sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kyykäärme yllätti lenkkeilijät

Taas kerran eilen illalla tapahtui se, minkä olen saanut kokea useamman kerran jo aiemmin: kyykäärme yllätti minut ja poikani lenkkipolulla.

Kyykäärme on riittävän vaarallinen eläin. Sen kanssa pitää olla harkitsevainen ja varovainen.

Pojallani on jalkapallo-otteluista kuukauden tauko. Tämän itsenäisen harjoittelutauon aikana kehitämme erityisesti hänen juoksutaitojaan ja hapenottokykyään, jotta sittemmin jalkapallo-otteluissa riittäisi tehoja alusta loppuun saakka. Niin eilen poikani kävi aamulla itsenäisesti harjoittelemassa potkuja ja harhautuksia sekä teki pienen nopeusharjoituksen tekonurmikentällä. Helle oli kuitenkin kova ja kentällä tehty harjoitus otti koville.

Illalla lähdimme yhdessä hyvällä riemulla harjoittamaan hapenottokykyä maastojuoksun avulla. Meidän maastolenkkimme on suhteellisen mäkinen ja vaihteleva. Ylämäet ovat pelkästään eduksi kunnon kehittämiseksi pienelle pojalle. Ylämäessä me teemme aina vähintään kerran 360 asteen käännöksen, sillä juokseminen on myös tasapainon, vartalon hallinnan ja kimmoisuuden kehittämistä varten.

Tällä kertaa juoksu oli parempaa kuin koskaan aiemmin. Tietysti poikani myös hengästyi, sillä pidimme tietoisesti sen verran reipasta vauhtia, että olemme aivan hengästymisen äärirajoilla, alamäessä voi sitten vetää paremmin henkeä, kun yrittää säilyttää edelleen vauhdin.

Kuvassa Juha Molari juoksee tekonurmi-
jalkapallokentän laitamilla
kesällä 2011.
Olin kuitenkin tyytyväinen niinkuin myös iloinen poikani oli siihen, että hänen juoksunsa oli tehokkaampaan ja kestävyys parempi kuin aiemmin koskaan. Juoksimme noin 2 km:n mäkisen metsälenkin pienellä polullamme yhtämittaisesti. Olin tottunut siihen, että ensimmäisen kilometrin mäkisen osuuden jälkeen hänen pitää pysähtyä mäen päälle vetää henkeä, mutta nyt hän jatkoi alamäkeen ja piti seuraavalla tasanteella hyvää vauhtia. Aiemmasta kuntoilustamme ja jalkapallopeleistä on ollut hyötyä!

Ensimmäisen kierroksen jälkeen polun laidalla liikahti kyykäärme, ei mikään valta, alle 50 cm pitkä. Tämä kyy kiemurteli metsikkoon vain 30 cm:n päästä poikani jalkaa. Siitä näkemisestä syntyi monia puheita: kyyn näkeminen aivan noin läheltä oli pojalleni ensimmäinen kokemus, minä olen kokenut saman useamman kerran aiemminkin.

Juoksimme tuon kyytauon jälkeen vielä toisenkin metsälenkin samalla polulla. Juoksimme kaikkiaan 5 kilometriä. Välittömästi suoraan juoksulenkin jälkeen menimme tekonurmijalkapallokentälle, jossa teimme lyhyen venyttelyn ja juoksimme 3 kertaa 40 metriä reippaalla vauhdilla kävelypalautuksin takaisin. Olen nuoruuden vuosilta oppinut menestyneiltä mailerivalmentajilta ja urheilukirjallisuudesta, että juoksulenkin lopussa on hyödyllistä tehdä nämä pienet terävät juoksut, jotta juoksukuntoa varten elimistö provosoidaan hyvään kehitykseen. On siihen myös aidot aineenvaihdunnalliset perusteetkin lihashermostojärjestelmän toiminnan rinnalla.

Kaiken kaikkiaan juoksulenkistä tuli hyvä kehittävä, iloinen mieli meille molemmille. Samalla periaatteella jatkamme kaikki päivät elokuun puoleen väliin saakka. Nyt on aika kehittää juuri näitä ominaisuuksia ja tulla elokuussa entistä voimakkaampana jalkapallo-otteluihin. Pojallani on myös se taka-ajatus, että koulujen alussa on kuitenkin cooper-testit ja koulujenväliset 1000 metrin kilpailut, joihin voisi nostattaa nyt kuntoa. Vielä 1000 metriä ei mene tietenkään alle 3 minuutin, kun on kyse noin pienestä pojasta (10 vuotta), mutta kyllä se saa kuukauden kuluttua mennä varsin reilusti alle 4 minuutin, ehkä alle 3.30 minuutin.

