tiistai 13. elokuuta 2013

Hyvä me vasenkätiset!

Tänään on kansainvälinen vasenkätisten päivä. Vasenkätisten päivä on näyttävästi esillä Venäjällä monissa eri uutisissa ja eri medioissa. Hyvä me vasenkätiset! http://ria.ru/spravka/20130813/955915232.html

Vasenkätisenä en saanut päiväkodissa ja koulussa ohjeita opettajalta, miten käsityöt tehdään vasenkätisenä. Opettaja käski opetella itse vasenkätisen tavan toimia, tai parempi opetella oikeakätisen työmenetelmät. Kaunokirjoituksessa vasenkätisenä kärsin jonkin verran siitä, että vasen kämmen ei ainakaan auttanut siisteyttä, koska kämmen kosketti paperia. Hyvin minä lopulta selvisin ja keksin näihin ongelmiin pienet apukeinot. Vasenkätisyydestä oli selvempää hyötyä vasta heprean opiskeluissa, joissa sain kirjoittaa oikealta vasemmalle.

Vasenkätisyyteen liittyy paljon taikauskoa ja mielikuvitusta. Ehkä merkittävin ero vasenkätisellä on oikeakätisiin syntynyt käytännön pakosta, jossa vasenkätisen on ollut pakko opetella toimimaan myös huonommalla kädellä, oikealla kädellä. Siksi huonompi käsi on vasenkätisillä usein varsin vahva siihen nähden, mikä on oikeakätisten kyky toimia vasemmalla kädellä. Suurempaa intellektuaalista ylivertaisuutta tai kokonaisvaltaisuutta en kuitenkaan liittäisi meihin vasenkätisiin. Olemme tavallisia ihmisiä!

Tänään on meidän juhlapäivä! Onnea meille!