maanantai 5. elokuuta 2013

Miten poliisin vakoiluohjelma etsii oikeat tietokoneet kohteekseen?

Arkangelin korkeakoulusta opettajaksi valmistautunut, poliittisesti sitoutumaton ihmisoikeusaktivisti Viola Heistonen on ansiokkaasti kiinnittänyt Uusi Suomi -blogissaan 4.8.2013 huomiota poliisin vakoiluvankkeen ongelmallisuuteen.[1]

Helsingin Sanomat oli 4.8.2013 kertonut, että ”Poliisi hankkii oman vakoiluohjelman”. Helsingin Sanomien kirjoituksessa selostetaan tietokoneelle asetettavaa vakoiluohjelmaa muutamilla rikostutkinnoilla vuosittain. Poliisi pyytäisi vakoiluohjelmaan tuomioistuimen luvan. Vakoiluohjelmaa käytettäisiin vain terrorismirikosten, henkirikosten, törkeässä lapsen hyväksikäytön, törkeän talousrikoksen, törkeän huumerikoksen tai törkeän vahingonteon tutkinnassa.

Viola Heistonen viittaa EU:n parlamentissa joulukuussa 2005 hyväksyttyyn teletietojen tallentamiseen. Direktiivin mukaan operaattorien on tallennettava kaikki tiedot mukaan muun muassa kansalaisten puheluista sekä sähköposti- ja tekstiviestiliikenteestä. ”EU:n vakoiludirektiivi antaa viranomaisille mahdollisuuden pitää kirjaa kansalaisten tekemisistä: kenelle he ovat soittaneet, keneltä he ovat saaneet sähköpostia ja missä kansalainen on liikkunut matkapuhelimeen”, muistuttaa Heistonen. Lopulta Heistonen asettaa huolestuttavat kehitysnäkymät, joissa Suomi menee EU:n vakoiludirektiivin ohjaamana suurin askelin kohti totaalitarista poliisivaltiota.

Mielestäni Viola Heistonen on terävästi kiinnittänyt huomiota aitoon ongelmaan, vaikka asiasta on yllättävän suuressa määrin vaiettu jo muutoinkin vaikenevassa Suomessa. Poliisin selitykset ovat ainakin osaltaan epäuskottavia. On vaikea uskoa, että terrorismirikoksiin tai törkeisiin talousrikoksiin tai törkeisiin huumerikoksiin syyllistyneet olisivat niin yksinkertaisia, että tietokoneelle asetettavan vakoiluohjelman avulla heitä voisi tavoittaa. Tutkinnallisesti asialla olisi tuskin mitään hyötyä. Jo nykyisillään poliisi ja sisäministeriö on laiminlyönyt YK:n turvallisuusneuvoston kansainvälisen pakotteen estää kaikilla tavoin esimerkiksi Kavkaz-Centerin toiminta. Siihen ei tarvittaisi vakoiluohjelmaa, vaan vain poliittinen vastuullisuus kansainvälistä yhteisöä kohtaan.

Kun vakavimmat huumepomot ja terroristirikolliset ymmärtävät pahuuttaan kätkeä tietokoneensa ja nettiliikenteensä tavalla, jota mikään vakoiluohjelma ei identifioi yksilöitään ihmiseen tai ryhmään, kun poliisi ei edes voi tietää sopivaa tietokonetta vakoiluohjelman kohteeksi tai uhriksi, niin vakoiluohjelman tarve on väistämättä joku julkisesti määrittämätön tehtävä.

On vaikea uskoa, että poliisin suunnittelijat ovat aidosti ymmärtämättömiä tietoliikenteestä ja sen valvonnan vaikeuksista vakoiluohjelman avulla. Julkinen selitys vakoiluohjelmalle on tuskin uskottava. Mihin sitten vakoiluohjelmaa voisi käyttää ainostaan ja parhaimmillaan?

Poliisilla on nyt jo ollut poliittista haluttomuutta tutkia tiettyjen suomi-natsien rikollista parjaustoimintaa ja muuta hämärää menoa, vaikka niihin tutkimuksiin ei olisi tarvittu mitään vakoiluohjelmia, vaan poliisi ja syyttäjä olisi voinut tarttua vain hopeiseen lusikkaan kauniilla tarjottimella.

Vakoiluohjelmaa voisi käyttää, jos tutkittava kohde on tunnistettavissa. Esimerkiksi yhteiskunnallisesti ja poliittisesti kiinnostavat henkilöt ja yhteisöt voivat olla avoimessa yhteiskunnassa toimivia helppoja poliittisen seurannan kohteita poliisin vakoiluohjelman avulla. Mitkään oikeat ja vakavat toimijat eivät tule edes politiikan alalla poliisin vakoiluohjelman avulla tavoitetuiksi, koska kaikenlaiset prepaid-anonyymit nettiliittymät, anonyymit tietokoneet ja anonyymit sähköpostiosoitteet ja tor-selaimet sekoitttavat liikenteen tavalla, jossa vakoiluohjelmat eivät pääse oikean tiedon lähteille. Olisi idioottimaista luulla, että vakavimmat rikolliset toimijat antaisivat itsensä julki sähköpostiensa avulla ja julistaisi niitä julkisuuteen poliisin löydettäviksi.


[1] Viola Heiskanen, 4.8.2013. EU teki Suomesta poliisivaltion. http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146206-eu-teki-suomesta-poliisivaltion