lauantai 21. syyskuuta 2013

Hallituksen suunnitelma työttömien pakkotyöstä

Kansanedustaja Jyrki Yrttiaho kirjoittaa hyvin aiheellisesti hallituksen suunnitelmaa vastaan, jossa työttömille määrättäisiin muutaman tunnin palkaton työpakko.

 Itse työttömänä mietin lisäksi kaksi asiaa: (1) jos löytyy tarjolle kuitenkin työtä palkatta, miksi työstä ei makseta palkkaa. Työttömän tarve ei ole harrastetoiminta, vaan ansion tarve. (2) Kuka kustantaa muutaman tunnin pakkotyötästä koituvat kustannukset työttömälle: lastenhoito, matkakulut, vaatekulut. Nykytuloilla työtön ei kykene päivittäin matkustelemaan kaupungin sisällä parin tunnin tai suuremmassa määrin pakkotyössä: hänen rahat eivät riitä, vaan minimaaliset rahat on jo käytetty tarpeisiin. Saako työtön matkakulujen vuoksi vasta verovähennystä viiveellä, miten hän selviää taloudellisesti pakkotyöstä. Jos ja kun työtön saa myös työhaastattelukutsuja tai TE-keskus kutsuu keskusteluihin, miten pakkotyöstä työtön poistuu haastatteluihin ilman että työttömyyskorvausta leikataan "poissaolon" vuoksi. Mikä on pakkotyön työterveyshuolto? Mikä on vapaapäivä- ja vuosilomaoikeus pakkotyöstä? Nykyään työttömällä on ollut teoreettinen mahdollisuus osallistua perheensä ja ystäviensä lomamatkoille, ja mikä tärkeintä: hoitaa kesällä lapsiaan koulujen ja päiväkotien lomakuukausien ajan. Onko pakkotyöstä kesälomaa?

Suunnitelma työttömän pakkotyöstä lähtee oudosta ajatuksesta, että ihmisen elämä ei olisi itsessään arvo, jonka käytöstä työnantajan pitäisi maksaa korvaus eli palkka. Elämäni on itsessään arvokas ja mielekäs. Sen käyttämisestä firmojen pitää maksaa korvaus. Jos korvausta ei makseta pakkotyön tähden, niin moni nykyään palkallinen työ lakkaa, koska kunnat teettävät työttömillä ilmaiseksi matalapalkkatöitä. Työttömien määrän voi ennustaa kasvavan itse kansantaloustieteen laskujen perusteella.

Tässä Yrttiahon kirjoitus: http://kontudem.blogspot.fi/2013/09/vasemmistoliiton-kansanedustaja-jyrki.html