttää häntä teologissa asioissa puhuvana päänä?
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013071117252662_uu.shtml