torstai 15. elokuuta 2013

Venäjällä Beelinen asiakkaat eivät pääse Bloggerin blogspotiin

Tämä ei liity äskettäin julkiseksi tultuun Snowden-vuotoon, että Google ja Blogger tekevät kiinteää yhteistyötä Amerikan tiedustelupalvelun CIA:n kanssa. Tämä esto ei liity myöskään juuri ajankohtaiseen amerikkalaiseen oikeudenkäyntiin, jossa Googlen Gmail-pomot perustelevat ryhmäkannetta vastaan, että sähköpostin käyttäjien pitäisi jo tietää sähköpostinsa julkiseksi: sähköposteilla ei ole yksityisyyttä, jos olet Gmailin asiakas. Sitä vastoin syynä on Bloggerin antama itsepintainen tuki terrorismille ja ääriryhmille.

Jo toista vuotta on Venäjällä keskusteltu siitä vaikeudesta, joka on Beelinen internetpalvelujen tarjoajan asiakkailla päästä amerikkalaisen Bloggerin (blogspot/Google) palveluihin: erityisesti bloggerin sivustojen lukeminen ja kuvien lataaminen bloggeriin vaikuttaa estetyltä Beeline asiakkaille.[4](5] Sinänsä Bloggerin blogspotia Beelinen asiakkaat voivat päivittää, vaikka eivät voi itse lukea päivityksiään. Beelinen asiakkaat pääsevät siis bloggerin sisään kirjautumissivulle ja siitä sisälle aivan normaalin tavan mukaan. Ongelmat ovat vain lukemisen estämisessä ja kuvien lataamisessa.

Vallitsevan ongelman tausta on keväässä 2011, jolloin eräs blogger-sivusto täyttyi hyvinkin törkeästä Venäjä-vastaisesta rikollisesta aineistosta. Mainittu blogi tuli Federaation ääriaineiston luetteloon. Lounais-Venäjän emiirinä esiintynyt Abu-Hassan tuotti rikollista aineistoa. Naltšikin tuomiostuin antoi 16.2.2012 tuomion mainitusta sivustosta.

Yleensä Google/Blogger noudattaa laillisen tuomioistuimen päätöksiä, mutta tällä kertaa Blogger päätti pitää sivuston toiminnassa sen rikollisesta väkivaltaan kiihottavasta sisällöstä ja tuomioistuimen tuomiosta huolimatta. Tämän kinastelun seurauksena Beeline on sulkenut yhteyskäytävän Googlen bloggeriin ylipäätänsä. Yandex – ja Google -hakukoneet kertovat blogien olemassaolon sekä indeksoivat bloggerin blogit normaalisti, mutta Beeline-nettiliittymällä pyrittäessä venäläisten, suomalaisten, saksalaisten, amerikkalaisten jne. kirjoittamiin bloggerin blogeihin, tulee ilmoitus, että yhteyskanava ei ole käytössä. Kokeilin Beeline-liittymällä pääsyä varmasti Venäjä-ystäviksi tunnettujen Johan Bäckmanin [2] ja Evgenia Hilden-Järvenperän [3] blogeihin sekä Suomen antifasistisen komitean [1] blogiin, mutta myöskään näihin bloggerissa sijaitseviin blogeihin ei ollut pääsyä Beelinen liittymästä. Ilmoitukseksi tulee ”Bad request: Gateway Timout”. Minun blogini on niin vähäpätöinen ja itse olen niin tuntematon, että sitä ei kannata edes katsoa Venäjältä käsin. Blogien vanhoja versioita voi katsoa välimuistin avulla.

Beelinen toiminta on kylläkin epäjohdonmukainen, sillä Beelinen käyttäjä pääsee kuitenkin Venäjälläkin jopa YK:n turvaneuvoston sanktioiden vastaisesti toimivan suomalaisruotsalaisin resurssein toimivalle terroristiverkostojen sivustolle, josta on myös Venäjällä useita oikeuden tuomioita. Myös Aleksei Navalnyin rikollisen toiminnan rahoittamiseen liittyvän Finrosforumin blogi-sivusto näkyy Venäjällä, sillä tuo blogi ei toimi bloggerin blogspotissa. Tilanne on kieltämättä epäreilu ja merkillinen. Iso Venäjä on kuitenkin epäjohdonmukainen tässä ongelmassa: joissakin kaupungeissa Beelinen asetukset eivät ole aivan samat kuin toisissa kaupungeissa. Myös muiden nettiyhteyksien palvelujentarjoajien avulla on mahdollisuus pääsä bloggerin blogspotiin. Sinänsä Beelinen päätös sulkea kaikki yhteys Bloggerin blogspotiin on perusteltu, koska Blogger on päättänyt merkillisesti tukea rikollisen sivuston toimintaa laillisista oikeudentuomioista huolimatta.

Beelinen toiminta osoittaa, että yhteiskuntavastuunsa tuntevat palvelujen tarjoajat pystyvät tekemään merkittäviä toimia ääriaineiston torjumiseksi maan nettiliikenteestä. Voisi toivoa, että Sonera, Elisa, DNA ja muut palvelujen tarjoajat Suomessa tarkistavat kiellettyjen sivustojen listaansa ja päivittävät sinne vähintään ne sivustot, jotka YK:n turvallisuusneuvosto on sanktioillaan tuominnut.

[1] Suomen antifasistinen komitea

[2] Johan Bäckmanin blogi http://kohudosentti.blogspot.com/

[3] Evgenia Hilden-Järvenperän blogi http://evgeniahj.blogspot.com/

[4] Весь blogger.com заблокирован Билайном по решению суда?

[5] Blogger com заблокировали