tiistai 3. syyskuuta 2013

Olisiko Nokian tapauksessa viritettävä agenttijuttuja pikemmin kuin kesämökillään saslikkia valmistavien venäläispariskuntien tähden?

CIA- ja NSA- yhteyksistään äskettäin tunnetuksi tullut Microsoft osti Nokian. Aiemmin Nokia oli saanut Microsoftilta toimitusjohtajan, joka johti Nokian kännykät Microsoftin Windows-kännyköiksi.  Nokia suoritti valtavia varainsiirtoja Microsoftin hyväksi, mutta sitten Microsoft osti Nokian lisensseihin, markkina-arvoon ja näiden taustoihin nähden kaikki tyrmistyttäneellä pienellä summalla. Nokian johtaja palasi myös Microsoftille töihin. Amerikkalaiset veivät Suomen tunnetuimman maailman brändin.

Tietenkään Suomen ei pidä olla pahoillaan siitä, että Nokian kännykät menivät Amerikkaan ja Nokian renkaat valmistetaan nykyään Venäjällä, sillä meille jää edelleen Nokian Jalkineet Oy, joka eriytettiin vuonna 1990 Nokia Oy:sta. Suomalaiset ovat jatkossakin tunnettuja maailmalla: komea Luhtan tuulipukukansa, joka kävelee Nokian kumisaappaissa suomalainen Koskenkorva-pullo suupielessä.

Erikoista Nokian omistuksen siirtymisessä on myös se, että suomalaiset amerikkalaishenkiset poliitikot ja toimittajat politiikan oikealta ja vasemmalta laidalta ovat jo useamman vuoden ajan Nokian valtausprosessin aikana pitäneet kovaa ääntä ja huolta siitä, kun venäläiset yksityiset ihmiset ostavat kesämökkejä ja viettävät lomaansa Suomessa. Joissakin kesämökeissä on ollut sauna ja käymälä, joissakin on ollut sisävessa, parhailla paikoilla on ollut jopa laituri.

Suomalaiset ovat ilmeinen kumisaapaskansa, joka tuntee kuitenkin läheisimmäksi sielussaan syrjäseudut, erämaat ja metsämaat. Siksi nuo kesämökit ovat hurjistaneet mielet aina eduskuntakyselyihin saakka. Sitä vastoin enemmän urbaanisuuteen ja tietoyhteiskuntaan liittyvä ilmiö Nokian omistuksesta ei ole virittänyt vastaavia kansanliikkeitä ja eduskunta-aloitteita. Amerikka osti Suomen kansallisen ylpeyden pilkkahinnalla. Eikö tässä Nokian tapauksessa pitäisi enemmän virittää hurjia agenttijuttuja kuin kesämökkitontillaan saslikkia valmistavan venäläisen pariskunnan tähden?

Nyt olen valmis mielenmuutokseen. Puolisen vuotta sitten Venäläiset äidit –järjestö rikkoi Nokian kännyköitä suomalaisen sosiaalitoimen julmien tekojen tähden. Nyt on aika rikkoa Nokian kännykät.

 . . . . . .

Juha Molari Юха Молaри
GSM+358 40 684 1172
Työtön Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html