torstai 26. syyskuuta 2013

Miksi viisikymppinen kihlautuu kahden nuoren naisen kanssa?

Iltapäivälehti kertoo tänään tarinan, josta on pääteltävissä, että "viidenkympin" villitys pisti suomalaismiehen pään sekaisin ja tämä kihlasi kaksi nuorta naista. Sanomattakin pitäisi olla selvää, mutta toistettakoon avoimesti, että kristillinen usko niinkuin Pyhä Raamattu opettaa, pitää avioeron ottamista uuden avion mahdollistamistarkoituksessa aviorikoksen tekemisenä, syntinä. Niin UT lukee synniksi myös monen naisen pitämisen.

Viisikymppinen mies vakuuttelee, että hän on aidosti innoissaan, mutta hän ei tajua (ei ainakaan tohdi tunnustaa), että nuo morsiamet - kaksikymppiset naiset - eivät ole ilmeisemmin rakastuneet sulhasensa kehon komeuteen eivätkä sitä himoitse eivät myöskään rakastuneet mielen jalouteen, vaan ulkomaan matkoihin ja luontaisetuihin.

En tietenkään pohdi lyhytaikaisten kihlausten viekasta keinoa tilanteessa, jossa ehkä prostituutio säädetään kokonaan rikolliseksi. Ilmiönä "villiintyminen" ei ole viriilin miehekkyyden osoitus, vaan epätoivoinen, hullunkurinen yritys todistella sen seksuaalisen kyvykkyyden jatkumista, jota ikääntyminen uhkaa ainakin mielen ja kulttuurin tasolla. Villiintymistä selittäisin lacanilaisen psykoanalyysin käsitteiden avulla.

Naisen sielun ja elimien tuntemuksiin en osaa asettua sekä kuvitella, miltä nuoresta naisesta tuntuu vanhan miehen kosketus ja läheisyys. Julkkistapaus ei ole edes mikään nuorekkaan näköinen viisikymppinen! Naiset arvioikoon itse vanhan miehen viehätysvoimaa. Onhan niitä muitakin tapauksia kuultu, että vanha mies löytää nuoren naisen. Kun noita tapauksia tarkastelee, niin noihin miehiin liittyy valta, varaus tai suunnaton lupaus julkisuudesta. En ole tavannut, että nuori nainen rakastuisi suhteellisen tuntemattomaan köyhään viisi- tai kuusikymppiseen mieheen.

Kihlaus ei ole mikään juridinen muotovaatimus, jota avioliittoon aikovan pitäisu suorittaa. Avioliiton esteiden tutkinta on Suomessa välttämätön muotovaatimus, mutta kihlaus ei ole. Siksi pohdin myös, että pitäisikö verottajan arvioida tämäntyyppinen viisikymppisen kihlaus kahden nuoren naisen kanssa työsuhteeksi? Ainakin naiset ovat antaneet toistaiseksi julkisuuteen vain etunimensä tai taiteilijanimensä. http://www.iltasanomat.fi/a/1288603054933