Rehtiä harjoittelua tukee hyvät unet ja luontainen vahva pituuskasvu. Aamulla ei ole paha herätä varhain, jos illalla nukkumaankäynti on riittävän varhainen. Hapenottokyvyn tärkeä tekijä on hemoglobiini, joka kuljettaa juuri happea lihaksiin suorituksen aikana. Siksi hemoglobiinin vahvistumiseen voi kiinnittää maltillisesti huomiota: B- ja C-vitamiini yhdessä rautatabletin kanssa luovat elimistölle edellytykset hemoglobiinin rakentamiselle, kun harjoituksen avulla on elimistölle annettu "käsky" hapenottokykyä kehittävien ominaisuuksien parantamiseksi. Raudasta ja näistä vitamiineistä huolehtiminen on senkin vuoksi vastuullista, kun esimerkiksi perjantaina poikani pelasi aamupäivällä hiukan alle 2 tuntia jalkapallokavereiden kanssa ja iltapäivällä vähän yli 4 tuntia jalkapalloa - vielä kavereidensa lähdön jälkeenkin -. Kuuden tunnin urheilu perjantain helteessä ei ainoastaan tuo rusketusta kasvoihin, vaan se vaatii myös paljon energiaa. Siksi mainituista vitamiineista huolehtiminen on erityisen tärkeää, jotta kuormitus ei tulisi pienen lapsen elimistölle liian raskaaksi.

Mitä tulee käärmeeseen, niin tehtäköön julkisesti tiettäväksi, että yksityiselämääni liittyvien eräiden kysymysten vastaaminen puhelinsoittojen ja muilla tavoilla tiedusteleville ihmisille ei ole erityisen mieluisaa. En ole lainkaan varma siitä, että voisin luottaa jokaiseen soittajaan, missä määrin he ovat lähellä Finrosforumin kaltaisia vihayhteistöjä ja vastaavia. Siksi ei pidä siis puhelimella tarkistaa, milloin olen Venäjällä tai Suomessa, puhelimeen vastaaminen tai vastaamattomuus eivät kerro vastausta tuohon kysymykseen. Myöskään avoimmuuteni ei kuulu se, milloin olen töissä, olenko töissä, olenko hakenut jostakin tietystä paikasta töitä, mistä saan rahaa vai saanko rahaa lainkaan. Avoimmuuteni ei kuulu edes se, millaisia Venäjän kirkollisia tahoja tai muita tahoja olisin tavannut tai en olisi tavannut. Minun yksityiselämääni kuuluva avoimmuus on siinä, että minä harrastan liikuntaa lasteni kanssa ja mitä minä näen lenkkipolulla, joka voi olla Kyproksella, Ruotsissa, Suomessa tai Venäjällä: lenkkipolun maantieteellinen paikka ei kuulu lukijalle tai kyselijöille.
Päivi Räsäsen lausumat kirkolliset traditiot
ovat evankelisluterilaisen kirkon
rippikoulujen perusopetusaineistoa.

Kerron avoimesti mielipiteeni perverssiä suomalaista hyökkäystä vastaan, jonka uhriksi tällä kertaa on joutunut ministeri Päivi Räsänen, kun Räsänen lausui sen eettisen ja maailmankatsomuksellisen periaatteen, jonka mukaan kirkoissa on opetettu jo 2000 vuotta ja jonka mukaisesti kaikissa rippikouluissa Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa opetetaan yhä edelleen, koska oppi on lausuttu itse asiassa myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon katekismuksessa: Jumalaa tulee kunnioittaa ja kuunnella yli kaiken. En ryhdy arvailemaan, miksi perverssien hyökkäys ministeri Päivi Räsästä vastaan on yltynyt ja miksi sitä pidetään yllä yhä uusien ns. "asiantuntijoiden" kommenttien avulla. Totean sen, että lausun avoimesti mielipiteeni tällaisista julkisista tapahtumista, mutta mainittu avoimmuuteni ei tarkoita, että valtaosa omaa yksityiselämääni olisi avoin kaikille tutuille ja tuntemattomille kyselijöille. Ihmettelen myös sitä, ettei Suomessa ole medialla ja tietyillä "asiantuntijoilla" parempaa ja tärkeämpää keskusteltavaa kuin ministeri Päivi Räsäsen lausuma hengellinen traditio Kansanlähetyksen kesäpäivillä. Olen jo vuosi sitten kertonut, että minä käytän titteliä "työtön" myös sen jälkeen, vaikka olisin korkeassa virassa tai hyväpalkkaisessa toimessa niin kuin vähemmässäkin palkkatoimessa: en aio enää muuttaa tätä julkista titteliäni. Minun uusia ammatteja ei kerrota julkisuudelle.
. . . . . . . .

 Juha Molari Юха Молaри GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Työtön Teologian tohtori, BBA
 EMAIL juha.molari-ÄT-mail.ru (-at-= @)
 СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html